ARCHOS Diamond Omega – este smartphone-ul accesibil cu 8 GB memorie RAM o alternativă la OnePlus 5T? [REVIEW]

23.01.2018
ARCHOS Diamond Omega - este smartphone-ul accesibil cu 8 GB memorie RAM o alternativă la OnePlus 5T? [REVIEW]
DESIGN, DISPLAY, CARACTERISTICI TEHNICE PRINCIPALE

Marca franceză ARCHOS a intrat recent oficial pe piaţa din România. După ce a anunţat două tablete entry-level, compania a scos în faţă „perla coroanei” – smartphone-ul Diamond Omega. Este un smartphone conceput de Nubia (modelul Z17s), cu procesor Snapdragon 835 şi 8 GB memorie RAM (da, aţi citit bine!) o alternativă solidă la smartphone-urile high-end cu preţ accesibil de la mărcile cunoscute? Vom afla în rândurile de mai jos.

 

 

DESIGN

 

Realizat din materiale premium, Diamond Omega rivalizează la acest capitol cu modelele high-end de la mărcile mari, deşi costă semnificativ mai puţin. Cadrul lateral este realizat din aluminiu vopsit în culoarea telefonului (Aurora Blue), iar spatele din sticlă este curbat pe toate marginile. Partea frontală este acoperită cu sticlă curbată şi ea puţin la margini. Este vorba despre Gorilla Glass, dar producătorul nu specifică ce versiune. Display-ul nu are margini pe lateral, iar sus şi jos acestea sunt foarte înguste. Acest model vine cu un format al imaginii mai puţin obişnuit, 17:9, în condiţiile în care majoritatea producătorilor oferă aspect 18:9, iar Samsung 18,5:9. Folosind acest format neobişnuit pentru display, echipa de design de la Nubia a obţinut un smartphone cu formă mai apropiată de cea cu care ne-am obişnuit în ultimii ani, nu unul alungit, care arată ca o „riglă”.

 

ARCHOS Diamond are doar două butoane fizice, pe marginea din dreapta. Este vorba despre Power şi Volume. Pe partea din stânga se găseşte slotul pentru cartele nano-SIM. Acest smartphone nu oferă slot pentru card microSD. Aş fi considerat că acesta este un punct negativ dacă modelul nu dispunea de o capacitate de stocare internă de 128 GB. Pentru majoritatea utilizatorilor cred că acest spaţiu este suficient.

 

Pe marginea de jos găsim microfonul, portul USB Type-C şi un difuzor mono. Smartphone-ul nu oferă jack audio universal de 3,5 mm. Din fericire, ARCHOS a inclus în cutie un adaptor pentru cei care doresc să folosească căşti cu fir. Fiind de mai mult de doi ani utilizator de căşti wireless, nu sunt deranjat de absenţa jack-ului audio, dar pot înţelege de ce unii oameni îi simt lipsa. Ironia face ca în pachet să fie livrate căşti cu jack.

 

 

Senzorul de amprentă este poziţionat pe partea din spate. Deoarece smartphone-ul nu este lung şi îngust, cititorul poate fi accesat cu uşurinţă şi de către cei care nu au degetele foarte lungi. Senzorul este precis şi deblochează rapid telefonul.

 

Terminalul dispune de sisteme dual-camera pe spate şi pe faţă. Ansamblul principal are configuraţia 12 MP (f/1.8) + 23 MP (f/2.0), fiind asistat de un bliţ dual-LED. Cel frontal dispune de doi senzori de 5 MP (f/2.2). Deşi nu dispune de stabilizare optică, camera principală iese puţin în relief şi există riscul ca lentila să fie zgâriată dacă nu este folosită o husă de protecţie. 

 

Chiar dacă marginile au fost reduse substanţial, cred totuşi că încă mai era loc pentru includerea unui buton Home fizic, care ar fi rezolvat multe dintre problemele care ţin de interacţiunea cu telefonul.

 

Per total, smartphone-ul are un design atractiv, iar calitatea construcţiei este ridicată.

 

DISPLAY

 

Terminalul include un panou IPS LCD care oferă unghiuri de vizualizare largi şi are o diagonală de 5,73” (rezoluţie 1.080 x 2.040 pixeli, densitate 403 ppi). Formatul imaginii este 17:9 şi asigură un raport screen-to-body de 81,7%.

 

Pentru un utilizator obişnuit cu ecrane AMOLED high-end, precum cele marca Samsung, luminozitatea maximă a acestui ecran lasă de dorit. Am văzut, de asemenea, ecrane LCD mult mai luminoase, precum cele de pe Nokia 8 sau Huawei P10. Contrastul oferit de modelul testat este bun, dar nu spectaculos. Mai mult, există o tentă albăstruie pe ecran care nu dispare oricum ai seta display-ul.

 

Comparaţie între ecranele de pe diferite modele de smartphone-uri populare (Sursa: GSMArena):

 

 

Nu mi-a plăcut nici cum se ajustează automat ecranul în modul auto. În orice condiţii am folosit această funcţie, luminozitatea a fost nesatisfăcătoare. De aceea, am preferat să folosesc telefonul cu luminozitatea setată manual undeva între 50-60%.

 

Ca o concluzie la acest capitol, ecranul este unul care oferă performanţe medii.

 

Caracteristici tehnice principale:

 

Sistem de operare: Android 7.1.1 Nougat/interfaţă nubia UI 5.1 modificată de ARCHOS

 

Ecran: diagonala de 5,73”, rezoluţie de 1.080 x 2.040 pixeli, aspect 17:9, protejat cu Gorilla Glass

 

Procesor: octa-core, model Qualcomm Snapdragon 835

 

Grafică: Adreno 540

 

RAM: 8 GB

 

Capacitate de stocare internă: 128 GB (nu dispune de slot pentru card micro-SD)

 

Cameră principală: duală, 12 MP (f/1.8) + 23 MP (f/2.0)

 

Cameră frontală: duală, cu senzori de 5 MP (f/2.2)

 

Conectivitate: LTE Cat.9 (450 Mbps/50 Mbps), dual-band Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, USB Type-C, NFC

 

Baterie: 3.100 mAh

 

Greutate: 170 g

Părţi pozitive

Nu include bloatware
Performanţe excelente
Cameră bună pentru preţul lui
Preţ competitiv
Design atractiv, bazat pe materiale de calitate

Părţi negative

Nu are difuzoare stereo
Camera nu are stabilizare optică
Ecranul nu se poate compara cu cele de pe vârfurile de gamă ale altor mărci

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult