Bodyprint de la Yahoo aduce autentificare biometrica pe orice dispozitiv cu touchscreen

Divizia de cercetare din cadrul Yahoo a realizat o nouă metodă de securizare biometrică folosind tehnologia deja disponibilă pe smartphone-uri. Este vorba despre ceva numit Bodyprint, o tehnologie care foloseşte suprafaţa tactilă a dispozitivului pentru a recunoaşte diverse părţi ale utilizatorului, precum urechile sau degetele. În teorie această tehnologie ar putea fi implementată la nivel software în orice dispozitiv inteligent de pe piaţă.

Deşi nu suntem foarte aproape de lansarea Bodyprint, Yahoo crede că a descoperit o metodă ingenioasă şi foarte ieftină pentru a securiza dispozitivele inteligente, indiferent de categoria de preţ în care se încadrează. Pentru a debloca un dispozitiv folosind tehnologia lor nu trebuie decât să atingi partea corpului înregistrată de ecran. Poţi debloca telefonul ridicându-l la ureche, atingând palma sau poziţionând pumnul strâns pe suprafaţa tactilă, cât şi unul sau mai multe degete, elemente unice pentru fiecare persoană în parte.

Mai mult decât atât, Yahoo prezintă şi câteva aplicaţii în domeniul autentificării. Parolele pentru diverse servicii pot fi astfel protejate de o amprentă de acest gen, cât şi diverse documente. Unul dintre exemple implică securizarea unui document cu amprente de la două persoane diferite, autentificarea necesitând prezenţa ambelor părţi.

Din păcate însă, această tehnologie nu va ajunge foarte curând pe dispozitivele inteligente, întrucât este încă în stadiu de cercetare. Conform studiilor Yahoo, tehnologia a demonstrat un procent de 99,98% acurateţe în identificarea părţilor corpului şi un procent de 99,52% acurateţe în identificarea utilizatorilor. Nu este însă clar dacă Yahoo va realiza ceva folosind această tehnologie, dacă o va lansa, dacă o va licenţia sau dacă o va oferi tuturor pe gratis.

Cert este că autentificarea biometrică va rămâne momentan pe dispozitivele high-end şi va necesita o amprentă a utilizatorului până când tehnologiile de genul Bodyprint vor ajunge pe piaţă. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult