Nokia neagă în mod oficial zvonurile despre revenirea pe piaţa smartphone

Nokia neagă în mod oficial zvonurile despre revenirea pe piaţa smartphone

Microsoft a preluat divizia Devices & Services a celor de la Nokia acum un an, iar finlandezii au încetat cu această ocazie să mai fie un producător de telefoane mobile după 27 de ani de activitate în acest domeniul. La finele săptămânii trecute, speranţele simpatizanţilor faimosului fost producător au renăscut, însă oficialii Nokia au reacţionat neaşteptat de rapid şi au pus capăt acestor speculaţii.

Conform comunicatului oficial, „compania a luat la cunoştinţă de zvonurile care afirmă că Nokia va produce telefoane mobile care vor fi proiectate în cadrul unui centru de cercetare şi dezvoltare din China, însă aceste informaţii sunt false şi au fost greşit atribuite unui oficial Nokia Networks”. Cu această ocazie, compania a afirmat că nu are momentan planuri pentru fabricarea sau comercializarea unor telefoane mobile destinate pieţei consumer.

Conform clauzelor contractului cu Microsoft, americanii au dreptul exclusiv să utilizeze numele „Nokia” pentru smartphone-urile pe care le produc şi comercializează până la sfârşitul acestui an, iar Nokia nu poate licenţia mai departe acest nume până în trimestrul trei al anului viitor. În plus, Microsoft poate utiliza numele Nokia în scopuri de promovare pentru smartphone-urile deja produse, iar această clauză vizează şi gamele inferioare de featurephone şi telefoane mobile simple. Microsoft a început deja să folosească propriul nume din toamna anului trecut şi a anunţat că intenţionează să pună capăt prezenţei pe pieţele inferioare.

Chiar dacă Nokia afirmă că „nu va fabrica sau comercializa telefoane mobile”, acest lucru nu împiedică apariţia celebrului nume pe unele produse din acest segment. După cum ştim, compania a lansat deja tableta N1 şi interfaţa Z Launcher, ambele construite în jurul platformei Android. Tableta este fabricată însă în realitate de către Foxconn, Nokia licenţiind practic doar numele şi unele tehnologii, iar acest mod de lucru ar putea fi folosit şi pentru smartphone-uri odată ce obligaţiile contractuale către Microsoft vor expira.

În luna noiembrie a anului trecut, oficialii Nokia au afirmat că vor încerca să exploateze cât mai bine portofoliul de brevete şi mărci, iar colaborarea cu producătorii ODM din China este o astfel de oportunitate. La fel ca în cazul tabletei N1, compania ar putea permite utilizarea numelui de către producători mari precum Foxconn, Pegatron sau Compal, care se vor ocupa de atât de producţie cât şi de comercializare, însă probabil că aceste terminale nu vor fi chiar ceea ce şi-ar dori simpatizanţii celebrului nume.

Compania şi-a lăsat o portiţă afirmând că nu are momentan planuri în acest segment de piaţă, însă cum va evolua situaţia, rămâne de văzut începând cu ultimul trimestru al anului viitor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News