SMA-09, un smartwatch multifuncţional cu suport pentru apeluri de voce [REVIEW]

15.09.2017
SMA-09, un smartwatch multifuncţional cu suport pentru apeluri de voce [REVIEW]

Puţin costisitor, dar cu finisaje de bună calitate şi un bagaj interesant de funcţii, SMA-09 poate fi un bun companion pentru telefoane cu Android sau iOS. Pe lângă rolul de fitness tracker, emiterea de alerte pentru apeluri şi notificări recepţionate pe telefonul mobil, dispozitivul prevăzut cu ecran color, difuzor şi microfon, permite controlarea de la distanţă a camerei foto şi preluarea apelurilor de voce.

Prezentare

Subţire şi uşor, SMA-09 se prezintă drept un ceas de mână ceva mai gros. Cadranul circular cu formă uşor convexă ascunde ecran color cu rezoluţie 240 x240 pixeli, prevăzut cu interfaţă touch şi asistat cu o tastă home de tip capacitivă . În spate găsim un senzor pentru puls şi grila pentru difuzor.

Printre funcţiile suportate se numără cea de pedometru şi monitorizare a calităţii somnului, afişarea datei şi orei, preluarea comenzilor vocale pentru asistentul Siri (doar împreună cu dispozitive iOS), funcţie reportofon, cronometru, calculator, agendă telefon, meniu apelare, mesagerie SMS, listă apeluri recente, listă notificări, funcţia Find Device, Alarmă, Calendar, interfaţă camera foto, interfaţă media player, manager fişiere.

Înainte de prima folosire este de necesar să încărcăm acumulatorul folosind adaptorul prevăzut cu sistem de fixare magnetică, conectat la un port USB. Aproximativ două ore mai târziu putem trece la sincronizarea dispozitivului cu telefonul mobil. Acest pas este necesar pentru setarea corectă a datei şi orei, a limbii de afişare a interfeţei, precum şi pentru a beneficia de întregul potenţial al dispozitivului. Operaţiunea constă în descărcarea şi instalarea aplicaţiei SMA WEAR din magazinul Google Play sau App Store urmată de folosirea opţiunii „Scan Bluetooth Device” în cadrul aplicaţiei, după ce am activat suportul pentru conectivitate bluetooth din setările telefonului mobil.

Odată conectat la telefonul mobil, ceasul SMA-09 va vibra şi emite alerte sonore atunci când primim apeluri sau mesaje de notificare, suficient de puternic pentru a nu trece neobservat atunci când ne aflăm în zone aglomerate.

SMA-09 foloseşte un ecran de formă circulară, capabil să redea imagini color la un nivel acceptabil de calitate şi cu luminozitate suficientă pentru folosirea în zilele însorite. Funcţiile dispozitivului sunt controlate aproape exclusiv folosind interfaţa touch şi tasta de sub ecran. Cât despre rolul de ceas, ecranul poate fi aprins automat pe baza senzorului de orientare, la simpla rotire a mânii, sau apăsând butoul fizic disponibil în lateral.

Prevăzut cu un acumulator de 300 mAh, SMA-09 poate funcţiona aproximativ două zile fără grija adaptorului de alimentare, iar carcasa etanşă promite o utilizare fără emoţii atunci când ne spălăm pe mâni sau mergem la plajă.

Experienţa în utilizare

Realizat în jurul chipsetului MediaTek MTK2502 şi ajutat cu 128MB memorie RAM, SMA-09 vine o colecţie de aplicaţii preinstalate, ce poate fi extinsă alegând din colecţia pusă la dispoziţie de producător. Dispozitivul poate număra paşii făcuţi de-a lungul întregii zile, distanţa parcursă şi durata perioadelor de repaus, trimiţând măsurătorile către aplicaţia instalată pe telefonul mobil. Aici putem găsi estimări privind caloriile arse şi calitatea somnului. Aplicaţia poate atenţiona atunci când petrecem prea mult timp lucrând într-un mediu sedentar, încurajând scurte pauze de mişcare pentru tonifierea organismului.

Mesajele de notificare şi mesajele SMS recepţionate pe telefonul mobil pot fi citite şi pe ecranul dispozitivului purtat la mână, iar pentru a nu fi bombardaţi prea multe alerte avem posibilitatea să excludem de la monitorizare aplicaţiile nedorite.

Funcţia de apelare include atât meniu Dialer în care putem tasta numărul dorit, cât şi lista de contacte sincronizată de pe telefonul mobil. Putem răspunde la apeluri atât folosind telefonul mobil, cât şi direct de pe ecranul ceasului SMA-09, microfonul şi difuzorul încorporat asigurând condiţii acceptabile pentru conversaţii atât timp cât zgomotul ambiant este redus.

La fel de utilă poate fi şi aplicaţia pentru camera foto, declanşarea de la distanţă a funcţiei de captură folosind mai ales la obţinerea pozelor de grup şi autoportrete.

Ajutat cu un acumulator destul de generos în privinţa capacităţii oferite, ceasul SMA-09 poate oferi aproximativ două zile de utilizare, însă folosirea suportului pentru apeluri de voce va epuiza mai rapid rezerva de energie.

Din păcate, funcţionarea aplicaţiei pentru Android nu este ideală, aceasta având probleme intermitente de stabilitate vizând conexiunea cu dispozitivul, mesajele de notificare fiind uneori recepţionate cu întârziere.

Concluzie

Simplu de folosit şi înzestrat cu funcţii interesante, SMA-09 este un bun înlocuitor pentru clasicul ceas de mână. Preţul accesibil vine însă cu dezavantajul unor dotări hardware şi software mai puţin finisate decât întâlnim la produse semnate de branduri celebre.

Construcţia solidă şi carcasa etanşă sunt însă atuuri importante, SMA-09 fiind un gadget numai bun pentru folosire zilnică.

Accesoriul SMA-09 a fost primit pentru testare din partea magazinului www.lightinthebox.com, de unde poate fi achiziţionat la preţul de 40.99 dolari.
 

Părţi pozitive

Fitness tracker şi alerte pentru mesajele de notificare primite pe telefonul mobil
Permite preluarea apelurilor de voce fără să scoatem telefonul din buzunar
Autonomie bună a bateriei
Preţ accesibil

Părţi negative

Stabilitatea software-ului folosit nu este cea mai bună

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult