Australia: până la 10 ani de închisoare pentru inculpaţii care refuză să îşi deblocheze telefoanele

20.08.2018
Australia: până la 10 ani de închisoare pentru inculpaţii care refuză să îşi deblocheze telefoanele

Securitatea dispozitivelor electronice este un subiect din ce în ce mai controversat în ultimii ani, iar autorităţile încearcă întotdeauna să pună presiuni asupra producătorilor pentru a putea extrage date de pe computerele sau telefoanele infractorilor. Australia însă pare să fie cea mai vehementă ţară, propunând un proiect de lege care să forţeze companiile să deblocheze dispozitive, în timp ce utilizatorii ar putea risca ani de închisoare în cazul refuzului.

Proiectul de lege australian „Assistance and Access Bill” a fost publicat de curând pentru a testa opinia publică şi implică toate companiile care au legătură cu dispozitivele electronice sau de telecomunicaţii. Astfel, atât producătorii de smartphone-uri sau computere, cât şi companiile care le comercializează sau operatorii telecom sunt vizaţi de noua legislaţie. Practic, atunci când este necesară extragerea de informaţii de pe un dispozitiv, autorităţile ar putea cere ajutorul oricărei entităţi care a avut legătură directă sau indirectă cu acesta.

Companiile care au o prezenţă oficială în Australia ar fi astfel obligate prin lege să ofere asistenţă tehnică pentru accesul informaţiilor criptate, prin oricare dintre metodele posibile. În cazul în care există chei de decriptare, acestea ar trebui predate, în timp ce comunicaţiile realizate pe dispozitivul respectiv prin metode necriptate ar putea fi accesate folosind istoricul păstrat de operatorii telecom. Legea nu obligă însă companiile să lase portiţe deschise în software, celebrele „backdoor”-uri. Legea poate însă să oblige companiile să ofere acces la dispozitive înainte ca datele sale să fie criptate, adică pot fi interceptate convorbiri sau mesaje direct din reţea sau de pe conturi online, în cazul în care există un mandat pentru acestea.

În cazul utilizatorilor de rând, situaţia este şi mai sumbră. Suspecţii care refuză să deblocheze un dispozitiv cu parolă, amprentă sau recunoaştere facială, ar putea risca peste sentinţa pe care o au în faţă, încă o pedeapsă garantată cu închisoare. Este vorba despre posibilitatea de a sta de la 2 la 10 ani în închisoare. În trecut, pedeapsa maximă era de 2 ani.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult