Adevăratul cost al aplicaţiilor gratuite pentru mobil

Adevăratul cost al aplicaţiilor gratuite pentru mobil

Trafic de date crescut prin conexiunea de internet mobil, performanţe scăzute şi autonomie redusă a bateriei. Toate acestea sunt compromisuri pe care le facem, adesea fără să ne dăm seama, de fiecare dată când instalăm aplicaţii ˝gratuite˝ pe telefonul mobil sau tabletă.

Adevăratul cost al aplicaţiilor gratuite pentru mobil

Puşi să aleagă între versiunea plătită a unei aplicaţii şi cea gratuită, dar sponsorizată prin reclame, cei mai mulţi utilizatori înclină spre cea de-a doua variantă, fără a ţine însă cont de preţul ascuns al acestei decizii.

Potrivit concluziilor unui studiu recent, aplicaţiile sponsorizate prin reclame au un impact semnificativ asupra autonomiei bateriei, crescând totodată nivelul de încărcare al procesorului şi utilizarea conexiunii de date. Astfel, aceste aplicaţii pot reduce autonomia telefonului mobil, rezultatele variind în funcţie de aplicaţie şi modul de folosire. În plus, ocuparea unei cantităţi mai mari de memorie RAM se traduce într-o degradare a performanţelor resimţite.

  • Aplicaţiile sponsorizate prin reclame folosesc în medie cu 16% mai multă energie, diminuând autonomia unui smartphone în medie medie cu 2.5 – 2.1 ore
  • Nivelul de încărcare a procesorului este, în medie, cu 48% mai mare în cazul aplicaţiilor promovate prin reclame
  • Cconsumul de memorie RAM creşte în medie cu 22%
  • Deoarece reclamele afişate sunt descărcate de pe un server aflat la distanţă, traficul de date creşte în medie cu 79% în cazul aplicaţiilor sponsorizate, putând depăşi chiar şi 100% în cazuri izolate.

La final, folosirea în exces a conexiunii de internet mobil pentru descărcarea automată a bannerelor cu reclame poate încărca factura telefonului, dacă abonamentul contractat este taxat pe baza traficului de date efectuat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult