UE grăbeşte adoptarea legii necesare pentru eliminarea tarifelor de roaming începând cu iulie 2014

12.09.2013
UE grăbeşte adoptarea legii necesare pentru eliminarea tarifelor de roaming începând cu iulie 2014

În luna iunie a acestui an, Comisia Europeană a anunţat că a pus la punct un plan pentru eliminarea completă a tarifelor pentru roaming pe teritoriul Uniunii Europene în perioada 2014 – 2016, iar recentele declaraţii făcute de José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, şi Neelie Kroes, comisarul pentru dezvoltarea digitală, ne indică faptul că aripa executivă a Uniunii intenţionează să pună în practică acest plan la data dorită.

Lupta autorităţilor europene cu operatorii de telefonie a început în iunie 2007, iar anii care au trecut de atunci au adus scăderi treptate ale tarifelor percepute pentru roaming-ul de telefonie, mesagerie şi date. În cadrul cuvântării anuale State of the Union făcută de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso a afirmat că sprijină această iniţiativă şi că aceasta trebuie trecută cât mai repede posibil prin maşina de vot a Parlamentului European şi a corpului legislativ al Uniunii pentru a putea deveni realitate începând cu data de 1 iulie 2014.

Conform planului trasat în iunie, de la 1 iunie 2014 se doreşte eliminarea tarifelor pentru apelurile primite în roaming, tarifele pentru convorbirile iniţiate urmând să dispară şi ele de la 1 iulie 2016. Reglementările se vor aplica pentru aproximativ 100 de operatori de telefonie mobilă din 27 de ţări, acestea urmărind să creeze o unică piaţă de telefonie mobilă în pe teritoriul unional.

În mod vădit, operatorii se opun acestei iniţiative, afirmând că deja se luptă cu venituri în scădere şi pierderi. Conform calculelor făcute de Comisia Europeană, eliminarea completă a tarifelor de roaming va elimina 2 procente din profitul operatorilor, generând însă o piaţă concurenţială deschisă unică în toate ţările membre.

Pe lângă această limitare a tarifelor de roaming, pachetul legislativ propus mai include obligativitatea operatorilor de a le oferi clienţilor posibilitatea alegerii după bunul plac al unui alt operator atunci când aceştia ies în afara graniţelor fără a schimba cartela SIM. Comisia Europeană intenţionează să armonizeze legislaţia la nivelul celor 28 de ţări membre, aspect care le va permite operatorilor să funcţioneze în orice ţară din UE în baza unei singure autorizaţii, dreptul clienţilor de a alege contracte cu durată mai scurtă şi redactarea contractelor de abonament într-un limbaj uşor de înţeles, care să nu ascundă clauze abuzive în spatele unui jargon tehnic sau comercial.

Pentur a putea fi aplicat, proiectul de lege necesită aprobarea celor 28 de state membre în Parlamentul European şi avizul comisiei juridice a Uniunii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News