Aplicaţia săptămânii: Andro Search

26.07.2014
Aplicaţia săptămânii: Andro Search

Platformă software: Android

Fiind o platformă mobilă de calcul, un smartphone modern nu stochează doar informaţiile obişnuite legate de mesagerie şi telefonie pe care le găsim pe un telefon simplu, ci şi cantităţi considerabile de date. Fie că este vorba de muzică, filme, documente Office, cărţi electronice sau fişiere PDF, utilizatorii încep să stocheze din ce în ce mai multe date pe telefoanele lor, iar o aplicaţie pentru indexarea temeinică a acestora se poate dovedi de un real ajutor atunci când numărul fişierelor devine mult prea mare.

Google şi-a clădit notorietatea şi puterea pe serviciile sale excelente pentru indexarea şi căutarea de conţinut, însă compania a fost mai puţin consecventă atunci când a venit vorba de funcţiile de căutare locală implementate pe platforma Android. Vechea funcţie Search, care a fost înglobată mai târziu în aplicaţia Google Search, a permis de foarte multă vreme extinderea conţinutului local indexabil prin intermediul Search Provider API. Cu ajutorul acestei aplicaţii, utilizatorii puteau căuta informaţiile stocare în aplicaţii dintr-un singur punct central,  însă Search Provider API nu a fost adoptat de către toţi producătorii de aplicaţii, a consumat cam multe resurse şi a fost într-un final eliminat în Android 4.4. Începând cu această versiune, Google Search permite căutarea doar în cadrul unui număr extrem de redus de aplicaţii Google, pentru toate celelalte date fiind necesară vizitarea fiecărei aplicaţii în parte.

Andro Search nu poate suplini ce a eliminat Google, însă compania oferă o alternativă care ar putea fi la fel de interesantă deoarece permite indexarea fişierelor locale nu doar după denumire, ci şi după conţinutul acestora. Pe lista formatelor suportate se numără documentele Office 2013 sau Open Office, documentele PDF, fişierele text, cărţile în format electronic ePUB sau FictionBook şi fişierele media MP3 sau MP4. La toate acestea tipuri de informaţii indexabile se adaugă agenda, care este procesată la nivelul fiecărui câmp cu date continut, cum ar fi contul de email, adresa, cod poştal etc, şi lista de aplicaţii instalate. Bineînţeles, deoarece toate fişierele sunt deja oricum catalogate, nu putea lipsi indexarea simplă după numele de fişiere sau extensii.

Interfaţa aplicaţiei este banală, aceasta afişând doar un câmp de căutare, lista fişierelor recent modificate şi lista aplicaţiilor recent instalate. După instalare, aplicaţia oferă opţiunea amplasării unui buton pentru accesare rapidă în Notification Area, iar acest lucru este recomandat dacă manevraţi cantităţi mari de documente.

Prima indexare va necesita foarte mult timp, aplicaţia inspectând toate fişierele cunoscute pe care le găseşte în memoria internă sau pe card. După ce această etapă s-a terminat, utilizatorul va avea la dispoziţie un motor de căutare puternic care va permite regăsirea unui citat dorit în cadrul unui document Office, a numelui unui autor stocat în tag-ul unui fişier MP3 sau regăsirea adresei de email a unui prieten. Aplicaţia oferă chiar un mod de autocompletare şi este capabilă să ofere sugestiichiar dacă textul introdus în caseta de căutare conţine greşeli. Cum toate datele de care aplicaţia are nevoie sunt deja indexate, rezultatele sunt afişate cvasiinstantaneu.

Modul de afişare a rezultatelor este simplist. Acesta arată doar fişierele în care a fost descoperită expresia căutată şi le grupează după tipul acestora, însă nu oferă o previzualizare şi nici nu permite deschiderea documentelor direct la secţiunea dorită. Pentru fiecare entitate găsită, Andro Search oferă un meniu contextual care permite deschiderea directorului în care este stocat fişierul sau alegerea aplicaţiei cu care acesta trebuie să fie deschis.

Aplicaţia monitorizează în permanenţă sistemul de fişiere, însă indexarea consumă foarte multe resurse şi este activată doar în anumite condiţii. Andro Search permite fie indexarea actualizărilor doar în momentul în care telefonul este pus la încărcat, un mod de lucru care funcţionează întotdeauna, fie indexarea continuă chiar şi atunci când telefonul funcţionează pe baterie, caz în care exista ceva probleme. Crearea unor fişiere text simple cu un conţin oarecare a fost urmată imediat de o indexare, însă documentele PDF sau DOCX copiate local au fost procesate cu întârzieri mari de ordinul orelor sau chiar nu au fost procesate până în clipa în care telefonul nu a fost pus la încărcat.

În cazul în care stocaţi cantităţi mari de date, dar nu le şi modificaţi zilnic, probabil că acest mod de indexare nu este o problemă. În cazul în care este nevoie, indexarea poate fi totuşi declanşată la cerere indiferent de modul de alimentare a terminalului. Cea de-a doua lacună importantă este lipsa indexării pentru calendar şi mesagerie, însă autorul afirmă că va implementa şi aceste funcţii.

Andro Search este o aplicaţie gratuită susţinută de bannere care poate fi descărcată din Google Play. Pentru înlăturarea spaţiilor publicitare, preţul este de 16,5 lei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News