Google cenzurează căutările după fişiere torrent

Google cenzurează căutările după fişiere torrent

Google a trecut la o politică mai agresivă de luptă împotriva pirateriei, cenzurând căutările care fac referire la fişiere torrent din serviciile Autocomplete şi Instant search.

Lista de termeni filtraţi include printre altele şi câţiva dintre cei mai populari clienţi de download pentru reţeaua BitTorrent şi Rapidshare.

Termenii de căutare vizaţi au dispărut deja din listele cu rezultate generate de funcţia de căutare integrată a unor browsere ca Internet Explorer şi Safari.

Căutările standard realizate din interfaţa web a motorului Google Search nu sunt afectate de această măsură, condiţii în care iniţiativa luată de Google rămâne doar o tentativă superficială de blocare a pirateriei, măsura fiind similară celei de filtrare a expresiilor obscene şi injurii, pentru a nu fi listate ca sugestii la tastarea termenilor de căutare.

Măsura luată de Google este una controversată, deoarece blochează fără discriminare şi accesul la orice conţinut legitim ce ar putea fi distribuit cu ajutorul reţelei BitTorrent.

Cei mai afectaţi de această măsură vor fi cu siguranţă micii dezvoltatori software, care folosesc reţeaua BitTorrent pentru a distribui aplicaţii din categoria freeware, create din proprie iniţiativă pentru a sprijinii comunitatea online şi nu pentru profit financiar.

In lipsa resurselor financiare pentru închirierea unui server de download dedicat, reţeaua bittorrent este un mediu ideal pentru distribuirea de software gratuit. Comunitatea Linux este un excelent exemplu în acest sens, majoritatea aplicaţiilor dezvoltate în sistem Open Source şi numeroasele distribuţii ale sistemului de operare Linux fiind oferite pe torrenţi.

Indiferent de motivaţia aleasă, cenzura şi îngrădirea accesului la informaţie nu îşi are locul într-un motor de căutare, acest mod de filtrare a informaţiei adresând doar simptomele unei probleme, fără a trata cauza în sine.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News