Aplicaţia săptămânii: Hykoo

09.05.2015
După ce partajarea facilă a capturii foto a ajuns la apogeul popularităţii, următorul pas natural a fost partajarea la fel de rapidă a unor scurte secvenţe video, iar serviciile precum Vine, Keek sau Instagram au susţinut această formă de comunicare. Recent lansată, aplicaţia Hykoo are o abordare ceva mai deosebită deoarece pune accent nu doar pe filmare, ci şi pe text şi pe modul în care acesta este prezentat.
 
Denumirea cam stranie a produsului va fi clarificată imediat ce utilizatorul va vedea modul de utilizare, aceasta fiind de fapt o formă deformată dar cu o pronunţie similară a celebrului tip de poezie scurtă japoneză haiku. Dacă haiku foloseşte trei versuri, Hykoo foloseşte trei secvenţe video peste care se inserează text, iar una dintre puţinele opţiuni ale aplicaţiei permite chiar limitarea numărului de silabe pentru cei care vor să păstreze parfumul original al poeziilor scurte tradiţionale din Japonia.
 
Axată pe captura video, aplicaţia permite înregistrarea a trei secvenţe consecutive. Alternând după nevoi camera principală cu cea frontală, utilizatorul va putea înregistra două secvenţe video cu o durată scurtă şi una finală cu o durată ceva mai lungă, timpul total al montajului având 12 secunde. Odată ce utilizatorul şi-a înregistrat cele trei secvenţe dorite, aplicaţia permiţând eventual şi reînregistrarea acestora în cazul în care rezultatul nu este satisfăcător, utilizatorul va putea insera textul dorit în imagini.
 
Spre deosebire de alte servicii mai mult sau mai puţin asemănătoare, Hykoo pune un accent important pe text chiar dacă este în mod evident un produs pentru partajarea video. Fiecare dintre cele trei secvenţe video poate fi completată cu un scurt text, ceea ce face ca secvenţele capturate să fie mai degrabă un fundal multimedia pentru încercările poetice ale utilizatorului decât un scop în sine. În funcţie de talent, dispoziţie şi modul în care vă place să vă exprimaţi, ideea creatorilor Hykoo s-au putea să vă atragă sau, dimpotrivă, să vă determine să dezinstalaţi produsul după zece secunde.
 

Odată ce utilizatorul s-a hotărât ce secvenţe video şi ce text va utiliza, acesta va putea alege unul dintre cele cinci filtre de procesare. Oferta este cam sărăcăcioasă în comparaţie cu ce ne oferă alte aplicaţii de această factură, însă, după cum am zis deja, creatorii par să se fi axat mai degrabă pe mesajul complet pe care dorim să-l comunicăm decât pe fluxul video efectiv. Această abordare a modului de funcţionare are şi unele deficienţe enervante, utilizatorul urmând să remarce uşor că nu poate reordona cele trei secvenţe video sau că nu poate altera dimensiunea şi formatarea textului.

Odată ce mesajul este finalizat, acesta poate fi salvat local sau poate fi partajat prin intermediul Facebook, Twitter, Instagram sau a propriului site Hykoo. Captura este salvată la rezoluţie de 640 x 640 pixeli şi un bitrate suficient de mic pentru ca un fişier să aibă circa 3 MB şi să poată fi partajat fără mari probleme de pe orice conexiune de date, calitatea nefiind prea grozavă dar fiind satisfăcătoare pentru scopul pentru care a fost gândită.

 

În spatele serviciului se ascunde şi o reţea socială obişnuită care permite descoperirea secvenţelor populare, a capturilor făcute în aria geografică din jur, a prietenilor şi aşa mai departe. Ţinând însă cont că avem deja cam multe reţele sociale, probabil că mulţi vor prefera să-şi partajele mesajele direct pe Facebook sau Twitter.

 
Hykoo este un produs gratuit care poate fi descărcat din App Store, dezvoltatorii promiţând şi o versiune Android într-un viitor deocamdată incert.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News