Google Reader, RSS oriunde

12.05.2008
Google Reader, RSS oriunde
Avantaje

Fanii RSS au la dispoziţie o mulţime de soluţii pentru a-şi potoli setea de noutăţi. Există programe normale, gratuite, numite clienţi sau readere RSS, cu numeroase facilităţi. De asemenea, avem clienţi RSS online. Aceştia vin puternic din urmă şi câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi. Un astfel de client RSS online este Google Reader. Din puzderia de programe de calculator şi servici online din domeniul RSS, Google Reader este preferatul meu.

Google Reader

De ce Google Reader şi nu alt client online

În afară de Google Reader există mulţi alţi clienţi RSS online. My Yahoo! este o soluţie pentru utilizatorul obişnuit, fără prea multe pretenţii legate de RSS. Bloglines şi NewsGator sunt alţi clienţi interesanţi, fiecare cu plusurile şi cu minusurile sale. De-a lungul timpului am testat mai multe alte asemenea servicii însă niciunul nu mi s-a părut la fel de bun ca Google Reader.

Diferenţa faţă de ceilalţi clienţi online se face la nivel de interfaţă. Google Reader are o interfaţă simplă, bazată pe doupă moduri de vizualizare: Expanded View şi Listed View. Prima afişează întreg conţinutul posturilor, inclusiv imagini, iar a doua prezintă doar titlurile. În Listed View, dacă dai click pe titlul unui post se deschide o căsuţă în care este afişat întreg conţinutul.

Google Reader Google Reader

În ambele moduri de vizualizare, posturile sunt afişate într-un frame separat, iar posturile sunt încărcate pe măsură ce se face scroll.

Avantajul numărul 1

Cel mai important avantaj al lui Google Reader este de fapt avantajul oricărui serviciu online. Şi anume, faptul că poate fi accesat de pe orice calculator sau telefon conectat (are versiune pentru telefon mobil – http://www.google.com/reader/m/view/) la Internet. Pe vremea în care nu prea existau clienţi RSS online şi foloseam un program normal (Great News) aveam o mare problemă. Imi citeam RSS-urile la serviciu, iar acasă trebuia să şterg sau să marchez ca citite toate subiecte pe care le-am citit deja. Asta pentru că nu exista o sincronizare între programul instalat pe calculatorul de la muncă şi cel de acasă pe baza unui server online.

În Google Reader nu există riscul ca subiectele citite pe un calculator să te aştepte şi când îl accesezi din altă parte. Indiferent că intru de la serviciu, de acasă sau de pe telefon, un subiect, odată citit, nu va mai fi afişat decât dacă eu cer acest lucru.

Avantajul numărul 2

Google Reader salvează toate subiectele primite prin RSS pe servere proprii. Un client RSS normal le salvează pe harddisk-ul tău, iar după un timp trebuie să începi să le ştergi (sau o face automat programul în locul tău). În Google Reader, cu ajutorul funcţiei de căutare, poţi găsi orice post pe care l-ai primit prin RSS de când ai început să foloseşti acest serviciu.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News