Roccat Kone: un mouse de gaming cum n-ai mai văzut

24.03.2009
Roccat Kone: un mouse de gaming cum n-ai mai văzut

Săptămâna aceasta, pe go4it.ro, veţi citi despre câteva gadgeturi dedicate gaming-ului. Nu este niciun eveniment special şi chiar nu dorim să vă distragem atenţia de la activităţile „serioase”, tipice angajaţilor care lucrează la birou. Am primit însă la teste nişte periferice pe care orice jucător, mai mult sau mai puţin profesionist, şi le-ar dori “mulate” pe mână sau pe cap. Astăzi vă voi prezenta mouse-ul profesional de gaming Roccat Kone. Poate că nu este la fel de notoriu precum Logitech, Microsoft sau Razer, dar sunt convins în proporţie de 99,9% că vă va atrage ca pe insectele ce roiesc la bec, stârnite de sursa de lumină.

Comparaţia nu a fost aleasă deloc la întâmplare, dacă ţinem cont că mouse-ul este înzestrat cu multe LED-uri colorate. Desigur, nu în beculeţe stă puterea acestui periferic ci în tehnologia de ultimă oră cu care este înzestrat şi pe care nu am mai întâlnit-o nici la mouşii Logitech, nici Razer şi nici Microsoft. Până să vă povestesc despre ce e vorba concret, să aruncăm o privire peste specificaţiile tehnice.

Roccat Kone

Specificaţii

Senzor laser 3200 dpi;
TCU – Tracking Control Unit;
Acceleraţie 20g;
Memorie 128 KB pentru personalizarea a până la cinci profiluri şi multiple acţiuni macro;
Selectarea senzitivităţii în timp real (“on-the-fly”): 800, 1200, 1600, 2000, 2400 sau 3200 dpi;
LED-uri personalizabile;
Patru discuri (5 g, 10 g, 15 g, 20 g) pentru ajustarea greutăţii;
118 grame greutate (fără discuri);
Opt butoane customizabile.

Ce reprezintă Tracking Control Unit?

Pad-urile şi suprafeţele pe care plimbăm mouse-ul sunt aproape la fel de numeroase ca şi noi. Unii preferă soluţiii profesionale, alţii buretele ieftin acoperit cu o folie de plastic pe care este imprimată figura unui căţeluş trist. Eu unul folosesc mouse-ul pe o suprafaţă din lemn destul de amatoricesc finisată şi pot să spun că nu am deloc acea senzaţie de control pe care mi-aş dori-o uneori. Dar pentru că în ultima vreme nu prea am mai avut timp de gaming, nici nu m-am obosit să fac vreo schimbare.

Cu Razer Kone nici nu te mai gândeşti la aşa ceva. Perifericul este înzestrat cu un senzor ce analizează suprafaţa pe care se deplasează şi caracteristicile ei: gradul de reflexie, culoare, textură. În funcţie de acestea calibrează apoi senzorul laser (puterea undei laser) pentru a-ţi oferi o precizie excelentă. Modulul TCU este cel mai eficient pe suprafeţe unicolore.

Activarea funcţiei TCU se face din soft-ul produsului. Vreau să vă spun că am rămas împietrit când am văzut câte opţiuni de configurare şi personalizare oferă. Cred că aş putea scrie un manual consistent despre ele, însă cu siguranţă nu ar interesa pe nimeni. Imaginile de mai jos sunt în schimb grăitoare.

Roccat Kone Software Roccat Kone Software
Roccat Kone Software Roccat Kone Software

Greutăţi cu cip electronic

O altă inovaţie prezentă pe Roccat Kone este dată de discurile de ajustare a masei, cu cip electronic. În momentul în care cuplezi o astfel de greutate, automat mouse-ul va detecta tipul acesteia (5 g, 10 g, 15 g sau 20 g). Practic, nu ştiu cât de mult contează faptul că mouse-ul ştie ce greutate foloseşti, până şi producătorul a preferat să nu dea detalii despre acest aspect.

LED-uri personalizabile

Sigur, am mai văzut mouşi cu LED-uri, dar ca Roccat Kone nici unul. Deşi nu mă dau în vânt după perifericele cu luminiţe, în cazul de faţă m-am oprit un pic asupra acestui aspect pentru că mi s-a părut mult prea amplu pentru a fi trecut cu vederea.

Mouse-ul este înzestrat cu cinci LED-uri şi fiecăruia îi poate fi atribuită o culoare. Paleta de culori cuprinde nu mai puţin de 38 de nuanţe. După ce îţi alegi culorile preferate, urmează să stabileşti efectele, şi ele numeroase. Iar dacă nuanţele fixe te plictisesc, ai posibilitatea să optezi pentru schimbarea în mod aleator a acestora.

Macro

Memoria internă a mouse-ul permite salvarea de acţiuni macro (o suită de comenzi definite de utilizator, atribuită unui singur buton). Definirea acţiunilor se face din meniul principal, secţiunea “Button Assignment”, prima opţiune afişată când se face click pe meniul dedicat celor opt butoane personalizabile. Aici singurul aspect de care trebuie să ţineţi cont este că o acţiune macro mai complexă de 20 de paşi nu poate fi salvată în memoria perifericului, doar pe HDD.

Roccat Kone

Precizie şi performanţe pe măsura setărilor

Trecerea prin opţiunile oferite de soft mi-au reîmprospătat o bună parte din cunoştinţele de fizică şi mecanică pe care le-am dobândit în vremea studenţiei. Dar ceea ce contează pentru un gamer profesionist este până la urmă comportamentul perifericului în jocuri. Ca să îmi dau seama de importanţa setărilor am folosit mouse-ul o perioadă fără să umblu la opţiuni, iar apoi am încercat să fac nişte reglaje fine din software.

După calibrarea senzorului TCU, ajustarea senzitivităţii pe măsura abilităţilor mele (1600 dpi) şi activarea acceleraţiei, am jucat câteva meciuri de Counter. Deşi sunt departe de a fi talentat la acest gen de jocuri, nu sunt totuşi atât de insensibil încât să nu-mi dau seama de diferenţe. La capitolul precizie am triumfat, din păcate amplasarea strategică în teren şi viteza de reacţie nu m-au ajutat prea tare.

Oricum, vă spun sincer, dacă sunteţi pasionaţi de jocuri în care se foloseşte mouse-ul ca instrument indispensabil, Roccat Kone reprezintă o alegere ce va depăşi toate aşteptările. Singurul lucru pentru care nu bag mâna în foc – fiabilitatea lui. Construcţia solidă şi materialul de calitate din care este fabricat mă îndeamnă să spun că va rezista în timp, dar prefer să mă abţin. Am mai avut mouşi foarte buni care după câteva luni au cedat fizic şi, credeţi-mă, sunt un tip destul de manierat când vine vorba de utilizarea echipamentelor electronice.

Roccat Kone

Design

Şi designul contribuie semnificativ la experienţa plăcută pe care am avut-o cu Roccat Kone. În primul rând, menţionez că este strict pentru dreptaci. Axa verticală delimitează două părţi asimetrice şi fiecare dintre ele acomodează perfect degetul mare, respectiv degetul mic, astfel că palma se mulează de minune pe corpul perifericului. Cele două butoane laterale sunt amplasate excelent şi bine spaţiate, astfel că nu am fost nevoit să apelez la eforturi suplimentare pentru a le utiliza. Scroll-ul este şi el bine poziţionat, doar că se apasă un picuţ cam greu.

Butoanele de selecţie a senzitivităţii sunt dispuse imediat sub scroll şi, la fel, nu creează disconfort. Singurul la care se ajunge cu o oarecare dificultate este cel situat deasupra scroll-ului. Acesta în modul “default” deschide meniul “Start” al sistemului de operare. Recomandarea mea este ca acest buton să fie configurat macro pentru acţiuni pe care nu le execuţi foarte des. În fine, slotul pentru greutăţi se regăseşte pe “burta” mouseului, alături de senzorul laser şi cel de tracking (TCU).

Concluzie

Roccat Kone este un mouse excelent, o opţiune pe care orice gamer profesionist ar trebui să o aibă în vedere. Preţul destul de ridicat (300 RON) şi brand-ul mai puţin popular nu are de ce să te înspăimânte – Kone se poate compara fără niciun fel de probleme cu mult mai versaţii mouşi Logitech, cei care conduc detaşat în sondajul nostru de pe go4it. Perifericul de gaming Kone poate fi comandat de pe site-ul PcFactory.ro.

Plusuri şi minusuri

[+] Acurateţe excelentă;
[+] Setări avansate, numeroase;
[+] Senzor TCU pentru optimizarea deplasării pe diverse suprafeţe;
[+] Discuri pentru ajustarea greutăţii, dotate cu cip electronic;
[+] LED-uri personalizabile;
[+] Selectarea senzitivităţii “on the fly”’;
[+] Senzor laser cu o rezoluţie maximă de 3200 dpi;
[+] Memorie internă pentru salvarea acţiunilor macro, chiar şi fără instalarea driverelor;

[-] Scroll-ul se apasă un pic cam greu;
[-] Butonul de deasupra scroll-ului nu este chiar la îndemână, însă ajungi să te obişnuieşti.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News