Samsung S27B970 – mai mult decât Full HD: 2560×1440, pe 27 inch

25.07.2012
Samsung S27B970 – mai mult decât Full HD: 2560x1440, pe 27 inch

Samsung SyncMaster S27B970 este unul dintre puţinele monitoare de 27 inch care iese din tiparul soluţiilor Full HD de duzină, oferind o rezoluţie WQHD mult superioară (2560×1440 pixeli), redată cu ajutorul unui panou Samsung PLS de ultimă generaţie, iluminat cu tehnologie LED.

Samsung S27B970

Descriere

Din punct de vedere al aspectului, SyncMaster S27B970 pare inspirat din seria de monitoare Apple Thunderbolt Display, prezentându-se într-o carcasă cu design minimalist, realizată dintr-o combinaţie de aluminiu şi plastic cu finisaje ce imită metalul. Ecranul este instalat într-o ramă cu muchii rotunjite şi protejat de un panou transparent cu finisaj glossy, ce conferă un aspect care aminteşte de gama tabletelor Samsung Galaxy Tab.

Samsung S27B970 - Hub-ul USB

Piciorul de susţinere este realizat dintr-o combinaţie de aluminiu, respectiv plastic negru şi argintiu, cu finisaj ce imită aluminiul şlefuit. Baza de formă circulară adăposteşte componentele electronice ale monitorului, poziţionând conectorii HDMI, DVI-D şi DisplayPort pe partea din spate. În lateral-dreapta mai găsim şi un Hub USB cu două porturi. Tot la baza piciorului de susţinere, într-un loc uşor accesibil, găsim şi cele cinci butoane touch pentru accesarea sistemului de meniuri, iluminate la atingere. Samsung a optat pentru un adaptor de alimentare extern, suficient de compact pentru a fi ascuns cu uşurinţă în spatele mesei de birou.

Corpul monitorului măsoară doar 2 cm grosime şi încadrează ecranul cu o ramă de aproape 2.3 cm lăţime (mai mult în partea de jos, unde se află cele două difuzoare stereo). Ecranul poate fi ajustat pe înălţime şi înclinaţie, dar nu permite rotirea în mod portret.

Samsung S27B970 - conectivitate

După cum spuneam şi mai devreme, finisajul ecranului este de tip glossy, ales probabil pentru creşterea clarităţii imaginii şi nuanţe de negru mai convingătoare. Lăsând la o parte posibilele beneficii de ordin estetic, ecranul lucios este dificil de utilizat în încăperi bine iluminate, unde tinde să se transforme într-o veritabilă oglindă, reflectând în permanenţă obiectele din jur şi silueta celui aflat în faţa tastaturii.

Performanţe şi impresii

Sistemul de meniuri este simplu de utilizat şi intuitiv. Avem opţiuni pentru contrast dinamic, strălucire, contrast şi claritate, alături de reglaje individuale pentru ajustarea canalelor de culoare.

Pasionaţii de jocuri PC au posibilitatea să ajusteze în trei incremente funcţia de supra-compensare a timpului de răspuns, responsabilă de reducerea efectului de blur în scenele cu mişcări rapide. Putem ajusta între trei valori: Normal, Fast şi Fastest, alegând între o reproducere cât mai fidelă a imaginii, dar cu posibile pierderi ale detaliilor în scene cu mişcări rapide, sau performanţe optime în scenele dinamice, dar cu riscul apariţiei artefactelor vizuale nedorite. În practică, setare Normal pare să ofere cele mai bune rezultate, atât în jocuri cât şi la vizionarea de filme.

O altă adiţie utilă pentru cei care vor să ataşeze o consolă de jocuri sau reciver digital de cablu, este setarea HDMI Black Level, din care putem ajusta nivelul de negru redat în filme astfel încât să evităm aspectul de imagine lăptoasă, specific monitoarelor neoptimizate pentru multimedia. Pentru ajustarea calităţii imaginii avem reglaje pentru cele trei canalele RGB de culoare, alături de setări pentru gamut şi temperatura de culoare.

Samsung S27B970

Cum era de aşteptat, filmele arată excelent pe ecranul cu rezoluţie WQHD şi diagonală 27 inch. Adevăratul potenţial al acestui monitor iese la iveală abia când trecem la activităţi mai serioase, omorând inamicii în Battelfield 3, sau alergând cu maşina pe macadamul din DiRT 3. Ajutat de un PC cu o configuraţie decentă, Samsung SyncMaster S27B970 pur şi simplu străluceşte în jocuri, îndemnându-mă să mă întreb cum de m-am putut mulţumii până acum doar cu un monitor Full HD. Dacă detaliile redate în jocuri nu contenesc să uimească privirea, nu acelaşi lucru poate fi spus despre filmele Full HD, care arată aproximativ la fel ca pe un monitor Full HD cu performanţe similare.

La navigare pe internet, spaţiul în plus câştigat pe ecran se dovedeşte de multe ori a fi un lux în exces, obligând la restrângerea web browser-ului într-o fereastră mai mică, suficient de mare cât să acomodeze formatul paginii fără a lăsa prea multe spaţii goale. Cei care lucrează mult cu documente text vor aprecia cu siguranţă abilitatea acestui monitor de a reda în paralel două pagini A4 complete, lăsând încă suficient loc pentru o fereastră Yahoo Messenger în stânga sau dreapta ecranului.

Luminozitatea imaginii este ridicată, dar nu atât de mult încât să obosească excesiv ochii. Contrastul perceput în filme este excelent, iar detaliile subtile din imagini sunt redate exemplar. Unghiurile de vizibilitate nu sunt chiar de 178°, cât menţionează specificaţiile date de producător, dar lasă suficientă libertate de mişcare fără să resimţim o degradare vizibilă a calităţii imaginii. Chiar şi fără ajustarea opţiunii Response Time din meniul monitorului, timpul de răspuns este foarte bun, imaginile în mişcare păstrând detaliile bine conturate, fără prea mult efect de ghosting sau artefacte vizuale nedorite.

Cu toate aceste calităţi, cei care se ocupă cu editare video şi imagine ar trebui să se gândească de două ori înainte de a alege acest monitor. Nu înţelegeţi greşit, Samsung SyncMaster S27B970 este suficient de performant chiar şi pentru folosirea în medii semi-profesionale, dar finisajul glossy ales pentru ecran va da mult de furcă celor care lucrează în încăperi bine iluminate.

Samsung S27B970 - vedere spate

Concluzie

Fără îndoială, Samsung SyncMaster S27B970 este un monitor care arată bine şi oferă performanţe în măsură să convingă chiar şi utilizatori exigenţi. Din păcate modelul are două mari neajunsuri: finisajul excesiv de lucios al ecranului şi preţul cam piperat, de aproximativ 930 euro.

Este adevărat, pentru preţul plătit primim în schimb un monitor cu performanţe de invidiat, excelent pentru jocuri, filme şi alte activităţi unde rezoluţia 2560×1440 pixeli poate fi un atu. Aş fi dorit ca pentru aceşti bani să primesc în schimb şi ceva dotări extra, cum ar fi funcţia Samsung Smart hub cu acces la conţinut video, jocuri şi alte aplicaţii web.

Cu sau fără dotări extra, rămase adesea neutilizate pentru mulţi dintre noi, Samsung S27B970 este o pereche superbă pentru un gaming PC performant, sau o configuraţie media center PC găzduită într-o sufragerie modernă.

Părţi pozitive

Rezoluţie WQHD, superioară celei Full HD
Ecran Samsung PLS de bună calitate
Design elegant
Hub USB cu două porturi

Părţi negative

Ecran lucios
Preţ piperat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult