Stocare online – care sunt cele mai bune şi mai ieftine servicii

Stocare online - care sunt cele mai bune şi mai ieftine servicii

Când vine vorba de stocarea online a fişierelor, Dropbox este una dintre cele mai folosite soluţii, mulţumită în parte şi aplicaţiei client foarte bine realizată, oferită în versiune pentru PC şi smartphone. Dar este Dropbox cea mai bună soluţie, sau avem şi alternative mai bune? În plus, care sunt diferenţele între soluţiile de stocare cloud gratuite şi cele disponibile contra cost? De ce avantaje ne vom bucura în schimbul plăţii unui abonament lunar şi care sunt limitările de care ne-am putea lovi folosind versiunile gratuite ale acestor servicii.

Studiind alternativa gratuită, serviciile de stocare cloud pun la dispoziţie capacităţi de stocare generoase, începând cu 2GB în cazul unui cont Dropbox abia creat şi până la 50GB la crearea unui cont Box.net. Dacă în primul caz spaţiul de stocare insuficient este o limitare în sine, vitezele de transfer upload/download şi restricţiile privind dimensiunea fişierelor acceptate sunt majore în cel de-al doilea, cei 50GB oferiţi gratuit putând fi utilizaţi, spre exemplu, pentru depozitarea colecţiei de poze dar nu şi clipurile filmate cu telefonul mobil. În plus, transferul unei colecţii mari de fişiere poate fi extrem de anevoios.

Google Drive

Veteranul Google Drive pune la dispoziţia utilizatorului 15 GB spaţiu de stocare gratuit, dar acest spaţiu este partajat între diversele servicii Google (Gmail, Google Photos, Docs etc.). Fişierele încărcate pot fi accesibile doar celui care deţine numele de utilizator şi parola, sau partajate unui grup de utilizatori. Dacă alegem să asociem şi alţi utilizator unui cont Google Drive, aceştia vor putea crea, modifica şi accesa împreună fişierele partajate, de la locul de muncă sau de acasă. Datorită integrării cu serviciul Google Docs, participanţii pot deschide şi lucra simultan cu documentele stocate In Cloud, modificările făcute fiind vizibile în timp real pentru toţi utilizatorii.

Fişierele încărcate sunt accesibile din orice web browser sau folosind aplicţiile dedicate pentru PC-uri Windows, dispozitive Android, iPad sau iPhone. 

La capitolul funcţii speciale avem un modul de căutare cu filtre pentru tipul de fişier dorit, utilizatorul asociat şi alte criterii. Documentele scrise de mână, scanate şi încărcate în Google Drive, pot fi convertite în format text folosind suportul OCR (Optical Caracter Recognition).

Cei care consideră insuficienţi cei 15 GB oferiţi ca spaţiu de stocare gratuit pot alege pachetul de 100 GB, disponibil contra unui abonament lunar de 1.99 dolari. Suplimentar, avem la dispoziţie pachete de 1 TB pentru 9.99 dolari, 10 TB pentru 99.99 dolari şi mai mult. La achiziţionarea oricăruia dintre abonamentele plătite, spaţiul de stocare pentru contul Gmail, Drive şi Google + Photos este crescut automat până la noua limită prevăzută în abonament.

Microsoft OneDrive

Microsoft OneDrive oferă câteva avantaje importante celor care încearcă pentru prima oară un serviciu de tip “cloud”:

  • 15 GB spaţiu de stocare gratuit + încă 8GB sub formă de bonusuri, 1TB prin cont Office 365
  • Interfaţă intuitivă, similară celei prezentată utilizatorilor de tablete cu Windows 8
  • Manager de fişiere bine pus la punct. Putem selecta mai multe fişiere deodată, trimite documente direct către un contact din lista de mail, sau prietenilor de pe Facebook şi LinkedIN. Alternativ, putem solicita un link public pe care să-l putem trimite oricui.
  • OneDrive este integrat nativ pe dispozitivele cu sistem Windows 8, respectiv smartphone cu Windows Phone, dar este accesibil şi de pe terminale Apple iOS, după instalarea clientului disponibil în AppStore.

Oferta de abonamente plătite include 100 GB spaţiu de stocare la preţ de 1.99 dolari, 200 GB cu 3.99 dolari şi 1 TB cotra unui tarif lunar e 6.99 dolari.

Apple iCloud

iCloud este serviciul de stocare online oferit utilizatorilor de produse Apple. Cum este şi normal, iCloud beneficiază de integrare avansată cu sistemul de operare iOS şi aplicaţiile livrate pe dispozitivele Apple.

Apple iCloud

Printre serviciile asociate cu Apple iCloud se numără:

  • iTunes in the Cloud – îţi permite să-ţi păstrezi online colecţia de melodii cumpărate din magazinul iTunes. De asemenea, poţi accesa de oriunde colecţia de muzică şi filme cumpărate anterior, fără a fi nevoie să transferi întreg fişierul în memoria locală a dispozitivului.
  • Photo Stream – cu acest serviciu, orice poză obţinută cu o tabletă sau smartphone Apple poate fi vizionată imediat de pe orice dispozitiv compatibil: Mac, PC sau Apple TV.
  • Documents in the Cloud – îţi permite să vizualizezi şi editezi documente de pe orice dispozitiv iOS
  • Apps – cu serviciul iCloud, toate aplicaţiile pe care le deţii sunt disponibile imediat, de pe orice dispozitiv din dotare.
  • iBooks – cu serviciul iCloud, colecţia de cărţi în format electronic este sincronizată automat pentru toate dispozitivele. În acest mod, putem începe să lecturăm o carte pe tableta iPad, însemna text şi lua notiţie pe aceasta, urmând ca acestea să apară automat şi pe telefonul mobil.
  • Evenimentele din calendar, contacte şi colecţia de mesaje email sunt sincronizate automat între dispozitive.
  • Backup automat pentru datele importante

Serviciul Apple iCloud pune la dispoziţie 5 GB spaţiu de stocare gratuit, iar contracost avem la dipoziţie abonamene la 0.99 euro cu 20 GB spaţiu inclus, 3.99 euro pentru 200 GB, 9.99 euro pentru 500 GB şi 19.99 euro pentru 500 GB.

Dropbox

Cu un design practic şi un set bogat de facilităţi, Dropbox poate deveni rapid un companion indispensabil pentru cei care obişnuiesc să lucreze de la calculatoare diferite pe parcursul zilei şi doresc să aibă mereu la îndemână anumite fişiere, fără să ducă grija unui dispozitiv de stocare portabil.

În forma sa cea mai prietenoasă, Dropbox este o aplicaţie software intuitivă, care leagă între ele PC-uri, telefoane mobile şi tablete, punând la dispoziţie un spaţiu de stocare comun, sincronizat în permanenţă cu serverele Cloud aflate online. Practic, orice fişier copiat în Dropbox este sincronizat automat pentru toate dispozitivele ataşate contului de utilizator, încât fiecare utilizator să aibă acces imediat la o copie actualizată.

Dropbox

Spaţiul de stocare gratuit este limitat la 2 GB, dar poate fi crescut prin mai multe metode cu ajutorul sistemului de bonusuri. Spre exeplu, poţi invita alte persoane să-şi creeze cont Dropbox, fiind în schimb recompensat cu spaţiu suplimentar de stocare adăugat propriului cont Dropbox. Cu alte cuvinte, la cei 2 GB primiţi iniţial, poţi adăuga încă 16 GB, pentru un total de 18 GB. Şi mai mult spaţiu de stocare poate fi obţinut instalând diverse aplicaţii recomandate şi activând servicii opţionale recompensate de administratorii Dropbox cu spaţiu de stocare gratuit.

Disponibil contra unui abonament lunar de 9.99 euro sau 99 euro pentru un an, pachetul Dropbox Pro pune la dispoziţie 1 TB spaţiu de stocare, de până la 10 ori mai multă lăţime de bandă pentru descărcarea fişierelor distribuite altor persoane folosind link-uri Dropbox şi opţiuni avansate pentru gestionarea colecţiei de fişiere. Spre exmplu, putem defini parole multiple şi stabili date de expirare pentru link-urile către fişiere distribuite altor utilizatori, respectiv configura drepturi de acces pentru directoarele de fişiere. Tot pentru securitate, cu Dropbox Pro putem iniţia ştergerea de la distanţă a fişierelor Dropbox stocate local în memoria dispozitivelor pierdute sau furate.

Printre facilităţile disponibile şi în versiunea gratuită a serviciului Dropbox se mai numără o funcţie pentru încărcarea automată a pozelor şi secvenţelor video obţinute folosind camera telefonului sau a tabletei, respectiv încărcarea automată a fişierelor media detectate pe dispozitive de stocare externe (ex. stick-uri USB flash).

Clientul pentru serviciul Dropbox este disponibil în versiune pentru PC-uri Windows şi sisteme Mac, respectiv dispozitive mobile cu sistem Android, iOS şi Blackberry OS. Alternativ, putem transfera fişiere direct din browserul web, de pe orice dispozitiv prevăzut cu conexiune la internet. Indiferent de modalitatea de conectare preferată, transferul dadelor se face prin protocol SSL (Secure Sockets Layer), iar fişierele stocate pe server sunt criptate cu cifru AES-256.

Box

Box este un serviciu de file sharing adresat mediului de afaceri şi nu numai. Te poţi abona şi ca utilizator individual, primind 10 GB spaţiu de stocare gratuit şi un set de facilităţi limitat, oferind suport pentru sincronizarea fişierelor între dispozitive mobile. Dacă în varianta gratuită Box.net impune o limită de 250 MB pentru dimensiunea fişierelor individuale, alegerea unuia dintre pachetele Starter, Business sau Enterprise ridică această limită la 2 GB, respectiv 5 GB per fişier.

Box Cloud

Cu preţ de 4 euro, pachetul Starter oferă 100GB spaţiu de stocare inclus, suport pentru configurarea a 3 – 10 utilizatori şi opţiuni avansate pentru configurarea drepturilor de acces: auto-expirarea permisiunilor, blocarea fişierelor împotriva editării sau ştergerii accidentale, statistici de accesare, permisiuni individuale şi suport pentru restaurarea versiunilor mai vechi ale fişierelor (până la 25 versiuni salvate). Cu preţ de 12 euro/utilizator, pachetul Busines oferă în plus spaţiu de stocare nelimitat, facilităţi avansate de securitate pentru dispozitive mobile şi gestionarea colecţiei de fişiere, respectiv integrare Active Directory şi autentificare SSO.

SugarSync

SugarSync este un serviciu de cloud storage bine garnisit cu facilităţi, depăşind la anumite capitole chiar şi popularul Dropbox. Spre deosebire de acesta, SugarSync oferă un control mai fin asupra fişierelor sincronizate, permiţând utilizatorilor să aleagă ce fişiere sunt sincronizate şi care sunt dispozitivele pentru care vor fi disponibile.

Cel mai mare dezavantaj, dacă poate fi numit aşa, este chiar abundenţa de setări şi opţiuni, care îi poate pune în dificultate pe utilizatorii neiniţiaţi.

SugarSync

SugarSync nu mai oferă spaţiu de stocare gratuit, ci doar o versiune trial valabilă 90 zile, cu 5 GB spaţiu inclus. Oferta de abonamente include un plan cu 100 GB spaţiu inclus la preţul de 9.99 dolari/lună sau 74.99 dolari/an şi 250 GB la preţul de 24.99 dolari/lună sau 99.99 dolari/an. Ofertele de abonament pentru clienţi business încep de la 55 dolari/lună, oferind în plus suport pentru 3 sau mai mulţi utilizatori, setări avansate pentru administrare şi asistenţă tehnică prin telefon.

SugarSync oferă aplicaţii pentru Windows, Mac, iOS, Android, Blackberry, Windows Phone, şi Symbian, putând fi configurat cu uşurinţă pe aproape orice dispozitiv. Avem la dispoziţie şi plug-in Outlook, util pentru trimiterea fişierelor de mari dimensiuni, ataşate sub formă de link-uri către sursa păstrată în contul SugarSync.

Copy.com

Copy este un serviciu de stocare cloud cu 15 GB spaţiu gratuit şi suport pentru până la 5 utilizatori. Este posibilă sincronizarea automată a fişierelor între computere, accesarea lor de pe dispozitive mobile şi chiar restaurarea versiunilor mai vechi atunci când dorim să anulăm modificările făcute.

Avem de ales şi între două planuri de abonament, cu 250 GB spaţiu inclus la preţ de 99 dolari/an şi 500 GB la preţ de 149 dolari/an. Exceptând spaţiul de stocare, lista facilităţilor oferite este identică pentru toate variantele de abonament (inclusiv cel gratuit).

Abonamentele pentru clienţi business încep de la 79 dolari/lună pentru un cont cu 10 utilizatori, urcând la 239 dolari/lună pentru conturi cu 30 utilizatori. În funcţie de nevoi, companiile pot negocia şi planuri de abonament personalizate, adaptate unui număr crescut de utilizatori.

Serviciile Copy.com sunt accesibile atât din interfaţă web, cât şi folosind aplicaţia client disponibilă în versiune pentru Windows, Mac, Linux, Android, iOS şi Windows Phone. Aplicaţia pentru dispozitive mobile suportă streaming media către dispozitive Chromecast, backup automat la pozelor şi clipuri video, sincronizare selectivă doar prin conexiunea WiFi, vizualizarea versiunilor mai vechi ale fişierelor modificate şi protejarea accesului cu parolă.

Fişierele depozitate în contul de utilizator pot fi distribuite rapid şi simplu folosind link-uri publice, trimise prin email sau reţele de socializare cu ajutorul meniul Simple Sharing. Toate transferurile de date către si dinspre contul Copy.com sunt securizate folosind un algoritm de criptare AES pe 256 biţi.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai populare servicii de stocare In Cloud disponibile în acest moment. Care dintre ele este mai bun? Răspunsul depinde de cerinţele fiecăruia.

 

  Spaţiu gratuit Limită dimensiune fişier

Spaţiu gratuit bonus

Planuri tarifare Sisteme de operare suportate
Microsoft OneDrive 15 GB 10 GB da

$1.99/lună pentru 100GB, $3.99/lună pentru 200GB
$6.99/lună pentru 1TB (include Office 365)

Windows, Mac, Android, iOS
Dropbox 2 GB fără (prin client Dropbox) da €9.99/lună pentru 1TB
€12/lună abonament Business
Windows, Mac, Linux, Android, iOS, Blackberry, Kindle Fire
Google Drive 15 GB 10 GB nu $1.99/lună 100GB
$9.99/lună pentru 1TB
Windows, Mac, Android, iOS
Box 10 GB 250MB, 2GB-5GB cu abonament nu

€4/lună pentru 100GB
€12/lună abonament Business

Windows, Mac, Android, Blackberry, iOS
Copy 15 GB fără da $4.99/lună ($49/an) pentru 250GB Windows, Mac, Linux, Android, iOS
iCloud 5 GB 15 GB nu €0.99/lună 20GB, €3.99/lună pentru 200GB, €19.99/lună pentru 500GB Mac, iOS
SugarSync nu fără nu $9.99/lună ($74.99/an) pentru 100GB, $24.99/lună ($99.99/an) pentru 250GB Windows, Mac, Android, iOS
Orange Cloud nu/trafic gratuit în reţea fără nu

10GB cu toate abonamentele Cangur şi Tigru, Panteră 20, 25 şi 31, Colibri 11 şi Colibri Explore 11, Business Open 7 – 28, Business Pack 15
25GB cu abonamentele Panteră 41, Colibri de cel puţin 14 euro şi Colibri Explore de cel puţin 17 euro, Home Pack 16, Business Open 48 şi 68, Business Pack 25
extraoptiune 50GB/2,5 euro ofertă promoţională la activare pentru orice abonament (preţul opţiunii fără ofertă este 5 euro) sau 150GB/7 euro ofertă promoţională la activare pentru orice abonament (preţul opţiunii fără ofertă este 15 euro)

 
Windows, Mac, Android, iOS
Vodafone Cloud 5 GB fără nu €1/lună pentru 15 GB
€1.5/lună pentru 25GB
€3/lună pentru 50GB
Windows, Mac, Android, iOS, Windows Phone
Digi Storage 20GB/50GB cu abonament Fiberlink 500/1000 fără nu

3 lei/lună pentru 50GB
6 lei/lună pentru 100GB
9 lei/lună pentru 150GB
15 lei/lună pentru 300GB
30 lei/lună pentru 1000GB

Windows, Android, iOS

Posesorii de dispozitive Apple ar putea alege serviciul iCloud, datorită numărului mare de facilităţi şi integrarea cu sistemul iOS livrat cu produsele companiei. Tot din acelaşi motiv, posesorii de tablete şi telefoane cu Android ar putea prefera serviciul Google Drive, în timp ce utilizatorii Windows Phone vor prefera alternativa Microsoft One Drive. Cei care lucrează mult cu PC-uri Windows vor aprecia aspectul prietenos şi funcţionalitatea clientului Dropbox, dar şi compatibilitatea acestuia cu dispozitive bazate pe Android sau iOS. În afara pachetelor cu abonament, utilizatorii Business care nu au nevoie de mult spaţiu de stocare şi lucrează cu un număr redus de angajaţi ar putea lua în considerare pachetul gratuit oferit de Copy.com, cu 15GB spaţiu inclus şi configurabil pentru 5 utilizatori.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult