Mac OS X – lăsat cu garda jos de un virus

20.10.2011
Mac OS X – lăsat cu garda jos de un virus

Potrivit producătorului de soluţii antivirus F-Secure, o nouă aplicaţie malware face victime în rândul PC-urilor Apple cu sistem de operare Mac OS X.

Odată pătruns în calculatorul victimă, virusul numit OSX/Flashback.C acţionează asupra sistemului de operare dezactivând componenta de actualizare a serviciului XProtect – programul antivirus încorporat, furnizat de Apple împreună cu sistemul Mac OS X.

Apple Mac OS X

Lipsit de actualizări pentru baza de date cu semnături antivirus, sistemul XProtect este incapabil de a înlătura cu succes virusul care a produs infectarea şi lasă PC-ul vulnerabil în faţa altor atacuri.

Acest tip de atac, în care componentele malware acţionează în urma infectării pentru dezactivarea programelor antivirus rezidente în sistem, este relativ des întâlnit la platforma Windows. Aplicarea acestei strategii asupra sistemului XProtect de pe Mac OS X este însă o noutate, ce dovedeşte că nici platforma Mac OS X nu este complet imună în faţa acestui gen de atacuri.

Tehnologia XProtect este încorporată atât în versiunea OS X Lion, dar şi ediţii mai recente din seria Snow Leopard a sistemului de operare Apple,.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News