Apple brevetează ecranul cu senzor de amprente şi butonul Home cu funcţie de trackpad

Apple brevetează ecranul cu senzor de amprente şi butonul Home cu funcţie de trackpad

Una dintre cele mai notabile adiţii pentru iPhone 5S, butonul Home cu cititor de amprente încorporat, ar putea primi o utilitate nouă în viitorul apropiat. Simultan, ecranul va deveni un uriaş senzor de amprente a cărui zonă activă este însăşi suprafaţa touch.

Apple brevetează ecranul cu senzor de amprente şi butonul Home cu funcţie de trackpad

Aparent, funcţia TouchID prin care utilizatorii îşi pot debloca telefonul şi autoriza plăţi electronice trecând degetul peste butonul Home este doar primul pas dintr-un plan mai ambiţios pus la cale de compania din Cupertino. Potrivit descrierii furnizate în aplicaţia pentru brevet înaintată către World International Property Organization, Apple ar putea folosi tehnologia din spatele senzorului TouchID pentru a transforma butonul Home într-un trackpad cu funcţionalitate similară celui întâlnit deja la telefoanele din seria Blackberry Curve. Astfel, utilizatorii vor putea naviga prin meniurile telefonului rotind şi trecând degetul peste butonul Home. Suplimentar, senzorul TouchID ar putea căpăta abilitatea de a interpreta presiunea la apăsare şi durata de timp, parametrii servind la îmbunătăţirea controlului în aplicaţii şi jocuri de iOS.

Acelaşi document descrie şi o nouă întrebuinţare pentru ecranul touch, ce va putea fi utilizat ca un uriaş cititor de amprente. Pe lângă autentificare în aplicaţii, amprentele pot ajuta telefonul să identifice exact care deget se află pe ecran la un moment dat, activând un meniu sau o funcţie specială dinainte configurată. Spre exemplu, o apăsare prelungă cu degetul arătător ne-ar putea duce direct în aplicaţia de mesagerie, iar cu alt deget deschidem aplicaţia pentru camera foto. Noua funcţie nu ar trebui să afecteze prea mult autonomia bateriei, sensibilitatea interfeţei touch fiind ajustată dinamic în funcţie de modul de folosire a telefonului. Alternativ, funcţia de interpretare a amprentelor ar putea fi restrânsă la porţiune din suprafaţa ecranului, spre exemplu zona de autentificare definită în interfaţa aplicaţiei active.

Din păcate în aplicaţia pentru brevet de forma unui document cu 612 pagini nu este menţionat şi un termen pentru punerea în practică, aşa că prezenţa acestor inovaţii în viitorul model iPhone 6 este departe de a fi o certitudine.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult