ASUS VivoTab RT – debutul pentru Windows RT

ASUS VivoTab RT - debutul pentru Windows RT

Zece ani au trecut de când integratorii au lansat primele tablete bazate pe sistemul de operare Windows XP Tablet PC Edition şi specificaţiile touch Microsoft, iar această primă încercare, la fel ca şi cele care au urmat odată cu Windows Vista şi Windows 7, s-a dovedit a fi un eşec. Cea de-a patra încercare, a cărui debut oficial va avea loc peste 3 zile, este reprezentată de duetul Windows 8 şi Windows RT, ambele partajând aceeaşi interfaţă Modern UI dar fiind bazate pe arhitecturi hardware diferite şi având destinaţii de piaţă diferite. Dacă despre Windows 8 rulat pe o tabletă am vorbit acum câteva zile, a venit astăzi rândul primului produs Windows RT lansat pe piaţă: ASUS VivoTab RT (TF600T).

Prezentare, construcţie, ergonomie, tastatură opţională

Compania ASUS are deja o experienţă bogată cu tabletele Android, iar aceasta a fost folosită pentru realizarea primului model Windows RT, multe din detalii constructive sau din componentele hardware fiind deja cunoscute. Cu toate acestea, VivoTab RT aduce suficiente diferenţe subtile care o diferenţiază de rivalii Android.

ASUS VivoTab RT

Fabricată din material plastic şi aluminiu, carcasa noii tablete ASUS foloseşte un proces tehnologic de fuzionare prin presare a celor două materiale. Această tehnologie permite utilizarea unor foi foarte subţiri de aluminiu lipite pe un substrat din material plastic, acesta din urmă oferindu-i primului material un plus de rigiditate şi permiţând turnarea locaşurilor de prindere a componentelor interne direct pe carcasă. În consecinţă, VivoTab RT este una dintre cele mai subţiri tablete cu ecran de 10,1″ prezente pe piaţă, având doar 8,3 milimetri grosime, şi cea mai uşoară, aceasta cântărind doar 525 grame.

Tastatură optională pentru Windows RT

Aluminiu şlefuit şi plastic pentru carcasa lui VivoTab RT

Partea din spate este acoperită pe două treimi din suprafaţă cu aluminiu, doar partea superioară fiind confecţionată doar din material plastic pentru a oferi o ecranare minimă antenelor wireless sau 3G. În zona acoperită de aluminiu sunt amplasate difuzoarele stereo şi butonul de deblocare a tastaturii opţionale, partea din plastic oferind butoanele de control al volumului, conectorul Micro HDMI, slotul Micro SD şi ieşirea audio jack de 3,5 mm. Suprafaţa de aluminiu este finisată excelent, aceasta fiind însă o capcană mortală pentru grăsimea degetelor

Doar 8,3 milimetri grosime

Partea frontală este una clasică pentru aproape orice tabletă fabricată în ultimii doi ani, aceasta fiind acoperită integral de suprafaţa protectoare Corning Fit, aceeaşi folosită şi la Nexus 7, singurele detalii fiind butonul Windows, camera frontală şi LED-ul de semnalizare a acesteia. Extrem de uşoară şi subţire, tableta stă foarte bine din punct de vedere al ergonomiei, fiind uşor de ţinut în orice poziţie.

Un profil celebru: Zenbook întâlneşte Transformer

Aşa cum ne-a obişnuit, ASUS ne oferă şi o tastatură opţională pentru cei care doresc să scrie mult text în condiţii mult mai bune decât pot oferi butoanele touchscreen. Confecţionată din acelaşi aluminiu ca şi tableta şi folosind plastic doar pentru partea inferioară, aceasta preia profilul în formă de pană al celebrei linii Zenbook. Dimensiunea tastelor este redusă, din cauza evidentei lipse de spaţiu, însă butoanele „trei-sferturi”, cu care vă veţi obişnui după câteva ore, oferă o cursă lungă şi sunt suficient de tăcute pentru a nu-i deranja pe cei din jur. Touchpad-ul are dimensiuni mici, recuperând însă cu suport multitouch pentru noile mişcări introduse odată cu Windows 8, singurul aspect negativ fiind butoanele, care se apasă greu şi sunt cam zgomotoase.

Ecran, hardware, dotări

Bazat pe deja arhicunoscutul chip NVIDIA Tegra 3 T30, tactat însă doar la 1,3GHz, ASUS VivoTab RT nu ascunde nimic surprinzător. Din păcate, fiind vorba de o platformă software nouă, numărul de teste disponibile este extrem de sărac, însă performanţele brute ale acestei platforme cu nucleu quad-core ARM Cortex-A9 şi procesor grafic GeForce ULP ar trebui să fie deja cunoscute. În singurele teste care au putut fi rulate în acest moment, ambele bazate pe API-uri Web, tableta ASUS nu a oferit însă o performanţă impresionantă, fiind vizibil inferioară rivalilor Android şi iOS.

Ca o particularitate pentru un chip fabricat pe 40nm, care este de obicei cam cald, ASUS VivoTab RT a fost surprinzător de rece chiar şi atunci când a redat filme pe perioade foarte îndelungate de timp.

Din cauza specificaţiilor impuse de Microsoft, rezoluţia tabletei nu este una impresionantă – la o diagonală de 10,1″, rezoluţia de 1366 x 768 pixeli se materializează într-o densitate de numai 155 ppi, care nu este tocmai ceea ce am aştepta de la o tabletă scumpă.

Din fericire însă, ceilalţi parametri tehnici pot fi descrişi la superlativ. Folosind deja tradiţionalul panou IPS+, de care s-au bucurat şi tabletele Android de vârf ale companiei, VivoTab RT oferă culori excelente, unghiuri perfecte de vizualizare, o luminozitate mare care devine optimă de la 50% şi un nivel de negru bun pentru un panou IPS. Această prestaţie este atinsă prin adoptarea unei noi tehnologii de fabricaţie, care foloseşte un singur substrat de sticlă şi elimină stratul intermediar de aer dintre foaia cu senzori şi cea a panoului. Acesta oferă atât funcţia de rigidizare a întregului ecran cât şi protecţia, soluţia folosită fiind Corning Fit. Ca o bonificaţie a aceleiaşi tehnologii, vizibilitatea în lumina solară este excelentă.

Un ecran excelent cu o rezoluţie prea mică

Lista de dotări mai include o memorie DDR3 cu o capacitate de 2GB, o stocare internă de 32 sau 64GB, din care 12GB sunt rezervaţi de sistemul de operare, interfaţă Wi-FI 802.11 b/g/n cu Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0, NFC şi, atunci când versiunea cu modem Icera 410 va fi lansată, şi conectivitate 3G/4G.

Ca orice sistem de operare Windows, nici Windows RT nu oferă modul de lucru guest pentru Mass Storage, deci nu veţi putea conecta tableta la un PC pentru a accesa memoria sa internă. Tableta oferă în schimb un port proprietar cu adaptor USB mamă de tip A pentru conectarea perifericelor şi unităţilor de stocare USB, staţia de andocare cu tastatură oferind şi ea un port nativ de acelaşi tip. După cum voi detalia în secţiunea software, acest lucru nu este un impediment critic deoarece, graţie suportului SMB şi a interfeţei Windows Explorer din desktop, aveţi cel mai comod mod de management a datelor din reţea pe care-l veţi găsi pe o tabletă.

Autonomie şi specificaţii

Incluzând o baterie cu o capacitate de 25Wh, care poate fi secondată şi de bateria de 22Wh ascunsă în tastatură, ASUS VivoTab RT a fost o surpriză plăcută. Cu luminozitatea setată la un maxim de 70 de procente, tableta a obţinut o autonomie impresionantă la redarea video (H.264, [email protected], 720p): 11 ore prin forţele proprii şi nu mai puţin de 18 ore cu ajutorul bateriei din tastatură. Autonomia Web a fost şi ea bună, tableta atingând 6 ore şi 50 de minute în cazul utilizării autonome şi aproape 12 ore în cazul conectării la tastatură.

Ecran: 10,1″, IPS, 1366 x 768 pixeli
Chipset: Nvidia Tegra 3 T30
CPU: 1,3 GHz, quad core
GPU: Nvidia GeForce ULP, 12 core
RAM: 2 GB
Memorie internă: 32 sau 64 GB (16GB rezervaţi pentru OS)
Sistem de operare: Windows RT
Conectivitate: WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC, GPS
Cameră frontală: 2 MP
Conectori: 1 x audio, MicroUSB (via adaptor), MicroSD, USB 2.0 (cu tastatura opţională)
Audio: microfon, difuzoare stereo
Altele: GPS, giroscop, magnetometru, accelerometru
Baterie: 25Wh (22Wh tastatură opţională)
Dimensiuni: 263 x 171 x 8,3 mm, (19 mm cu tastatură)
Greutate: 525 grame

Redare audio/video, cameră, GPS

La fel ca celelalte aplicaţii din Windows 8/RT sau Windows Phone 7/8, aplicaţiile pentru redarea muzicii şi filmelor sunt nişte agregatoare pentru conţinutul local şi online, oferind răsfoirea conţinutului într-un mediu grafic touch. Suportul pentru formatele media este bun, utilizatorul putând reda fişiere cu conţinut video 1080p H.264, VC-1 sau WMV în container MP4 sau AVI şi audio în format MP3, AC3, DTS, AAC sau WMA. Aşa cum era însă de aşteptat, suportul pentru MKV şi subtitrări lipseşte, utilizatorii fiind nevoiţi să purceadă la compresia si hard-coding-ul filmelor dorite.

Singurul aspect mai puţin plăcut este nivelul nu foarte ridicat al volumului difuzoarelor, fidelitatea acestora fiind însă foarte bună. Şi la redarea în căşti, calitatea redării VivoTab RT este la înălţime, aspect care, combinat cu autonomia mare a redării video şi ecranul de bună calitate, face din această tabletă un companion excelent pentru vizionarea filmelor în călătorii.

Chiar dacă nu sunt puternice, au un sunet foarte bun

Compatibilitatea server-ului DLNA este destul de restrânsă, eu reuşind sa fac streaming doar pe o consolă XBOX 360 şi pe nimic altceva, nici măcar pe un alt PC care rula Windows 7. În schimb, tableta poate prelua conţinut de pe un server DLNA standard, deci vizionarea sau audiţia în reţea de pe un alt server este sigură.

O tabletă nu este cel mai potrivit echipament pentru captura foto sau video, însă cei interesaţi de acest domeniu pot fi mulţumiţi de VivoTab RT. Asta în cazul în care nivelul pretenţiilor nu este foarte ridicat, deoarece camera cu senzor de 8MP capturează imagini cu culori bune şi un nivel mulţumitor de detalii, dar suferă la capitolele expunerii, luminozităţii şi contrastului.

Partenerul frontal oferă un senzor de 2MP şi o calitate bună pentru un senzor atât de mic, fiind un companion bun pentru aplicaţia Skype care va fi lansată în curând. Aplicaţia creată de ASUS oferă un set mulţumitor de opţiuni, cum ar fi alegerea modului de focalizare, ajustarea contrastului şi luminozităţii sau compensarea expunerii, dar suferă de probleme de stabilitate iar previzualizarea în timpul filmării este sacadată.

Modulul de localizare, care foloseşte un chip Broadcom cu suport GPS şi GLONASS, oferă un semnal bun, acesta oferind o localizare la rece cu asistenţă A-GPS în circa 20 de secunde şi una fără această asistenţă în circa un minut şi jumătate.

Software

Sistemul de operare Windows 8 a fost acoperit pe larg acum câteva zile, deci nu voi insista asupra modului de funcţionare, ci doar asupra particularităţilor Windows RT. Controversatul amestec între vechiul mediu desktop şi noul mediu Modern UI, care are o scuză în cazul Windows 8 deoarece vă permite rularea aplicaţiilor x86 consacrate, este mult mai puţin interesant în cazul fratelui său ARM.

Noua interfaţă este deja binecunoscută

Practic, dincolo de livrarea suite Microsoft Office 2013, care este un avantaj incontestabil al platformei faţă de anemicele suite de aplicaţii de birou disponibile pe Android sau iOS, acesta este inutil. Utilizatorul nu va putea instala aplicaţii ARM pentru desktop, nici măcar în cazul în care acestea ar exista, iar suportul pentru drivere va putea fi extins numai prin intermediul Windows Update. Un beneficiu secundar este prezenţa Windows Explorer, care este un manager de fişiere familiar cu opţiuni puternice, dar aceste două produse scuză destul de greu prezenţa unui mediu impropriu utilizării touchscreen pe o tabletă care doreşte să concureze cu Android sau iOS.

Cea mai bună suită office pe care o puteţi găsi pe o tabletă

Atunci când utilizatorul va reveni însă în mediul Modern UI, cel în care va petrece cel mai mult timp în cazul unei tablete pur-sânge precum cea de faţă, experienţa oferită este însă excelentă: platforma hardware este rapidă, performanţele interfeţei şi aplicaţiilor sunt bune şi, după învăţarea noilor gesturi pentru multitasking sau controlul aplicaţiilor, şi ergonomia va fi corespunzătoare unui OS modern. În cursul testării nu am întâlnit probleme majore, însă am avut parte de aplicaţii care se închideau singure mai des decât ne-am fi dorit şi chiar o restartare din senin a sistemului. În final, rămâne deschisă problema aplicaţiilor, însă în acest moment orice pronostic ar fi prea îndrăzneţ. Abia începând cu data de 26 octombrie vom putea vedea apariţia numelor consacrate în Micrsofot Store. Dacă va fi cazul…

Concluzii

Cu o autonomie foarte bună, o platformă hardware modernă, redare media de bună calitate şi un ecran excelent, ASUS VivoTab RT este o tabletă elegantă, subţire şi uşoară care constituie un început foarte bun pentru noua platformă ARM de la Microsoft. Neajunsul major este însă preţul – cei 2900 de lei pentru versiunea cu stocare internă de 64GB, la care va trebui să adăugaţi încă 400 de lei pentru tastatura adiţională, VivoTab RT pare prea scump pentru o platformă care reprezintă un risc pentru cumpărător. Cum presupun că ASUS nu şi-a pierdut brusc minţile, putem bănui că diferenţele de preţ faţă de versiunile Android echivalente sau chiar mai puternice precum Eee Pad Transformer Prime sau Transformer Pad Infinity se datorează costurilor de licenţiere Microsoft. Modelul cu modem 3G va apărea într-un viitor apropiat, acesta urmând să aibă un preţ de circa 3300 lei.

Părţi pozitive

Ecran
Autonomie
Platformă hardware
Greutate şi construcţie
Redare audio

Părţi negative

Preţ
Sistem de operare riscant
Prea mult spatiu ocupat de OS
Camera foto modestă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News