LG 55LA860V – Cinema 3D pentru o sufragerie modernă

05.07.2013
LG 55LA860V - Cinema 3D pentru o sufragerie modernă

LG 55LA860V este un televizor LED din categoria Smart TV, prezentat într-o carcasă subţire cu design foarte atrăgător şi echipat cu un set impresionant de facilităţi. Parte din seria CINEMA 3D de la LG, modelul dispune de ecran Full HD cu diagonală 55 inch pe care putem urmări filme 3D împreună cu familia şi prietenii.

LG 55LA860V - Smart TV 3D cu ecran de 55 inch

Descriere

Parte din gama premium de televizoare LG Cinema 3D Smart TV, LG 55LA860V vine într-o elegantă carcasă din aluminiu, măsurând 3.5 cm grosime. În afară de partea inferioară unde este lăsată o ramă din plastic măsurând 1 cm lăţime, uşor îngroşată în dreptul logo-ului LG, televizorul este acoperit în întregime de panoul din sticlă cu tratament anti-reflexie. Odată pornit, ecranul altfel greu de deosebit sub scutul din sticlă se întinde până la aproximativ 5 mm de marginea carcasei, imaginea părând să se contopească cu fundalul peretelui din spate.

Ecranul iluminat cu tehnologie Edge LED este capabil de ajustarea selectivă a luminozităţii imaginii (funcţie Local Dimming), astfel încât să putem avea detalii strălucitoare şi umbre convingătoare în acelaşi cadru, fără a compromite prea mult din aspectul imaginii.

LG 55LA860V

LG 55LA860V a primit index Motion Clarity de 800 Hz. Numărul face referire la abilităţile ecranului pentru redarea scenelor în mişcare şi este obţinut prin aplicarea în paralel a mai multor tehnici de procesare. Avem pe de o parte utilizarea procesorului de imagine pentru creşterea numărului de cadre pe secundă afişate, tehnică ce presupune alcătuirea de imagini intermediare care sunt intercalate cu fluxul video original. Un procedeu mai puţin costisitor, dar cu dezavantajul reducerii luminozităţii percepute, este sincronizarea sursei de lumină LED cu operaţia de împrospătare a ecranului. Procedeul numit Clear Plus în sistemul de meniuri face posibilă reducerea efectului de blur prin oprirea selectivă a sursei de lumină LED, exact în momentul în care se face actualizarea conţinutului ecranului. În cazul de faţă, LG utilizează ambele procedee, dar ne permite să alegem nivelul de intensitate şi eventual să-l dezactivăm pe cel care reduce luminozitatea imagini.

Parte din seria LG Cinema 3D, televizorul este capabil să redea imagini şi filme 3D folosind tehnologie Pasive FPR, pentru care nu avem nevoie decât de ochelari 3D cu lentile polarizate. La fel de uşori şi confortabili, dar mai ales cu preţ apropiat ochelarilor de soare obişnuiţi, aceştia pot fi purtaţi de toţi membrii familiei. Spre deosebire de tehnologia Active 3D, folosită încă pentru unele modele de monitoare 3D şi televizoare, implementarea LG Cinema 3D are de partea sa avantajul unui contrast şi luminozitate superioară la vizionarea de conţinut 3D. Unghiurile de vizibilitate sunt mai largi, iar folosirea ochelarilor 3D pasivi pentru durate mari de timp are mai puţine efecte adverse (fără dureri de cap, ameţeli) la vizionarea prelungită de conţinut 3D. LG oferă pentru modelul 55LA860V un set cu 4 perechi de ochelari 3D, respectiv două perechi de ochelari Dual Play. Cei din urmă permit sesiuni de jocuri în care cei doi participanţi privesc întreaga suprafaţă a ecranului, dar au totuşi parte de perspective complet diferite. Spre exemplu, ochelarii Dual Play pot fi utilizaţi cu unele jocuri pentru consola PlayStation, care suportă modul split-screen.

Televizorul LG 55LA860V permite recepţia transmisiunilor analogice şi digitale în sistem DVB-T/C, respectiv DVB-S pentru programele transmise prin satelit în mod free-to-air.

Telecomanda LG Magic Motion

Accesorii incluse

Pachetul standard de accesorii include& telecomanda Magic Motion, special adaptată pentru funcţia Smart TV. Aceasta include rotiţă de scroll, mai multe butoane şi accelerometru care emulează rolul unui mouse. Suplimentar, telecomanda Magic Motion poate fi utilizată pentru a da comenzi vocale televizorului, rostite în limba engleză după apăsarea butonului pentru comandă vocală. Suplimentar, putem sări la canalul dorit desenând pe ecran numărul acestuia, folosind cursorul telecomenzii ghidat cu ajutorul accelerometrului.

Din păcate cei care preferă să accesese funcţiile de bază ale televizorului apelând butoanele dedicate prezente pe telecomanda clasică vor rămâne un pic dezamăgăţi, deoarece aceasta nu se regăseşte în pachetul cu accesorii standard.

Opţiuni pentru conectivitate

La capitolul conectivitate avem 4 intrări HDMI 1.4, 2 conectori USB 2.0, 1 conector USB 3.0, respectiv conectori AV In, SCART, Component şi D-SUB. Pentru sunet avem o intrare Line-in , iar pentru conectarea sistemului audio extern avem la dispoziţie conexiune optică (digitală). Accesul la internet este posibil prin conexiune LAN şi WiFi, folosind placa de reţea integrată. LG 55LA860V este compatibil DLNA şi WiFi Direct, permiţând iniţierea de conexiuni directe cu dispozitive aflate în apropiere, fără fi necesară prezenţa unui router de reţea.

LG 55LA860V - vedere din spate

Meniul Settings şi funcţia Smart TV

Meniul Settings este în mare parte neschimbat faţă de televizoarele din seria anului 2011-2012. Aici găsim reglaje avansate pentru calibrarea imaginii, alături de profiluri pentru cele mai comune scenarii de vizionare: Vivid pentru transmisiuni sportive, Game pentru jocuri pe consolă sau PC, Cinema pentru vizionarea de filme, respectiv două profiluri personalizabile ce permit ajustarea reglajelor în cele mai mici detalii.

Funcţia Smart TV oferă acces la servicii de tip video-on-demand (ex. YouTube, DailyMotion, Voyo, HBO GO şi FilmBox), radio online, ghid TV, photo sharing (Picasa), videoconferinţă prin Skype, precum şi acces la reţele de socializare (Facebook, Twitter). Lista de aplicaţii Premium mai cuprinde selecţii cum ar fi ghid-ul TV Port.ro şi aplicaţia Cinemagia cu acces la cele mai noi trailere de filme, respectiv aplicaţia Google Maps.

LG 55LA860V - Home Screen

Accesibilă la apăsarea butonului Home de pe telecomandă, interfaţa Smart TV are drept punct de pornire un ecran principal unde sunt centralizate toate funcţiile importante ale televizorului. Deşi poate fi răsfoită inclusiv folosind telecomanda clasică, interfaţa Smart TV este navigată cel mai comod cu telecomanda Magic Motion, folosind mişcări fine date din încheietura mâinii pentru a anima cursorul reprezentat pe ecran. Avem de ales între patru secţiuni principale de conţinut: Premium, 3D World, Smart Share, Smart World şi 3D World. Suplimentar, avem la dispoziţie şi o secţiune numită My Card, unde putem plasa scurtături pentru diverse funcţii ale televizorului.

LG 55LA860V - Home Screen, a doua pagină

Performanţe – Smart TV

LG 55LA860V se poate lăuda cu performanţe bune în modul Smart TV. Aplicaţiile se deschid destul de repede, iar răsfoirea meniurilor nu pune probleme. Controlul cu telecomanda Magic Motion este suficient de precis pentru introducerea de text în casetele de căutare, iar derularea cu ajutorul rotiţei de scroll este naturală şi comodă.

Navigarea pe internet cu web browser-ul integrat este o activitate surprinzător de confortabilă. Chiar dacă nu se încarcă la fel de repede ca pe tabletă sau smartphone, la derularea cu funcţia scroll este puţin greoaie, experienţa este în general una plăcut. Scrisul este uşor lizibil, iar eventualele filmuleţe YouTube prezente în pagină sunt redate fără probleme, inclusiv în mod maximizat şi la rezoluţie maximă 1080p.

Amatorii de jocuri au la dispoziţie o selecţie destul de mare din care să aleagă, însă trebuie spus că jocurile pentru Smart TV nu se compară nici pe departe cu titlurile pentru consolă PlayStation sau xBox, fiind mai degrabă potrivite pentru copii.

Per total, funcţia Smart TV este foarte utilă activităţi multimedia ce au legătură cu redarea de conţinut video şi audio, dar mai puţin pentru navigare web şi interacţiunea în reţelele de socializare. Suplimentar, dacă activităţile desfăşurate presupun operaţiuni mai complexe decât parcurgerea listelor de meniuri, îndeplinirea acestora vor necesita mai mult timp şi răbdare decât dacă am folosi PC-ul sau sistemul laptop. Spun asta gândindu-mă la tastatura virtuală care acceptă introducerea de text numai folosind cursorul ghidat cu telecomanda Magic Motion sau tastele direcţionale ale telecomenzii standard, ambele fiind mult mai dificil de folosit decât o tastatură QWERTY complet utilată. Totuşi, dacă bugetul o permite şi nu ne deranjează adăugarea a încă două accesorii, avem posibilitatea de a conecta o tastatură şi mouse wireless la porturile USB rămase libere.

LG 55LA860V - Web Browser

Televizorul dispune şi de o cameră video care poate fi utilizată în aplicaţia Skype pentru a purta sesiuni de apeluri video. Instalată pe un braţ mobil, camera video poate fi inclinată pe direcţia sus/jos şi retrasă în spatele ecranului după utilizare. Imaginile captate cu aceasta nu excelează la capitolul claritate, însă dacă stăm suficient de aproape în faţa televizorului rezultatul obţinut este destul de bun.

Calitatea imaginii şi performanţe audio

Înarmat cu un panoul LCD de calitate premium şi cele mai avansate tehnologii de afişare ale momentului, LG 55LA860V este un televizor în măsură să ofere o experienţă de vizionare la nivelul unui studio de cinema modern.

În timp ce construcţia suplă îi asigură o prezenţă discretă atunci când este oprit, ecranul strălucitor şi capabil să reproducă cu naturaleţe scene dinamice din sport, filme sau natură, este garantat să capteze privirile celor din încăpere – preferabil o sufragerie spaţioasă.

Reglată la valoarea maximă, luminozitatea ecranului este adecvată pentru cerinţele unei încăperi bine iluminată, dar preferabil fără soare direct, astfel încât să nu fim incomodaţi de reflexiile ce pot apărea pe suprafaţa ecranului. Contrastul nativ al televizorului suficient de ridicat pentru nu impune activarea funcţiei de contrast dinamic, fapt ce ar compromite aspectul natural al imaginii. Unghiurile de vizibilitate sunt generoase, astfel încât contrastul şi fidelitatea culorilor nu scad deranjant nici dacă privim televizorul din margine.

LG 55LA860V

Experienţa la vizionarea de conţinut non-HD pe ecranul cu diagonală 55 inch poate fi mulţumitoare dacă materialul redat este de bună calitate, altfel defectele de compresie şi lipsa detaliilor sunt imediat evidente pe ecranul foarte spaţios. Transmisiunile TV la rezoluţie arată şi ele destul de bine, chiar dacă nivelul mai redus al detaliilor nu are cum să treacă neobservat pe un ecran cu diagonală 140 cm.

Setul de difuzoare încorporat în televizor oferă o audiţie impresionată, dacă ţinem cont de limitările impuse de carcasa ce măsoară doar 3.5 cm grosime. Fiind vorba de un televizor menit să asigure o experienţă Home Cinema la calitate premium, LG a optat pentru o configuraţie audio 2.1 cu tehnologie Virtual Surround Plus, capabilă să ofere o bună spaţializare a sunetului şi reproducere convingătoare a efectelor speciale.

Pentru o experienţă de cinema completă este însă mai bine să apelăm la un sistem audio performant, capabil să completeze experienţa vizuală cu sunet surround în format 5.1 sau 7.1.

LG 55LA860V - carcasă de numai 3.5 cm grosime

Redare video

Conectat la un hard disk extern sau sistem PC ce are instalată aplicaţia SmartShare, LG 55LA860V ia rolul unui media player complet funcţional, putând reda o gamă variată de formate audio/video şi imagine.

Putem viziona fără probleme filme Full HD cu format MP4 sau MKV, însoţite de sunet Dolby Digital AC3 sau DTS. Sunt acceptate fişiere cu mai multe coloane sonore şi subtitrări, iar reglajele disponibile pentru ajustarea calităţii imaginii sunt la fel de numeroase ca în modul TV. Din păcate printre modurile de afişare avem doar Full Screen şi Original, fără opţiuni avansate pentru ajustarea ratei de aspect. Este permisă redarea de filme 3D înregistrate în mod side-by-side şi up-down, iar pentru cele 2D avem la dispoziţie modul de conversie 2D-3D. La capitolul subtitrări este permisă alegerea setului de caractere folosit, culoarea şi dimensiunea scrisului, respectiv poziţia subtitrării pe ecran.

Setul de ochelari 3D

Suplimentar, funcţia DVR permite înregistrarea transmisiunilor TV recepţionate în sistem digital, cu posibilitatea de programa dinainte înregistrarea emisiunilor favorite. Cei care detestă pauzele publicitare din timpul filmelor au la dispoziţie funcţia Timeshift, pentru derularea înainte/înapoi a transmisiuni TV aflate în desfăşurare. Trebuie ştiut că pentru a ne putea bucura de această facilitate avem nevoie de un hard disk extern pe care să îl ţinem conectat permanent la unul dintre porturile USB disponibile. Hard disk-ul va fi formatat integral folosind un sistem de fişiere criptat, iar clipurile salvate nu vor putea fi vizionate decât folosind televizorul cu care au fost înregistrate.

Vizionare 3D

Fiind un televizor cu tehnologie 3D pasivă, LG 55LA860V poate reda simultan cele două imagini necesare obţinerii unei perspective stereoscopice fără a induce nedoritul efect de pâlpâire, responsabil pentru o bună parte din disconfortul resimţit la folosirea sistemelor 3D Active. Pentru asta, ecranul este prevăzut cu un filtru polarizat alternant, ce permite fiecărui ochi să observe doar jumătate dintre pixelii afişaţi pe ecran. Mai exact, dintre cele 1080 coloane orizontale de pixeli, fiecare ochi poate viziona doar jumătate, pentru o rezoluţie efectivă de 1920×540 pixeli. Dar asta nu înseamnă în mod neapărat că imaginile 3D observate au claritatea redusă din pricina rezoluţiei micşorate pe orizontală. Nu trebuie să uităm că fiecare dintre cele două imagini cu rezoluţie 1920×540 pixeli observate de spectator redau o perspectivă uşor diferită a scenei. Ajutat de modul în care funcţionează creierul uman, cele două imagini stereoscopice sunt recompuse într-o scenă 3D a cărei claritate percepută este mai apropiată, dar nu identică, rezoluţiei Full HD a imaginii originale.

În cazul tehnologiei 3D pasivă, distanţa faţă de ecran este foarte importantă pentru obţinerea unei experienţe de vizionare adecvată, care să nu permită distingerea coloanelor individuale de pixeli şi spaţiile dintre acestea, percepute prin lentilele ochelarilor sub forma unor benzi negre alternante. În cazul de faţă, distanţa optimă pentru vizionarea de conţinut 3D pe ecranul de 55 inch porneşte de la aproximativ 2.5 – 3 metri.

Filtrarea imaginii prin ochelarii cu tehnologie 3D pasivă

Cu lentile de bună calitate, instalate pe un cadru subţire confecţionat din material plastic, ochelarii 3D incluşi de LG în pachetul cu accesorii sunt confortabil de purtat şi permit suficientă libertate de mişcare, experienţa 3D nefiind afectată de felul în care înclinăm capul faţă de ecran. Pe verticală trebuie să păstrăm o poziţie aproximativ la acelaşi nivel cu ecranul, altfel percepţia efectului 3D poate avea de suferit.

Deşi puţin redusă după aplicarea ochelarilor 3D, luminozitatea imaginii rămâne la un nivel confortabil, iar fidelitatea culorilor nu are prea mult de suferit. Cât despre oboseala şi ameţelile apărute la o utilizare prelungită, acestea încă îşi mai fac simţită prezenţa dar pot fi reduse la minimum ajustând reglajul pentru spaţializare 3D la o valoare puţin mai conservatoare, dar care să nu compromită percepţia de adâncime în filmele sau jocuri 3D.

Din păcate amatorii de jocuri pe consolă, pasionaţi de genul first-person-shooter (FPS), ar putea fi incomodaţi de latenţa destul de mare a ecranului, greu de coborât la un nivel confortabil chiar şi după dezactivarea funcţiilor adiţionale de procesare a imaginii.

Ochelarii LG Cinema 3D

Concluzie

LG 55LA860V are cam tot ce ne-am putea dori de la un televizor LCD de ultimă generaţie: ecran de foarte bună calitate completat cu performanţe audio cel puţin rezonabile, suport pentru filme 3D şi media player integrat ce poate reda aproape orice format audio/video şi imagine.

Chiar dacă încă nu pare să-şi fi atins potenţialul maxim, funcţionalitatea Smart TV a evoluat vizibil faţă implementarea prezentă în modelul LG 55LM960V, aparţinând generaţiei anterioare. Interfaţa răspunde mai bine la comenzi şi este mai bogată în opţiuni, a crescut numărul de aplicaţii disponibile (inclusiv cele româneşti), la fel şi selecţia de jocuri. Chiar dacă încă este destul de lent, web browser-ul se prezintă cu o interfaţă ceva mai bine finisată, redă corect aproape orice tip de conţinut video prezent în pagină şi nu pune probleme de stabilitate.

Din păcate pentru a ne bucura de splendoarea unui televizor premium cu ecran de 55 inch, afişând un design suplu şi calitate ireproşabilă a imaginii, va trebui să sacrificăm o sumă de bani cât pentru 3 televizoare mai puţin pretenţioase, respectiv aproximativ 7900 Lei. Totuşi, chiar dacă portofelul este suficient de adânc este bine ca înainte de a da fuga la magazin să verificăm dacă spaţiul disponibil în sufragerie, respectiv distanţa de la care vom privi ecranul cu diagonală 140 cm, se potrivesc ambiţiilor noastre. Dacă toate aceste cerinţe sunt îndeplinite, atunci LG 55LA860V este un televizor ce are toate şanse şansele să facă din sufragerie o locaţie foarte căutată de către prieteni, respectiv invidiată de către vecini.

Părţi pozitive

Design modern şi atrăgător
Calitate excelentă a imaginii
Funcţie Smart TV
Funcţie DVR şi Timeshift
Experienţă 3D plăcută şi confortabilă
4 perechi de ochelari 3D + ochelari DualPlay
Telecomanda Magic Motion inclusă in pachetul cu accesorii

Părţi negative

Preţ exclusivist, dar justificat prin calitate şi volumul dotărilor oferite
Lipsa unei telecomenzi în format clasic, cu mai multe butoane fizice pentru funcţiile de bază, i-ar putea pune în dificultate pe cei mai puţin familiarizaţi cu interfaţa Smart TV (ex. persoanele în vârstă)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult