Japonezii au arătat că pot controla obiectele cu mintea

30.06.2009
Japonezii au arătat că pot controla obiectele cu mintea

Scaun controlat cu ajutorul mintiiCercetătorii niponi împreună cu Toyota au reuşit să producă un sistem complex de analizare a undelor cerebrale. Conectat la creierul unui individ şi la un scaun cu rotile, dispozitivul a intermediat controlul omului asupra obiectului cu ajutorul minţii. Nu este o noutate absolută, însă marea realizare a cercetătorilor o reprezintă eficienţa la care s-a ajuns – scaunul este controlat aproape instantaneu.

Tehnologia ce are la bază electro-encefalografia (EEG – detectarea undelor cerebrale) presupune în plus utilizarea unui computer care interpretează semnalele primite şi acţionează asupra obiectelor. Pe măsură ce procesoarele au evoluat şi algoritmii s-au îmbunătăţit, timpul necesar analizei şi practic reacţiei a scăzut simţitor, iar acum se situează la 125 de milisecunde.

Datorită rezultatelor satisfăcătoare, producătorii au de gând să transforme acest proiect într-unul comercial. Scaunul se va dovedi extrem de benefic pentru persoanele paralizate complet.

Tehnologia EEG se foloseşte de ceva vreme şi la interogarea potenţialilor infractori, în locul bătrânului poligraf.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News