iPhone-ul confiscat de poliţie al unei suspecte a fost şters de la distanţă. Aceasta este acuzată de distrugerea dovezilor

13.11.2018
iPhone-ul confiscat de poliţie al unei suspecte a fost şters de la distanţă. Aceasta este acuzată de distrugerea dovezilor

Sistemele de securitate de la Apple dau în continuare bătăi de cap forţelor de ordine care au în posesia lor iPhone-uri cu date importante, care ar putea ajuta în investigaţii. Cea mai recentă astfel de situaţie are legătură cu telefonul unei suspecte care a servit drept şofer în cadrul unui atac armat din mers în New York. Aceasta a reuşit însă după interogare şi după ce poliţia i-a confiscat telefonul (iPhone X) să activeze funcţia de ştergere de la distanţă, pentru a împiedica accesarea informaţiilor.

Această funcţie este prezentă de mult pe iPhone-uri şi este strâns legată de capabilitatea Find my iPhone din iCloud. În cazul în care îţi pierzi telefonul, îl poţi localiza pe hartă prin GPS. De asemenea, îl poţi bloca de la distanţă, poţi trimite mesaje pe el pentru a oferi o metodă de contact celor care îl găsesc, sau poţi şterge toate informaţiile de pe acesta, în cazul în care nu îl mai poţi recupera şi nu vrei ca datele să poată fi accesate de cei care îl găsesc.

Desigur, ştergerea de la distanţă nu este singura problemă a poliţiştilor care vor să acceseze datele dintr-un smartphone. Apple a introdus de curând o funcţie care opreşte complet accesul la mufa USB pentru transfer de date, dispozitivele de hacking de la Celebrite şi GreyKey fiind acum inutile dacă trece mai mult de o oră de la ultima deblocare a telefonului. Toate acestea alături de criptarea datelor şi comunicaţiilor din iMessage şi FaceTime fac interceptarea mesajelor şi apelurilor aproape imposibile.

Astfel, singura metodă de a accesa un telefon este convingerea suspectului să îl deblocheze, întrucât aceştia au dreptul să refuze deblocarea.

Suspecta în cazul de faţă, Juelle Grant, a primit pe lângă acuzaţiile de obstrucţie a investigaţiei, întrucât a ascuns arma crimei şi refuză să divulge identitatea suspectului principal, şi o nouă acuzaţie de distrugere a dovezilor.

Poliţia putea să evite această situaţie prin depozitarea telefonului într-o cutie Faraday, care să împiedice semnalele radio să ajungă la telefon, astfel împiedicând comanda de ştergere transmisă prin internet. Nu este clar însă dacă secţia de poliţie din New York era echipată cu astfel de echipament.

 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult