Telefoanele de top în ofertele operatorilor. Cât costă un smartphone de ultimă generaţie

Telefoanele de top în ofertele operatorilor. Cât costă un smartphone de ultimă generaţie

Alegerea unui telefon mobil nu este deloc uşoară. Nu numai că trebuie să găseşti un telefon care ţi se potriveşte dintr-o ofertă din ce în ce mai bogată, însă trebuie să ţii cont şi de preţul acestuia, de ofertele operatorilor, cât şi de diferenţele de preţ între abonamente, luând în calcul serviciile incluse.

Acest articol vă va ajuta să alegeţi mai uşor un telefon de top, cu un abonament mai ieftin sau mai scump, în funcţie de necesităţile individuale de comunicare. Întrucât traficul de internet este foarte important pentru astfel de telefoane, am decis să vă oferim două variante de preţ din oferta fiecărui operator: una cu abonament cu 1 GB de trafic inclus şi una cu abonamentul cel mai scump, care include şi cel mai mult trafic de internet şi care, automat, asigură cel mai mic preţ pentru telefon.

Telefoane de top in ofertele operatorilor

Telefoanele pe care le-am ales sunt cele mai puternice de pe piaţă, adică vârfurile de gamă ale companiilor producătoare. Am ales astfel pentru acest articol One M8 de la HTC, iPhone 5S de la Apple, modelele Galaxy S5 şi Galaxy Note 3 de la Samsung, G3 de la LG, Lumia 930 de la Nokia şi Xperia Z2 de la Sony, în variantele lor de bază, cu cel mai mic spaţiu de stocare.

Tabelul de mai jos conţine abonamentele alese de la fiecare operator  şi indică atât serviciile incluse, cât şi tariful lunar. Toate preţurile telefoanelor prezentate în acest articol sunt luate direct din oferta operatorilor, pentru un contract pe 24 luni.

Preţul telefoanelor vândute de Orange cu contracte de abonament variază pe durata verii în fiecare de zi, ca parte a unei campanii promoţionale, prin intermediul căreia operatorul reduce zilnic tarifele în funcţia de temperatura din Bucureşti. Reducerea din magazinul online al Orange se calculează ca diferenţă dintre temperatura de afară (din Bucureşti) şi temperatura de referinţă, de 20°C. De exemplu, dacă afară sunt 30°C, reducerea din magazinul online va fi de 10%.

Preţurile racticate de Orange care sunt listate în acest articol sunt cele standard, fără reducere.

În cazul Cosmote, care afişează tarifele în lei, am transformat preţul telefoanelor în euro la cursul mediu valabil la data de 12 august..

HTC One M8

HTC One M8 este disponibil încă de la începutul acestui an pe piaţă, însă este în continuare unul dintre cele mai râvnite smartphone-uri cu Android. Acesta este disponibil în România în acest moment doar la Vodafone şi Cosmote. La momentul redactării acestui articol, HTC One M8 nu era în stoc la Orange. În funcţie de abonamentul ales, telefonul poate fi cumpărat de la Vodafone la 1 euro sau la 474 euro, în timp ce fără abonament acesta costă 649 euro. Cosmote vine cu preţuri pornind de la 999 lei la abonamentul Free XL, 1949 lei la abonamentul Free L Promo şi 2799 lei fără contract. 

iPhone 5S

Deşi urmează să fie înlocuit în curând de mult aşteptatul iPhone 6, modelul 5S de la Apple este în continuare în topul celor mai vândute telefoane ale momentului. În funcţie de operatorul preferat, acest telefon poate fi mai scump sau mai ieftin, preţul său variind destul de mult. Vodafone oferă varianta de 16 GB la 169 de euro la abonamentul RED 59 şi la 589 euro la abonamentul Smart Online. La Orange însă, chiar şi la oferta Panteră 41, telefonul costă 349 euro, în timp ce este oferit la 579 euro cu contract Cangur 16. Cosmote oferă iPhone 5S la 1399 lei cu abonamentul free XL şi la 2599 lei pentru Free L Promo. Având în vedere preţul telefonului la abonamente mai ieftine, există doar două variante convenabile: fie cumpăraţi acest model fără abonament, fie cu un abonament mai scump, care să scadă semnificativ preţul terminalului.

Samsung Galaxy S5

Modelul Galaxy S5 de la Samsung este unul dintre cele mai apeciate telefoane de pe piaţă şi principalul rival al lui iPhone 5S. Samsung vine însă cu preţuri competitive, fiind mai ieftin decât concurenţa atât fără contract, cât şi la abonament. Cel mai ieftin preţ pentru Galaxy S5 este din nou la Vodafone RED 59, însă diferenţele de preţ între Cosmote şi Orange nu sunt majore. Preţul fără contract diferă însă destul de mult de la operator la operator, cel mai ieftin fiind de data aceasta la Orange.

Samsung Galaxy Note 3

Tot de la Samsung am ales pentru acest articol şi Galaxy Note 3, singura linie de phablet-uri care a reuşit cu adevărat să creeze o comunitate de fani loială. Având în vedere că este printre cele mai vechi telefoane de pe listă, Note 3 poate fi luat chiar şi gratis de la Vodafone cu Red 59. Preţul său variază între 169 euro şi 464 euro la abonament, în timp ce fără contract poate fi cumpărat la preţuri între 570 euro şi 600 euro.

LG G3

Modelul G3 de la LG este unul dintre cele mai noi şi mai puternice telefoane de pe piaţă din acest moment. Cu toate acestea, Vodafone îl oferă la numai 1 euro cu abonamentul RED 59, în timp ce Orange îl vinde la 169 euro cu Panteră 41. Cosmote încă nu are acest telefon în ofertă. Preţul la un abonament mai ieftin scade aproximativ 200 de euro din preţul lui LG G3, alegerea unui astfel de contract putând fi avantajoasă faţă de cumpărarea sa „la liber”.

 

Nokia Lumia 930

Singurul telefon cu Windows Phone pe care l-am inclus în acest articol este Lumia 930 de la Nokia, cel mai nou telefon high-end al companiei. Acesta se găseşte momentan doar la Vodafone şi costă 1 euro la abonamentul RED 59, 419 euro la abonamentul Smart Online şi 539 fără contract. Oricare dintre aceste oferte pot părea atractive, factorul decisiv fiind bugetul fiecărui client şi cât este dispus să plătească lunar pentru a avea un telefon de ultimă generaţie.

 

Sony Xperia Z2

În cele din urmă avem Xperia Z2 de la Sony, disponibil doar la Vodafone şi Cosmote. În funcţie de operator, puteţi să cumpăraţi Z2 la preţuri între 49 de euro şi 520 euro la abonament sau între 630 euro şi 650 euro fără contract. Preţurile pentru acest telefon la abonamente mai ieftine sar de 2000 lei.

Indiferent de brand, sistem de operare sau operator, puteţi găsi în România oferte atractive pentru telefoanele de ultimă generaţie. Este foarte important să stabiliţi încă de la început care abonament vă avantajează şi ce model de telefon vă doriţi. Exemplele pe care le-am inclus în acest articol sunt relevante dar operatorii de telefonie oferă şi alte abonamente  respectiv preţuri pentru aceste smartphone-uri. Noi am ales abonamente care oferă strictul necesar când vine vorba de trafic de internet, cât şi abonamentele cu cele mai multe beneficii pentru a face o comparaţie de preţ. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult