Imagini desktop – cum alegi imaginea potrivită pentru desktop-ul tău

Imagini desktop - cum alegi imaginea potrivită pentru desktop-ul tău

Te poţi plictisi destul de repede de imaginea desktop de pe calculatorul tău, dar când încerci s-o schimbi cu o poză mai interesantă, s-ar putea să nu se potrivească dimensiunilor ecranului. Ne referim la acele momente în care dorim anumite imagini desktop şi ele sunt distorsionate de sistemul de operare. Vom încerca în continuare să vedem cum rezolvăm această problemă. Primul lucru pe care trebuie să-l ştim este rezoluţia nativă a monitorului. Nu contează dacă ai laptop sau un PC desktop. Poţi afla rezoluţia foarte uşor. În Windows 7 sau în Windows 8, ea se găseşte cu un click dreapta pe Desktop şi selectând Screen Resolution. Dacă aveţi Windows XP, click dreapta pe Desktop, selectaţi Properties şi apoi Settings.

Acum că ştiţi rezoluţia ecranului, aflaţi că o imagine desktop cu aceeaşi rezoluţie se va potrivi perfect. Pe site-urile cu poze pentru desktop cele mai populare sunt imaginile cu rezoluţie full HD (1920×1080 pixeli). O astfel de imagine desktop se va potrivi perfect şi pe un ecran cu 1280×720 pixeli sau 1366×768 pixeli. Ca o regulă generală, o imagine cu o rezoluţie mai mare se va vedea foarte bine pe un ecran cu o rezoluţie mai mică. Pe de altă parte, o imagine cu rezoluţie mică nu va fi afişată bine pe un ecran cu rezoluţie mai mare.

Modurile în care poate fi potrivită imaginea pe Desktop

Pentru a înţelege de ce pozele desktop sunt distorsionate de sistemul de operare, trebuie să ştim modurile în care sunt aplicate pe ecran. În Windows 7/8 sunt disponibile cinci modalităţi de afişare a imaginii desktop. Fill va umple ecranul, fără a distorsiona imaginea, indiferent de dimensiunile ei. Aceasta înseamnă că sistemul de operare va decupa în interiorul pozei o imagine cu formatul ecranului. Acesta este un lucru bun dacă poza este wide (cu raportul laturilor 16:9), iar ecranul vostru are raportul 4:3 (1280×1024 pixeli spre exemplu). Invers, imaginea desktop rezultată nu va arăta la fel de bine, fiind mărită.

Modul Fit va insera poza pe desktop astfel încât să încapă în întregime, indiferent de dimensiune sau de orientare. Astfel, o poză făcută în modul portret cu smartphone-ul va fi aplicată în picioare pe mijlocul ecranului, restul Desktop-ului urmând să fie negru sau într-o altă culoare aleasă de voi. Modul Stretch este cel mai puţin recomandat deoarece el va trage de toate laturile imagini pentru a o potrivi pe Desktop. Acest mod va distorsiona imaginea desktop dacă formatul ei nu se potriveşte perfect cu formatul monitorului.

Modul Fit, cu o imagine pusă pe un ecran wide

Modul de afişare Tile pentru imaginea de pe desktop este unul puţin cam ciudat. El preia imaginea şi o dispune în rânduri şi coloane până când umple ecranul. Pentru acest mod de afişare vă recomandăm să folosiţi o imagine mică, simplă. Veţi obţine un caroiaj în funcţie de dimensiunile imaginii. Ultima modalitate de dispunere a imaginii desktop este Center, prin centrarea imaginii pe desktop. Indiferent de rezoluţia imaginii sau rezoluţia ecranului, punctul central al pozei va fi fixat în centrul ecranului, iar imaginea nu va fi distorsionată sau redimensionată.

Modul Tile, cu o imagine cu rezoluţie mică

Dacă doriţi să puneţi pe desktop o poză realizată cu aparatul foto sau smartphone-ul, puteţi folosi fie una din modalităţile de afişare de mai sus, fie puteţi decupa imaginea pentru a se potrivi ecranului vostru. Majoritatea aparatelor foto de pe piaţă realizează poze în formatul 3:2 sau 4:3. Pentru un monitor wide puteţi folosi modul de afişare Fill. Dacă dispuneţi de un monitor 4:3, puteţi încerca modurile Fill sau Fit. Dacă decupaţi imaginea într-un program de editare foto, asiguraţi-vă că aveţi un raport al dimensiunilor de 1,77 pentru un monitor wide. Cum majoritatea aparatelor foto oferă imagini cu rezoluţii mult mai mare decât ale monitoarelor de pe piaţă, nu veţi avea probleme cu mărirea automată a imaginii pe Desktop.

Modul Stretch distorsionează imaginea în cele mai multe cazuri

Pozele realizate cu smartphone-ul pot avea formatul 3:2 sau 16:9, în funcţie de modul foto folosit. Mulţi producători forţează formatul 16:9 în modul Auto deoarece ecranul telefonului are acelaşi raport al laturilor şi pozele sunt încadrate perfect. Dacă aveţi un monitor wide la laptop sau PC-ul desktop, atunci vă recomandăm să faceţi poze 16:9 cu smartphone-ul pentru a le potrivi perfect pe ecranul calculatorului. Dacă vreţi să căutaţi acum nişte imagini desktop interesante, accesaţi acest material.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News