Google pregăteşte o nouă versiune a tabletei Nexus 10, mult mai performantă

22.01.2013
Google pregăteşte o nouă versiune a tabletei Nexus 10, mult mai performantă

Tableta Nexus 10 ajunge deja la cea de-a doua generaţie, primind un chipset nou, capabil să ofere un spor de performanţă considerabil.

Google pregăteşte o nouă versiune a tabletei Nexus 10, mult mai performantă

Împreună cu ecranul de rezoluţie 2560×1600 pixeli – mai mare decât ce oferă în prezent tabletele iPad 3 şi iPad 4 – a doua generaţie Nexus 10 aduce şi performanţe la nivelul competiţiei oferite de Apple. Dacă în varianta actuală, tableta Nexus 10 vine cu un chiset dual-core din familia Samsung Exynos 5, echipat cu nuclee ARM Cortex-A15 şi GPU din seria Mali-T604, varianta ce urmează să fie dezvăluită în cadrul expoziţiei MWC 2013 schimbă macazul trecând la un chipset quad-core şi GPU octo-core din seria Mali-T678.

De departe cel mai interesant, nucleul grafic Mali-T678 este un upgrade major faţă de vechiul T604. Noul GPU vine echipat cu 8 procesoare de shader bazate pe o arhitectură nouă, care în afară de jocuri 3D şi conţinut video pot servi şi la accelerarea aplicaţiilor compatibile GPGPU, spre exemplu coliziuni şi efectele fizice din jocuri. La nivel de facilităţi, noul GPU oferă certificare OpenGL ES 1.1/2.0/3.0, este compatibil cu aplicaţii OpenCL 1.1 şi poate folosi motorul Renderscript Compute, implementat de Google ca o alternativă la standardul OpenCL special adaptată pentru nevoile platformei Android 4.1.

Diagrama noului GPU Mali-T678

Potrivit surselor citate, prototipul prezentat deocamdată într-o carcasă identică modelului anterior oferă un spor de performanţă considerabil, comparat cu actuala tabletă Nexus 10. Atunci când va fi gata, designul noii carcase promite să rezolve câteva din limitările variantei actuale, descrisă de unii critici ca fiind prea banală şi lipsită de strălucire.

Cu puţin noroc am putea avea primul contact cu prototipul celei de-a doua generaţii de tablete Nexus 10 la MWC 2013, eveniment ce va avea loc la Barcelona în decursul lunii viitoare. O introducere oficială pentru tableta Nexus 10 ar putea fi programată pentru conferinţa Google I/O, ce se va desfăşura la jumătatea lunii mai 2013.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult