Desktop-ul şi temele la Windows 7

16.01.2009
Desktop-ul şi temele la Windows 7

Unii preferă femeile dezbrăcate. Alţi pun peisaje ori maşini. Singurul loc în care toate acestea încap fără discriminare este desktop-ul. Pe Desktop regăseşti, de obicei, ceea ce utilizatorul duce lipsă în viaţă reală sau îi place şi nu are. În Windows 7, desktop-ul nu diferă, în principiu, cu nimic faţă de versiunile anterioare. Sunt şi aici lucruri noi, sau refăcute dar nimic revoluţionar.

aboneaza-te la newsletter-ul si RSS-ul go4it.ro

Desktop-ul se află în impas. Cu excepţia unor mici retuşuri, acesta este neschimbat de când a fost inventat. Este locul în care punem iconiţe şi imagini de fundal. Atât. Nu oferă nimic mai mult. Uneori am impresia că există potenţial şi pentru desktop, că ar putea fi util şi la altceva în afară de shortcut-uri. Şi mă refer la desktop în general, la toate sistemele de operare, nu doar Windows. Însă până când cineva va veni cu o idee şi-l va pune la treabă, desktop-ul va rămâne o funcţie adormită. Un decor şi atât.

Jucării pentru copii

Cele mai importante noutăţi pe care Windows 7 le aduce pentru Desktop sunt legate de aranjarea ferestrelor şi au ca target userii începători. Sunt trei funcţii noi care vizează ferestrele:

  • dacă tragi o fereastră spre una din margini (stânga dreapta) aceasta va fi lipidă de marginea respectivă şi va ocupa exact jumătate de ecran
  • dacă lipeşti o fereastră de partea superioară a ecranului, aceasta va fi automat maximizată. Pentru a reveni la dimensiunea iniţială este suficient să o tragi de acolo
  • când ai multe ferestre deschise şi vrei să le minimizezi pe toate, mai puţin cea în care lucrezi, poţi apela funcţia numită Shake Aero. Pur şi simplu scuturi fereastra prinzând-o de titlebar cu cursorul.

Din nou teme

Şi-a bătut cineva capul cu teme în Vista? Probabil că nu, sau foarte puţini. Pentru că Microsoft a ignorat acest aspect. În afară de culoarea ferestrelor şi DreamScene (secvenţe video pe fundal), nu prea aveai ce să schimbi. În Windows 7 Microsoft revine şi restaurează temele.

Windows 7 - teme

Temele din Windows 7 modifica 4 elemente: fundalul, culoarea ferestrelor, sunetele şi screen saver-ul. Prima noutate este că fiecare temă poate conţine mai multe imagini de fundal. A doua noutate constă în faptul că aceste imagini pot fi schimbate automat la anumite intervale de timp (între 10 secunde şi o zi). Printr-un simplu drag & drop poţi să adauţi propriile tale imagini unei teme.

Windows 7 - teme

Sidebar nu, gadget-uri da

O altă funcţie pe care doar o mică parte din utilizatori au folosit-o este sidebar-ul. Unele dintre gadget-uri sunt utile, dar stau foarte bine direct pe desktop, fără sidebar. Microsoft se pare că a înţeles acest lucru şi a închis sidebar-ul. În Windows 7, gadget-urile apar direct pe desktop. Sidebar-ul nu a dispărut complet, a fost doar trecut în rezervă.

Windows 7 - teme

În rest, nu sunt prea multe noutăţi. Meniul contextual, cel care care apare când dai click dreapta pe desktop, are trei comenzi noi: Screen Resolution, Gadgets şi Next Desktop Background Picture. Aceasta din urmă funcţionează doar dacă este activă o temă cu mai multe imagini de fundal.

Ca şi în cazul Taskbar-ului, nimic revoluţionar nici pe Desktop. Şi aici, puţinele noutăţi sunt dedicate utilizatorilor neexperimentaţi în domeniul calculatoarelor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News