WhatsApp, inclus pe lista serviciilor de mesagerie blocate în China

26.09.2017
WhatsApp, inclus pe lista serviciilor de mesagerie blocate în China

Recunoscut pentru controlul discreţionar pe care îl impune asupra mijloacelor de comunicare şi informare disponibile, Guvernul Chinez a decis blocarea sau limitarea accesului la numeroase website-uri şi reţele de socializare occidentale: Wikipedia, Twitter, Facebook, Instagram şi majoritatea serviciilor Google.

Parţial cenzurat în trecut, WhatsApp nu oferea utilizatorilor asiatici suport pentru apeluri video şi multe dintre funcţiile de bază, accesul în China fiind condiţionat de acceptarea practicilor de supraveghere şi interceptare a comunicaţiilor în formă text. Însă introducerea tehnologiilor de criptare face dificilă sau chiar imposibilă supravegherea în masă a comunicaţiilor.

Previzibil, consecinţa imediată este blocarea totală a accesului la serviciile WhatsApp, autorităţile forţând astfel reorientarea utilizatorilor către servicii locale de mesagerie. Principalul beneficiar este serviciul WeChat deţinut de Tencent, o companie locală care acceptă cu regularitate solicitări pentru furnizarea de informaţii către Guvernul Chinez.

Facebook, proprietarul WhatsApp, nu a oferit o poziţie oficială pe marginea deciziei care vine să pună capăt planurilor de expansiune în piaţa chineză, unde sunt deja blocate reţelele Facebook şi Instagram.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult