Philips GoGear Muse – muzică full options

28.03.2012
Philips GoGear Muse - muzică full options

Nu putem să ne ascundem de realitate. Playerele MP3 nu mai sunt pe val. Telefonul mobil a înlocuit atât camera foto, cât şi playerul audio dedicat. Totuşi, Philips GoGear Muse nu este doar un MP3 player şi aici nu ne referim la ecranul mare pe care pot fi vizionate clipuri şi filme. El este un player avansat, cu funcţii pe care un utilizator cu urechi sensibile le va aprecia.

Construcţie de calitate

Philips nu a făcut rabat la calitate atunci când a creat GoGear Muse. Spatele carcasei este din aluminiu, material prezent şi în faţă, lângă ecran. O grilă metalică pe una din laturi acoperă difuzorul integrat şi integrează trei butoane portocalii. Acestea controlează volumul şi blocarea ecranului/pornirea playerului. Pe una din laturile mici găsim portul audio de 3,5 mm şi mufa miniUSB pentru încărcarea bateriei şi conectare la PC. Memoria internă, de 8 GB în cazul de faţă, poate fi mărită cu ajutorul unui card microSDHC.

În pachet

În pachetul lui Philips GoGear Muse găsim o pereche de căşti ce intră în canalul urechii. Ea vine cu trei perechi de manşoane, de dimensiuni diferite. Mai rar mi-a fost dat să recomand păstrarea căştilor din pachet pentru a benficia de o experienţă cât mai bună. În cazul de faţă trebuie s-o fac. Aceste căşti ar putea mulţumi şi pe cei pretenţioşi. Asta nu înseamnă că sunt cele mai bune de pe piaţă, însă au o calitate cu mult peste medie. În plus, oferă o izolare fonică foarte bună.

Calitatea audio

Vom începe cu acest aspect legat de Philips GoGear Muse, pentru a putea să vorbim apoi pe larg despre facilităţile sale. Este foarte uşor să vorbeşti despre calitatea audio a playerului, deoarece este excelentă. Voi încerca să explic cum stau lucrurile, însă trebuie să înţelegeţi că percepţia calităţii în domeniul audio este foarte personală. Eu sunt o persoană foarte pretenţioasă la acest capitol, cu o experienţă destul de amplă în domeniu. Am avut posibilitatea să testez căşti foarte scumpe şi monitoare de studio performante.

Testele de audiţie au fost realizate cu perechea de căşti din pachet, o pereche de căşti HiFi de tip închis şi un sistem audio 2.0 de calitate. Prima surpriză a venit atunci când am încărcat muzica de pe PC în player, am scos căştile închise menţionate mai sus din spatele carcasei şi le-am conectat la player. Nu aveam pretenţia că ieşirea audio a unui chipset integrat pe placa de bază este foarte bună, dar parcă ascultam altă muzică cu player-ul. Vorbesc aici de detalii audio fine, pe care doar o ureche puţin antrenată le poate observa.

Philips GoGear Muse - căştile din pachet

De menţionat că în procesul de dezvoltare al unui produs audio, Philips foloseşte teste audio oarbe cu subiecţi din toate categoriile, de la audiofili, la utilizatori obişnuiţi. Odată cu testarea lui Philips GoGear Muse am conştientizat mai mult utilitatea unor plăci de sunet dedicate, precum cele construite de Creative.

Facilităţi avansate

Pentru cei care nu ştiu, Philips sunt experţi în segmentul audio. Am avut posibilitatea să vizitez centrul de cercetare şi dezvoltare din Leuven, Belgia şi să văd cât de perfecţionişti sunt inginerii de-acolo. Ei pot face un sistem audio compact, cu două difuzoare de 2” să se audă excepţional. Vor îmbunătăţi incinta, vor procesa sunetul şi vor face teste oarbe cu utilizatori obişnuiţi pentru a confirma că au cel mai bun produs la acele dimensiuni şi în acea gamă.

Aşa se face că Philips GoGear Muse nu este un produs scos pe bandă rulantă. El vine cu o ieşire audio excelentă şi o serie întreagă de facilităţi pentru cei cu urechi fine. Prima şi poate cea mai importantă este funcţia FullSound. MP3-urile sunt cele mai populare fişiere din colecţia utilizatorilor, însă ele suferă de pierderi de calitate datorită compresiei. Intră în scenă DSP-ul lui GoGear Muse care analizează fişierul audio şi îl îmbunătăţeşte cu un algoritm de postprocesare. Nu se poate spune că FullSound aduce înapoi detaliile pierdute la compresia MP3, însă melodia se aude mai bine. Şi nu trebuie să fii un audiofil ca să observi asta.

Philips GoGear Muse - conectorii

A doua funcţie ca importanţă, din perspectiva mea, este SafeSound. Ea are grijă de urechile utilizatorului. Nu cred că mai are rost să spun că ascultatul la un volum mare afectează auzul. Când activezi SafeSound, playerul audio îţi va monitoriza expunerea la volum mare. Pe lângă ajustarea automată a volumului între piese, aşa încât una să nu se audă mai tare decât celelalte, funcţia SafeSound va construi o bază de date săptămânală cu timpul de ascultare şi volum la care au fost expuse urechile. Funcţia este optimizată pentru căştile din pachet, aşa încât rezultatele s-ar putea să nu fie precise pentru alte perechi.

Eu sunt o persoană care apreciază un egalizator de sunet personalizabil la un MP3 player. Philips GoGear Muse m-a dezamăgit deoarece nu oferă aşa ceva. Egalizatorul de benzi a fost înlocuit cu Sound Personalization, o funcţie ce foloseşte ecranul tactil al playerului. Utilizatorii de rând înţeleg mai bine că pot face sunetul mai Powerful, Warm, Vocal sau Sparkling. De obicei ajustez egalizatorul pentru a atenua sunetele subliniate de căşti sau pentru a le evidenţia pe cele mai slab redate. Cu Sound Personalization pot compensa lipsa bassului mutând puţin cercul spre Powerful sau vocile mai slab redate cu o direcţionare a sunetului spre zona Vocal.

Philips ne sugerează să folosim aplicaţia Songbird pentru sincronizarea librărie muzicale de pe PC cu cea din memoria lui GoGear Muse. Programul este bine pus la punct şi poate fi considerat unul din cele mai avansate de pe piaţă. LikeMusic este un algoritm dezvoltat de Philips care vă poate oferi melodii din colecţie, similare cu cea pe care ascultaţi la un moment dat. Algoritmul analizează melodiile din colecţie după anumiţi parametri şi va funcţiona destul de bine. Nu citeşte gânduri, aşa că va trebui să-l testaţi cu o doză de înţelegere.

Philips GoGear Muse - capacul din aluminiu

Ecranul şi redarea video

Pentru o diagonală de 3.2” cei 480×320 pixeli reprezintă o rezoluţie bună. Din păcate, ecranul nu are unghiuri de vizibilitate foarte bune. El este bun pentru afişarea melodiei redate, însă nu neapărat pentru clipuri sau chiar filme întregi. Unghiul optim de vizionare este destul de îngust, dar cu puţină îngăduinţă poţi rezista unei vizionări de o oră şi jumătate. Pentru filme şi clipuri, Philips GoGear Muse oferă un efect de surround. Fişierele video suportate pot avea rezoluţia maximă 720p, cel mult 25 fps şi până la 4 Mbps cu compresie MPEG4 sau AVC H.264. Cu alte cuvinte, este posibil ca o serie de fişiere AVI sau MP4 să fie rulate fără a necesita o recompresie. Pe de altă parte, formatul WMV este suportat cu compresie de până la 2 Mbps.

Alte aspecte

Fiind un player MP4 cu ecran mare Philips GoGear Muse poate afişa imagini în format JPG, PNG, BMP şi GIF. Suportul multitouch permite zoom-ul în imagine. Nu lipseşte nici funcţia de eBook Reader, cu suport limitate pentru format. De asemenea, sunt recunoscute cărţile în format audio. Trebuie menţionat şi funcţia radio FM, cu suport pentru RDS şi 20 de staţii salvate în memorie.

Meniurile nu sunt unul din punctele forte ale lui Philips GoGear Muse. Să zicem că ne obişnuim cu ele în timp, însă navigarea este puţin cam lentă. Nu pare să fie un timp de reacţie redus al ecranului touch, cât faptul că interfaţa este lentă. Chiar şi aşa, playerul oferă un anumit grad de multitasking. Muzica poate cânta în fundal în timp ce utilizatorul se uită la poze.

Autonomie

Philips GoGear Muse vine cu o baterie Li-polimer de 1.100 mAh. Conform specificaţiilor, ea ar trebui să ofere până la 24 ore de redare audio MP3. În practică se pot obţine mai bine de 20 ore de redare, folosind fişiere MP3 cu bitrate-uri diferite şi cu o utilizare minimă a ecranului. Pentru redare video este specificată o autonomie de cinci ore, însă nu cred că testele au fost realizate cu clipuri 720p.

Preţ şi disponibilitate

Philips GoGear Muse cu memorie internă de 8 GB se găseşte în magazinele de profil din ţara noastră la un preţ de aproximativ 700 lei.

Philips GoGear Muse - pentru cei care apreciază calitatea audio

Concluzie

Cu un preţ similar unui smartphone accesibil, Philips GoGear Muse nu va impresiona marea masă a utilizatorilor. Nici nu are nevoie de altfel, doarece el nu se adresează oricui vrea să asculte muzică în mişcare. Este drept că playerul MP4 oferă facilităţi simplificate, însă el rămâne un dispozitiv aproape profesional. Într-o eră în care orice ieşire audio au unui telefon este considerată bună, Philips GoGear Muse ne arată că există loc de mai bine. Căştile din pachet sunt bune, dar o pereche HiFi, melodiile încep să sune altfel. Puriştii pot încărcă în memorie inclusiv fişiere FLAC, iar cu slot-ul microSD „limitat” la 32 GB, putem ajunge la o capacitate mai mult decât suficientă, de 40 GB.

Din păcate pentru un dispozitiv de top din gama sa, Philips GoGear Muse nu este perfect. Ecranul putea fi mai bun, meniurile mai simple şi navigarea mai rapidă. În plus, un utilizator avansat apreciează mult un egalizator de benzi personalizabil. Nu putem recomanda Philips GoGear Muse pentru oricine, însă cei care doresc un player audio cu o ieşire excelentă, cu facilităţi avansate şi cu alte câteva opţiuni vor găsi un dispozitiv potrivit.

Plusuri şi minusuri:

[+] calitate audio excelentă
[+] construcţie de calitate
[+] căşti peste medie
[+] Full Sound şi alte facilităţi avansate
[+] autonomie bună
[-] ecranul are unghiuri de vizibilitate înguste
[-] fără egalizator personalizabil
[-] navigare lentă prin interfaţă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News