iPhone 7 cu modem Qualcomm oferă viteze de date mai mari decât cel cu Intel

21.10.2016
iPhone 7 cu modem Qualcomm oferă viteze de date mai mari decât cel cu Intel

Pentru a putea produce cât mai multe unităţi şi pentru a crea variante de smartphone-uri care funcţionează în cât mai multe regiuni de pe glob, Apple foloseşte componente pentru iPhone produse de mai multe companii. Anul trecut a fost dovedit că procesoarele A9 de pe iPhone 6S pot oferi autonomie diferită în funcţie de producător (TSMC sau Samsung), iar anul acesta, pe iPhone 7 şi 7 Plus utilizatorii pot primi un terminal care oferă viteze mai mici sau mai mari de navigare pe internet, în funcţie de tipul modemului integrat: Intel sau Qualcomm.

Cele două variante de iPhone pot fi cu uşurinţă deosebite după numărul modelului, iar tipul de modem folosit condiţionează tipul de reţea pe care poate fi folosit telefonul. Variantele A1778 şi A1784 sunt echipate cu modem GSM Intel XMM7360, în timp ce A1660 şi A1661 beneficiază de modem GSM şi CDMA Qualcomm MDM9645M. Deşi în teorie ambele ar trebui să ofere performanţă similară, în teste a fos descoperită o discrepanţă între vitezele de transfer atinse, mai ales atunci când turnul radio este mai departe.

Testul a fost realizat de Cellular Insights, o entitate care se ocupă de astfel de teste în Statele Unite, folosind un mediu controlat şi diverse antene radio. Rezultatele obţinute sugerează că modelele echipate cu modem Intel oferă în general viteze cu 30% mai mici atunci când turnul raido este mai departe în aproape toate situaţiile, în timp ce în zonele cu semnal puternic, ambele reuşesc să atingă performanţă similară.

Pentru testare au fost folosite benzile LTE 12, 7 şi 4, iar în fiecare test, diferenţa de performanţă a fost similară. În anumite situaţii, modemul de la Intel a scăzut chiar şi la o viteză cu 75% mai mică decât cel de la Qualcomm, însă în utilizare normală astfel de situaţii vor fi probabil foarte rare. Se pare însă că modemul Qualcomm reuşeşte să ofere viteze mari chiar şi pe conexiuni mai slabe, un motiv destul de bun pentru a verifica înainte numărul modelului pentru cei care nu locuiesc în oraşe mari.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult