Ubuntu ajunge şi pe smartphone-urile OnePlus

11.03.2016
Ubuntu ajunge şi pe smartphone-urile OnePlus

Canonical promite că sistemul de operare Ubuntu va fi disponibil pe o plajă largă de smartphone-uri de câţiva ani deja, însă abia în ultimele luni a reuşit să stabilească parteneriate cu companii dispuse să instaleze acest software pe dispozitivele lor. OnePlus este cel mai nou susţinător al sistemului de operare Ubuntu pentru mobile, oferind deja spre download o versiune incipientă a acestuia, compatibilă cu modelul One.

De-a lungul timpului, Canonical a oferit diverse versiuni de Ubuntu Mobile sub formă de pachete ROM pentru mai multe modele de smartphone-uri, fără suport din partea companiilor hardware. De curând însă, Ubuntu a anunţat un parteneriat cu Meizu, următorul model al companiei, MX5, urmând să fie lansat cu suport oficial pentru acest sistem de operare. OnePlus face acum însă primul pas către adopţia software-ului de la Canonical, însă nu oferă posibilitatea de instalare pe cel mai recent smartphone al său.

OnePlus One este momentan singurul compatibil, urmând ca OnePlus X să fie cel de-al doilea care primeşte Ubuntu. Este destul de logică alegerea de a face trecerea de la One la X, întrucât cele două modele au un hardware similar, diferenţele între ele fiind mai degrabă estetice. Pentru lansarea unui ROM compatibil cu modelul X, OnePlus face apel la comunitatea de dezvotlatori software, care ar putea ajuta la portare.

Nu a fost confirmată încă o lansare pentru recentul OnePlus 2, însă având în vedere că deja au fost puse bazele acestui parteneriat, nu ar fi tocmai ieşit din comun să vedem o versiune de OnePlus 3 cu Ubuntu la lansarea noului model, sau la scurt timp după ce acesta ajunge la vânzare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult