Predicţiile ARM pentru anul 2015: smartphone cu CPU pe 64 biţi şi LTE cu mai puţin de 70 dolari

23.01.2015
Predicţiile ARM pentru anul 2015: smartphone cu CPU pe 64 biţi şi LTE cu mai puţin de 70 dolari

Implicată activ în dezvoltarea procesoarelor care ajung să echipeze majoritatea modelelor smartphone şi tablete, ARM este o companie strâns conectată la pulsul tehnologiei şi printre puţinele entităţi în măsură să emită predicţii privind viitorul dispozitivelor mobile.

Într-un şir de nu mai puţin de 15 predicţii vizând anul 2015, ARM estimează că până la jumătate dintre terminalele smartphone livrate anul acesta vor folosi chipseturi suportând noul set de instrucţiuni ARMv8 pe 64 biţi. O altă predicţie interesantă vizează preţul acestora, un smartphone entry-level cu CPU pe 64 biţi şi suport pentru reţele LTE urmând să coste mai puţin de 70 dolari până la finalul acestui an.

Predicţiile ARM pentru anul 2015: smartphone cu CPU pe 64 biţi şi LTE cu mai puţin de 70 dolari

Incluşi de orice producător respectabil, senzorii biometrici vor fi şi în acest an cap de afiş pe lista specificaţiilor, noile modele punând accentul pe funcţii de securitate implementate la nivel de hardware, alimentând creşterea abruptă a plăţilor efectuate cu telefonul mobil pe măsură ce tot mai mulţi utilizatori ajung să substituie cardul de credit cu smartphone-ul.

La modă vor fi şi gadgeturile de purtat, însă pentru un succes continuat este nevoie ca acestea să ofere mai multe funcţii utile, interesul utilizatorilor riscând altfel să fie atras către alte domenii aflate în plină ascensiune, spre exemplu gadgeturi robotizate din categoria Internet of Things, lansate în număr tot mai mare de producătorii chinezi.

Potrivit ARM, dispozitivele mobile vor juca un rol mai important în asigurarea serviciilor medicale în zone rurale, modelele smartphone şi smartwatch echipate cu senzori biometrici servind ca instrumente pentru monitorizarea stării de sănătate a pacienţilor: puls, nivelul de oxigen din sânge, glucoză, etc.

Competiţia se va aprinde şi mai mult pe măsură ce producătorii de dispozitive achiziţionează furnizori de semiconductoare prin care să obţină acces prioritar la tehnologii noi. Funcţia de încărcare wireless va continua să fie un atu important pentru produsele de top, motivând eforturile producătorilor pentru creşterea eficienţei şi îmbunătăţirea designului acestor produse.

Rămâne de văzut câte dintre aceste predicţii se vor împlini până la finalul lui 2015, chiar şi estimările unei companii respectabile cum este ARM putând fi uşor date peste cap de decizii de ultim moment luate de mari producători smartphone sau ascensiunea rapidă a altor produse inovatoare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult