Renunţarea la Service Pack-uri începând cu Windows 8, o posibilitate

11.10.2012
Renunţarea la Service Pack-uri începând cu Windows 8, o posibilitate

Odată cu actualizările obişnuite de securitate lansate în prima zi de marţi a fiecărui luni, Microsoft a lansat în această lună şi un pachet de actualizări pentru încă nelansatul sistem de operare Windows 8. Chiar dacă pare un eveniment care nu merită prea multă atenţie, acest lucru este interesant din două puncte de vedere.

Până acum, odată ce Microsoft a pus ştampila finală RTM pe un sistem de operare, trimiţându-l către integratori cu circa două luni înaintea lansării oficiale pe piaţa retail, codul sistemului de operare nu a mai fost modificat. Atunci când au existat actualizări de securitate, acestea au fost făcute disponibile imediat după lansarea oficială.

De data aceasta, Microsoft nu doar că a lansat un consistent pachet de actualizări, acesta având circa 170MB, dar şi conţinutul său este neobişnuit pentru modul de lucru de până acum al companiei deoarece introduse opţiuni şi facilităţi noi. Conform articolului publicat pe blogul Building Windows 8 de către Steven Sinofsky, actualizarea conţine un pachet de modificări care afectează autonomia, performanţa, redarea multimedia şi compatibilitatea cu aplicaţiile software.

Conform declaraţiei carismaticului preşedinte al diviziei Windows şi Windows Live, odată cu dezvoltarea Windows 8 au fost create şi instrumentele necesare pentru lansarea unor actualizări importante oricând este nevoie, fără a mai necesita comasarea lor în cunoscutele Service Pack.

Această declaraţie nu este un angajament sau o promisiune, însă poate fi coroborată cu zvonurile care au ieşit la iveală la jumătatea lunii august conform cărora Microsoft ar intenţiona sa renunţe la actualizările majore de produs în favoarea unei dezvoltări continue, după modelul folosit de OS X sau distribuţiile Linux.

Încă de la prima versiune a sistemului de operare Windows, Microsoft a urmat un program de dezvoltare de la care s-a abătut arareori. Acesta cuprindea lansări majore de produs la intervale de 2,5 – 3 ani iar actualizările oferite între timp nu introduceau facilităţi noi ci doar le reparau sau îmbunătăţeau pe cele existente. Au existat şi abateri de la reguli, cum ar fi distanţa temporală mare dintre Windows XP şi Windows Vista sau introducerea unor facilităţi noi în Windows XP Service Pack 2, însă acestea au fost doar excepţii.

Dacă şi în ce fel va adopta Microsoft un nou ritm şi program de actualizare, rămâne să vedem în lunile care se vor scurge după lansarea Windows 8.

Windows 8 ar putea fi primul sistem de operare Microsoft care renunţă la Service Pack-uri

Urmărește Go4IT.ro pe Google News