Browsere gratuite pentru iPhone – alternative pentru Safari

26.07.2012
Browsere gratuite pentru iPhone - alternative pentru Safari

Cuvântul de ordine al platformelor mobile este „aplicaţii”, însă browserul este deseori o poartă de acces mai facilă către Web. Utilizatorii terminalelor iPhone au avut dintotdeauna un browser rapid şi stabil, însă atunci când vine vorba de facilităţi, acesta nu prea străluceşte. În afara unui Reader Mode cu paginare frumoasă, integrarea Twitter nativă a platformei iOS 5 şi posibilitatea de salvare a unei scurtături către un site direct în Springboard, Safari Mobile nu prea mai oferă nimic remarcabil. Nemulţumiţi, am plecat în căutarea unor alternative gratuite mai interesante

Google Chrome

Cel mai popular browser desktop al momentului, Google Chrome a ajuns în final şi pe iOS, iar utilizatorii care îl folosesc şi pe alte terminale vor vedea acest lucru ca o binecuvântare – aplicaţia permite autentificarea şi sincronizarea instantanee a datelor precum lista de site-uri favorite, numele de utilizator sau parolele şi taburile deschise pe alte terminale.

Faţă de Safari, Google Chrome oferă o pagină pentru cele mai des accesate site-uri şi un mod diferit de lucru cu taburile deschise, care însă nu este cu nimic mai eficient dincolo de opţiunea „Close all tabs” şi sublinierea domeniului curent, o metodă banală de protecţie antiphising. Produsul Google plusează însă cu modul de lucru incognito, bara de adrese universală care poate fi folosită şi pentru căutări şi o extensie pentru tastatură care oferă des folositele caractere /, :, . şi – pentru completarea mai rapidă a adreselor Web.

Din păcate nu există un mod de paginare suplimentară a textelor lungi precum cel oferit de Reader Mode din Safari, iar integrarea socială lipseşte.

Google Chrome iOS

App Store, gratuit

Dolphin Browser

Dolphin a devenit celebru pe platforma Android dar a făcut şi saltul către iOS în a doua jumătate a anului trecut. Cea mai interesantă facilitate a acestuia este controlul prin gesturi, butonul dedicat oferind posibilitatea trasării după preferinţe a unui simbol pentru nu mai puţin de 21 de operaţiuni diferite pentru controlul taburilor sau aplicaţiei însăşi.

Interfaţa Dolphin este simplă, oferind un mediu clasic cu taburi în partea superioară şi butoane de control în cea inferioară, marginile laterale, deschise printr-o mişcare de derulare laterală, oferind acces rapid la lista de favorite sau la setări. Produsul oferă şi un mod de lucru full screen, în care doar butoanele Back şi Gesture mai sunt afişate.

Aplicaţia oferă o listă de site-uri favorite care poate fi modificată manual şi aşa-numite Webzine, un fel de micro-aplicaţii pentru Facebook, Twitter şi alte 300 de surse de conţinut, care oferă un mod de afişare compact al informaţiilor. Dolphin oferă şi un mod de navigaţie incognito, însă aceasta este ascunsă în meniurile de opţiuni sunt forma unui buton on/off. Ca şi în cazul Chrome, bara de adrese are şi funcţia unui câmp de căutare universal, online şi local.

Nici Dolphin nu oferă un Reader Mode, însă integrarea socială oferă legături către Facebook şi Twitter şi permite actualizarea ambelor conturi într-o singură operaţiune. În cazul în care folosiţi browser-ul pe mai multe terminale, există şi posibilitatea sincronizării informaţiilor private.

Dolphin Browser iOS

App Store, gratuit

Opera Mini

Opera Mini este un produs cunoscut încă din vremurile în care sistemul de operare Symbian era vârful tehnologiei. Spre deosebire de primele două produse, acesta nu este un browser propriu-zis, ci doar un client pentru randarea făcută în cloud de serverele companiei.

Opera a ales o interfaţa standard pentru acest browser, acesta oferind o bară de adrese separată de câmpul de căutare şi butoane pentru navigaţie în partea inferioară, singurele elemente particulare fiind butonul pentru accesul la lista de taburi deschise şi butonul Opera care oferă acces la toate setările produsului.

Lista de facilităţi a produsului include partajarea socială, salvarea locală a paginilor, sincronizarea datelor cu contul Opera şi Speed Dial. Opera Mini este gândit în primul rând pentru economia de bandă, butonul Data Usage arătându-i utilizatorului ce cantitate de date a economisit până acum datorită utilizării acestui produs.

Randarea în cloud are un dezavantaj puternic, performanţa, după cum vom vedea la finalul articolului.

Opera Mini iOS

App Store, gratuit

Mercury Browser

Mercury Browser este unul dintre cele mai impresionante produse gratuite din App Store, pe lângă funcţiile de navigaţie oferind şi un modul pentru vizualizarea documentelor şi un server HTPP pentru accesarea lor din reţeaua locală fără iTunes.

Dacă utilizatorii de Chrome se pot de bucura de sincronizarea datelor, utilizatorii Firefox primesc suport în Mercury Browser. Pe lângă această utilă opţiune, produsul mai oferă un modul pentru îndepărtarea reclamelor, schimbarea User Agent pentru site-urile care fac probleme, salvarea locală a paginilor cu tot cu reclame şi mod de navigaţie incognito.

Interfaţa este una similară celei oferite de Safari, existând suplimentaropţiuni de control multitouch, mod de lucru full screen, posibiltatea ajustării luminozităţii independent de setările sistemului de operare, integrare Readability şi partajare via Twitter, Facebook sau email.

Mercury Browser iOS

App Store, gratuit

Performanţe, detalii şi concluzii

Faţă de platforma Android, unde producătorii software sunt liberi să implementeze tehnologiile pe care le doresc, browserele pentru iOS suferă din cauza limitărilor impuse de Apple. Acestea nu pot veni cu propriul motor de randare, acesta fiind şi motivul pentru care Mozilla Firefox nu va ajunge niciodată în App Store. În consecinţă, toate browserele iOS folosesc motorul de randare WebKit, fiind penalizate la viteza de rulare a codului JavaScript faţă de Safari deoarece numai acesta din urmă poate accesa rapidul motor V8, în timp ce celelalte trebuie să se mulţumească cu modestul JavaScriptCore.

Perfomante comparative browsere iPhone

Din acest motiv, cei care doresc un nivel maxim de performanţe vor trebui să se rezume la Safari Mobile. Cei care doresc şi alte opţiuni, cum ar fi sincronizarea Chrome în cazul Chrome for iOS, sincronizarea Firefox şi o bogăţie de opţiuni în cazul Mercury, sau controlul puternic prin gesturi din Dolphin, trebuie să cedeze perfomanţă dar măcar pot alege ce li se potriveşte pentru că vitezele de rulare vor fi uniformizate de WebKit-ul nativ. În final, celebrul Opera Mini nu prea mai are nimic de spus, acesta fiind net depăşit de rivalii moderni cu randare locală. Acesta este însă util în cazul unei conexiuni lente GPRS, economia de bandă reflectându-se în viteza de încărcare.

App Store oferă şi alte produse interesante, din păcate nu şi gratuite, aplicaţiile prezentate aici oferind practic o gamă largă de direcţii de dezvoltare software de unde utilizatorul poate pleca mai departe în căutare. Păcat că Apple încă refuză să ofere opţiunea setăii unui browser implicit, condamnând utilizatorul să se împiedice de Safari Mobile din când în când.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News