LG 29EA93 – utilitatea unui monitor ultra wide (21:9)

29.04.2013
LG 29EA93 - utilitatea unui monitor ultra wide (21:9)

Raportul de 21:9 al ecranului nu reprezintă o noutate. Philips a introdus acest format cu ceva timp în urmă pentru televizoarele sale premium. Ele se adresau celor care s-au săturat să vadă filmele încadrate pe verticală de benzi negre. Multe producţii holliwood-iene au acest format al imaginii, iar televizoarele obişnuite nu erau suficiente pentru anumiţi cinefili. Tind să cred că piaţa nu a primit foarte bine această iniţiativă, deoarece LCD TV-urile 21:9 sunt ca şi inexistente la ora actuală. În mod surprinzător, ideea nu a fost băgată sub preş, ci a revenit în 2012 sub forma unor monitoare cu acest raport. În continuare vă vom prezenta LG 29EA93, unul dintre puţinele monitoare ultra wide de pe piaţă.

LG 29EA93 - monitorul ultra wide

Construcţie

LG a preluat trendul nou de construcţie de pe piaţa monitoarelor. Modelul de faţă are un design borderless. Asta înseamnă că rama ecranului se confundă cu zona de afişare atunci când monitorul este stins. O a două ramă foarte subţire este vizibilă pe trei laturi, însă ea poate fi considerată ca o prelungire a capacului de pe spate. Sub ecran se află o ramă mai lată, neagră. Ea are un aspect metalic, însă este construită din plastic. Din spate, monitorul arată foarte elegant. Piciorul metalic cromat se potriveşte foarte bine cu capacul din plastic alb, lucios. El nu oferă nicio altă ajustare în afară de înclinarea faţă-spate.

Panoul de conectori al lui LG 29EA93 este foarte uşor accesibil pe latura din spate a monitorului. Productătorul oferă un nivel de conectivitate foarte bun, cu două intrări HDMI, o intrare DVI-D şi una Display Port. Alături de aceşti conectori găsim şi un hub USB 3.0 cu trei porturi, o facilitate care poate fi apreciată de unii utilizatori. Chiar dacă înţeleg nevoia de-a păstra liniile de design ale carcasei, cel puţin un port USB 3.0 ar fi trebuit să fie amplasat mai la îndemâna utilizatorului.

LG 29EA93 - carcasa este bine construită

Butoanele monitorului ultra wide de la LG sunt amplasate în dreapta pe latura inferioară. Ele sunt de fapt zone sensibile la atingere, amplasate în jos înspre birou. Locaţia lor este indicată prin pictograme pe rama din faţă. Butoanele sunt printre cele mai precise pe care le-am întâlnit la un monitor. Meniul este afişat longitudinal la baza ecranului şi poate fi navigat foarte rapid.

Specificaţii

  • Diagonală: 29”
  • Rezoluţie: 2560×1080
  • Matrice: IPS
  • Suprafaţă de afişare: 677 x 290 mm
  • Dot pitch: 0,263 mm
  • Luminozitate: 300 cd/mp
  • Contrast real/dinamic: – / 5.000.000:1
  • Unghiuri de vizibilitate: 178 / 178 (orizontal / vertical)
  • Timp de răspuns: 5 ms GtG
  • Culori: 16,7 mil, 8 bit
  • Conectori video: 2 x HDMI, DVD-D, DP
  • Alţi conectori: 3 x USB 3.0, ieşire căşti
  • Difuzoare: da
  • Consum: 48 W, 1,2 Sleep Mode
  • VESA: 100 mm
  • Dimensiuni: 700 x 387 x 208 mm
  • Greutate: 5,65 kg cu picior

Utilitatea unui monitor ultra wide

Am încercat în prima parte a materialului să explic care a fost principalul motiv pentru care ecranele cu raportul de 21:9 au apărut pe piaţă. Vom încerca în continuare să vedem dacă ele îşi pot justifica prezenţa în segmentul monitoarelor. Dacă ne uităm la rezoluţia ecranului lui LG 29EA93, observăm o dimensiune cunoscută, accea de 1080 de linii orizontale. Liniile verticale sunt 2560, adică 2 x 1280. Cu alte cuvinte, ecranul acesta ultra wide poate afişa simultan ceea ce vedem pe două monitoare cu rezoluţia de 1280×1024 pixeli. Din punct de vedere al dimensiunilor, afişajul de faţă este aproape la fel de înalt ca un monitor de 17” cu rezoluţia menţionată mai sus.

LG 29EA93 - profilul

Din punct de vedere al productivităţii, ecranul monitorului poate aduce un spor semnificativ. Pe lângă faptul că el afişază ceea ce în mod normal vedeam pe două monitoare diferite, producătorul permite un mod PbP (picture-by-picture). Semnalul video din două surse va fi afişat simultan pe câte o jumătate de ecran. Filmele cu aspect ultra wide se vor vedea foarte bine. Au fost câteva cazuri în care au apărut nişte benzi foarte subţiri sus şi jos, dar ele puteau fi ignorate.

Utilitatea unei matrice IPS

Trebuie să conştientizăm faptul că un monitor ultra wide precum LG 29EA93 nu ar fi putut fi lansat fără o matrice IPS. Cea mai populară matrice, cea TN nu putea fi folosită datorită unghiurilor de vizibilitate. De obicei, când lucrezi cu două monitoare, laturile superioare formează un unghi obtuz, pentru ca ecranele să fie îndreptate direct spre ochii utilizatorului. În cazul nostru, aflat la o distanţă de 60 cm de ochi, extremităţile laterale ale monitorului sunt privite din unghi. Dacă matricea ecranului nu ar fi IPS, acele extremităţi nu s-ar vedea la fel de bine precum centrul. Este posibil ca o matrice de tip VA să nu fie nici ea foarte potrivită pentru un monitor 21:9. Dacă nu este privită perpendicular în centrul imaginii se poate observa un mic efect de color shifting.

Calitatea imaginii

Scos din cutie, monitorul arată foarte bine. Chiar şi fără o calibrare, imaginea se află în parametri acceptabili pentru prelucrare foto. Cei care au lucrat până acum pe un panou TN vor simţi imediat o diferenţă. Aşa cum vom vedea mai jos, la secţiunea performanţe, contrastul şi luminozitatea sunt excelente. Negrul este foarte profund, iar în multe cazuri benzile negre din jurul afişajului se confundă cu suprafaţa de afişare.

LG 29EA93 - spatele este construit din plastic alb, lucios

Performanţe

Cu ajutorul unui colorimetru am măsurat o luminozitate maximă de 251 cd/mp cu Brightness la 100 şi Contrast 78. Această a doua valoare a fost cea maximă la care nu sunt afectate culorile. Luminozitatea minimă a ecranului a fost de 0,237 cd/mp. Contrastul maxim obţinut a fost de 1059:1, o valoare foarte bună pentru un monitor cu multiple întrebuinţări. Din nefericire, LG 29EA93 punctează foarte prost la un capitol important pentru cei care doresc să ruleze jocuri: întârzierea la afişarea imaginii.

Cei care au măsurat această întârziere au obţinut o valoare de 27 ms. Dacă la ea se adaugă un timp de răspuns mediu de 10 ms pentru panou, se ajunge la o întârziere totală de 37 ms, o valoare foarte nemulţumitoare pentru cei care vor să ruleze jocuri. În mediul office şi chiar la redarea unor filme, întârzierea (lag) nu este atât de deranjantă.

O publicaţie online de prestigiu din Statele Unite a primit pentru teste acest monitor, dar cu un update de firmware important. Acesta a rezolvat problema menţionată mai sus, întârzierea de afişare fiind redusă de la 27 ms la 2 ms. De asemenea, panoul a primit o serie de îmbunătăţiri, având luminozitatea şi contrastul mai mari decât cele măsurate mai sus. Din păcate, nu există o modalitatea de-a verifica ce model este livrat fiecărui utilizator. LG nu a oferit un număr serial diferit pentru modelul îmbunătăţit şi nici nu i-a indicat un model de revizie. Diferenţele pot fi observate doar cu ajutorul unui colorimetru sau cu un sistem cu care se poate măsura întârzierea la afişare.

LG 29EA93 - panoul cu conectori

Alte aspecte

Monitorul de faţă este dotat cu o pereche de difuzoare integrate. Sunetul poate fi preluat de la intrarea video HDMI şi are o calitate acceptabilă şi un volum relativ redus. La fel ca în cazul monitoarelor 16:10 sau 16:9 cu diagonală mare, LG 29EA93 are nevoie de un picior cu mai multe ajustări. În funcţie de birou şi de scaunul utilizatorului, poziţia optimă a ecranului ar putea fi mai sus sau mai jos. Una din problemele cu care se confruntă cei care stau foarte mult timp în faţa calculatorului este aceea că privirea stă focalizată mult timp la aceeaşi distanţă şi ochiul nu este îndeajuns de mobil. Monitorul de faţă nu va rezolva problema legată de focalizare, dar ochii se vor mişca ceva mai mult spre stânga şi spre dreapta.

Preţ şi disponibilitate

Monitorul ultra wide de la LG este foarte scump. El se găseşte în ţara noastră la un preţ de aproximativ 2.400 lei.

Concluzie

În ţara noastră, este foarte posibil ca preţul să fie factorul cel mai important în decizia cumpărare a monitorului LG 29EA93. El oferă o calitate foarte bună a imaginii şi va fi apreciat de cei care vizionează filme sau rulează jocuri ce suportă rezoluţia de 2560×1080 pixeli. Chiar şi cei care fac muncă de birou pot să se bucure de o suprafaţă de afişare de două ori mai mare decât a unui monitor de 17” sau 19”. Întârzierea la afişarea imaginii ar putea să nu fie vizibilă pentru unii utilizatori, dar îi va face pe pasionaţii de jocuri să spună pas.

LG 29EA93 ar putea fi foarte util, dar preţul îl scoate din joc

Preţul va fi cel care-i va face pe cei mai mulţi să renunţe la ideea de-a achiziţiona acest monitor. Cu aceeaşi sumă de bani se pot cumpăra două sau chiar trei monitoare cu rezoluţie full HD şi chiar cu matrice de calitate. De asemenea, cu o sumă similară se poate cumpăra un monitor profesional cu o rezoluţie de 2560×1440, mai mare decât a modelului de faţă. În aceste condiţii, alegerea lui LG 29EA93 devine greu de justificat.

Părţi pozitive

matrice IPS, cu o calitate foarte bună a imaginii
design plăcut
multe intrări video digitate
mod PiP
hub USB 3.0

Părţi negative

lag la afişarea imaginii
picior fix
preţ mult prea mare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News