Navon N670 FE - iGo primo ne duce prin Europa

Software-ul iGo este unul din cele mai populare pe piaţă şi ne-a lăsat de-a lungul timpului o impresie foarte bună. Acum avem posibilitatea să testăm noua versiune iGo primo a aplicaţiei pe un proaspăt Navon N670 FE. Acesta este un sistem de navigaţie prin GPS cu ecran de 5" şi o carcasă foarte subţire.

Navon N670 FE cu iGo primo

Construcţie

Nu trebuie să fii expert IT ca să-ţi dai seama ce dispozitiv a inspirat construcţia lui Navon N670. Plasticul negru lucios şi banda gri din jurul carcasei te duc cu gândul imediat la iPhone 4. Dispozitivul are un profil de doar 10 mm, de invidiat de către alte sisteme de navigaţie de pe piaţă. Dacă producătorul ar fi ales un plastic mat pentru carcasa din spate, lucrurile ar fi stat şi mai bine. În cazul nostru, acea zonă este un magnet pentru amprente, în ciuda abţibildurilor care abundă.

Navon N670 FE este primul sistem de navigaţie pe care-l testăm dotat cu mufă microUSB. Profilul carcasei şi noul standard pentru încărcătoarele telefoanelor mobile o cereau. Alături de ea găsim un port microSD, butonul de reset şi un LED de stare. Apreciem faptul că acesta din urmă nu mai este îndreptat direct spre şofer. Butonul de pornire se află pe latura superioară, iar în colţul drepta-sus găsim un stilus.

Navon N670 FE - conectorii

Sistemul de fixare

Am preferat întotdeauna un sistem de fixare cu nucă în detrimentul unui sistem de fixare cu două sau mai multe încheieturi ajustabile. Cel din pachetul lui Navon N670 se încadrează în prima categorie. Ventuza nu este foarte mare, însă nu ne-a făcut probleme, iar plasticul din care este construit piciorul este solid. Fixarea şi detaşarea sistemului de navigaţie se face uşor.

Navon N670 FE - sistemul de prindere

Specificaţii

 • Ecran: 5", 480x272 pixeli, rezistiv
 • Procesor: SiRF Atlas V, 500 MHz
 • Memorie: 128 MB RAM, 2 GB flash
 • Receptor GPS: SiRF Atlas V, 40 canale
 • Software: iGo primo
 • Hărţi: Europa, 42 ţări
 • Furnizor hartă: Navteq - Europa de Vest, NavNGo - Europa de Est
 • Funcţii: viewer imagini, player video, ebook reader
 • Altele: slot microSD, difuzor, stilus
 • Baterie: Li-polimer, 950 mAh
 • Alimentare/conectare PC: microUSB
 • Dimensiuni: 131 x 85 x 10 mm
 • Greutate: 175 g

Ecranul

Sistemul de navigaţie prin GPS Navon N670 este dotat cu un ecran de 5" cu rezoluţie standard. Performanţele sale nu sunt remarcabile, însă îşi face treaba cu brio. Unghirile de vizibilitate sunt bune pentru şofer, iar luminozitatea maximă este decentă pentru o zi foarte însorită. Matricea sensibilă la atingere care acoperă ecranul este precisă.

Navon N670 FE - capacul lucios de pe spate

iGo primo

Această aplicaţie care rulează pe Navon N670 a fost anunţată la CeBIT 2010 şi a fost implementată anul acesta în sisteme de navigaţie. Ea vine cu o serie de funcţii avansate precum afişarea în detaliu a terenului din jurul şoselei, vizualizarea 3D a clădirilor importante, trasee marcate special pentru modul pedestru şi navigarea cu ajutorul pozelor locaţiei. Tastatura inteligentă schimbă în gri culoarea literelor care nu se potrivesc locaţiei introduse, iar lista cu istoricul destinaţiilor este filtrată în funcţie de poziţia curentă, routele anterioare şi timp/dată.

Navon N670 FE - iGo primo, ecranul de navigaţie

În modul de navigaţie, în colţul din dreapta-sus al ecranului se găseşte un meniu rapid contextual. El poate fi personalizat de utilizator cu opt funcţii diferite. În meniul principal sunt disponibile funcţii pentru conversia unităţilor de măsură, calcularea consumului de carburant şi vizualizarea informaţiilor despre un traseu încheiat.

Poate că este doar o doleanţă personală, însă mi-ar fi plăcut să pot vedea viteza de deplasare atunci când este stabilită o destinaţie pe iGo primo. Aplicaţia o afişază doar atunci când nu are un traseu setat. Am apreciat introducerea unei bare de parcurs pe latura stângă a interfeţei. Am putut vedea astfel foarte uşor când mă aflu la jumătatea traseului pe care-l am de parcurs.

Navon N670 FE - meniul principal

Aşa cum spuneam şi mai devreme, iGo primo nu afişază o hartă plată, cu clădiri 3D pe ea, ci una în relief. În preumblările prin ţară am observat cum drumul pe care-l parcurgeam traversa coama unui deal sau trecea de pe un versant pe altul. Chiar şi într-una din imaginile de aici puteţi vedea Casa Poporului amplasata pe un deal şi nu la nivelul bulevardului care-o înconjoară.

O facilitate care va fi cu siguranţă apreciată de cei care pleacă la drum în afara ţării este meniul special pentru autostradă. Atunci când Navon N670 detectează deplasarea pe acest tip de drumuri, permite afişarea distanţelor până la primele trei zone de servicii. Este menţionat în dreptul fiecăreia dacă dispune de benzinărie, zonă de parcare sau restaurant. Aceste informaţii sunt foarte utile, în special pentru cei care plănuiesc o realimentare pe traseu.

Navon N670 FE - harta în relief

Alte aspecte

Precizia chipset-ului GPS al lui Navon N670 este bună, însă pot apărea mici erori de localizare. Ele pot fi trecute în seama aplicaţiei care este uşor confuză atunci când mergi pe un drum judeţean paralel cu autostrada. Pe străduţe mici şi întortocheate din Bucureşti, sistemul de navigaţie nu a avut probleme. Producătorul se laudă cu funcţiile multimedia ale lui Navon N670, însă lipsa unui jack de căşti nu l-a recomandat pentru un test de redare video.

Pe de altă parte, poate că unii utilizatori vor fi interesaţi să vadă pozele de pe un card microSD sau să lectureze capodopere ale literaturii în format digital. Baza de date cu puncte de interes este bine pusă la punct şi puteţi găsi uşor benzinării, hoteluri, restaurante sau bănci în apropiere.

Navon N670 FE - un design inspirat de ultimul iPhone

Concluzie

Navon N670 FE cu iGo primo este un sistem de navigaţie uşor de recomandat pentru cei care doresc să întreprindă o călătorie prin ţară sau prin Europa. Nu are facilităţi exotice precum modul Bluetooth sau modulator FM, însă te ajută să ajungi dintr-un punct într-altul şi asta este tot ce contează de cele mai multe ori. Dacă sunteţi împăcaţi cu faptul că viteza de deplasare nu poate fi afişată în timp ce este stabilit un traseu, atunci iGo primo este o aplicaţie foarte robustă şi cu multe facilităţi. Navon N670 FE cu 42 de hărţi ale ţărilor din Europa poate fi achiziţionat din magazinele de specialitate din ţară sau de pe magazinul online al importatorului la preţul de 800 lei.

Navon N670 FE a fost testat prin amabilitatea firmei Falcon, importator Navon în România.

Plusuri şi minusuri:

[+] aplicaţie iGo primo cu multe facilităţi
[+] timpi de calculare şi recalculare a rutei foarte scurţi
[+] hartă în relief
[+] design minimalist şi construcţie robustă
[+] suport rabatabil cu nucă
[+] alimentare prin port microUSB
[-] viteza nu este afişată când este urmat un traseu

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat