Apple MacBook Pro adoptă Santa Rosa

11.06.2007
Apple MacBook Pro adoptă Santa Rosa

Era doar o chestiune de timp până când deja arhicunoscutele MacBook-uri Pro de la Apple urmau să adopte nou lansata tehnologie Intel Centrino Duo, cunoscută mai bine sub apelativul “Santa Rosa”. Noile notebook-uri nu s-au lăsat mult aşteptate, ele văzând lumina bliţurilor pe data de 5 iunie. Dar totuşi, de ce atâta vâlvă? Ce aduc nou computerele portabile actualizate de la Apple şi care sunt avantajele lor faţă de vechea generaţie vom vedea în rândurile următoare.

Apple MacBook Pro - sinonim cu superlativul

Ultima revizie a liniei MacBook Pro vine la puţin timp după cea suferită de fraţii mai mici, MacBook-urile, şi pune accent pe îmbunătăţirea vitezei de calcul, prin folosirea unor procesoare mai puternice şi a unei cantităţi sporite de memorie RAM. De acceea modelul de top este livrat acum cu un CPU Intel la 2.4 GHz (faţă de 2.33 anterior), până la 4 GB memorie (2 GB standard pe orice model), cu noua platformă Intel Santa Rosa Mobile (cu FSB crescut de la 667 la 800 Mhz) şi placă grafică nVidia 8600 GT cu memorie de 128 sau 256 MB(înlocuieşte modelul X1600 de la ATI).

Una din deficienţele generale ale laptop-urilor erau limitele ecranelor LCD. Noile MacBook Pro au primit însă display-uri cu tehnologie LED, atât pentru modelul de 15.4” (1440 x 900 px rezoluţie) , cât şi pentru cel de 17” (1650 x 1050 px). În plus, pentru modelul cu diagonală mare se poate opta pentru o rezoluţie gigant, de 1900 x 1200 px. Adoptarea tehnologiei LED, pe lângă eliminarea mercurului din compoziţie, obţinâns astfel ecrane ecologice, asigură o mai bună luminare, culori mai intense şi mai naturale, unghiuri de vizibilitate mult îmbunătăţite şi vizibilitate bună în condiţii de lumină puternică.

Apple MacBook Pro - Intel Centrino Duo InsideTehnologic, mai trebuie menţionată adoptarea de soluţii de stocare de la Fujitsu, în dauna produselor Hitachi, cu capacităţi de 120 GB sau 160 GB pentru modelul mic şi doar 160 GB pentru MacBook-ul Pro de 17” (toate la 5400 rpm). Opţional, se poate alege un harddisk cu o capacitate mai mare, de 250 GB, dar mai lent (doar 4200 rpm), însă şi unul de 160 Gb la 7200 rpm.

Noile MackBook Pro vin cu sistemul de operare Mac OS 10.4.9 Tiger preinstalat, dar pot rula fără probleme Windows Vista sau orice distribuţie Linux. Dar fanii Apple ar considera o profanare rularea acestora în locul unui Mac OS, mai ales când acesta oferă foarte multe funcţii şi programe multimedia, în frunte cu software-ul iLife ’06.

Trăind în era Internetului, era normal ca notebook-urile Apple să primească o atenţie deosebită în domeniul sistemelor de comunicaţie, de aceea MacBook-urile Pro adoptă noul standard wireless 802.11n adus în prim plan de platforma Centrino Duo, pe lângă mai vechiul 802.11g, dar este dotat şi cu placă de reţea Gigabit Ethernet, porturi USB 2.0 şi FireWire 400 şi 800. Ce altceva v-aţi putea dori? Poate o cameră video integrată (iSight) şi tehnologie de prelungire a autonomiei bateriei Apple MagSafe, pentru mobilitate deplină, care sunt desigur prezente.

Ambele modele se remarcă prin aceaşi aliură zveltă

 

Seria MacBook Pro a reprezentat întotdeauna o linie de vârf, conţinând tehnologii de ultimă oră şi componete de calitate. Toate acestea însă în detrimentul preţului. Pentru că este adevărat, MacBook-urile Pro nu sunt deloc ieftine. Modelul de 15.4” poate fi achiziţionat pentru sume ce pornesc de la 2000$ iar fratele mai mare îşi ia avânt de la o sumă de 2800 $, preţuri valabile pe piaţa americană, în Apple Store. În România încă nu au apărut în magazine, dar estimez că preţul modelului de vârf va fi o cifră cu 5 zerouri în RON. Totuşi, nu este cam scump pentru un laptop? Nu, deoarece MacBook Pro este sinonim superlativului, iar superlativul nu este niciodată prea costisitor….

Urmărește Go4IT.ro pe Google News