Trecerea browser-ului Firefox la arhitectura multi-proces este o prioritate, afirmă Mozilla

23.05.2014
Trecerea browser-ului Firefox la arhitectura multi-proces este o prioritate, afirmă Mozilla

Vechea promisiune Mozilla de a implementa o arhitectură software cu mai multe procese în cadrul browser-ului Firefox, avantaj de care beneficiază rivalii Chrome, Internet Explorer sau Opera, este una foarte veche rămasă neonorată. În luna decembrie a anului trecut, Mozilla a anunţat însă că a reluat această iniţiativă şi, conform unui anunţ recent, aceasta a devenit o prioritate.

O arhitectură cu procese separate pentru taburi, extensii şi plug-in-uri reprezintă un beneficiu important din punct de vedere al stabilităţii şi securităţii, penalizarea fiind doar consumul ceva mai ridicat de memorie. Spre deosebire de Google Chrome şi Internet Explorer, Firefox rulează doar plug-in-urile într-un proces separat, însă orice altceva este rulat într-un singur proces care, în plus, primeşte şi drepturile de acces ale utilizatorului curent.

În luna decembrie a anului trecut, compania a lansat prima versiune timpurie de test a versiunii născută din eforturile celor care lucrează la proiectul Electrolysis, dar aceasta avea o serie de limitări drastice, cum ar fi de pildă faptul că aceasta era capabilă să ruleze doar fereastra şi interfaţa browser-ului într-un tab separat, restul tuburilor funcţionând într-un unic proces separat.

Lucrurile se pare că au progresat în acest interval de timp, un reprezentat Mozilla afirmând că Electrolysis a devenit o prioritate. Conform declaraţiei făcute de Chris Peterson, managerul de proiect, Mozilla a adus în cadrul echipei Electrolysis mai mulţi ingineri care au lucrat la defuncta versiune Modern UI, un nou manager tehnic, câţiva colaboratori şi un partener extern care se va ocupă de interfaţă.

Odată ce proiectul Electrolysis  se va concretiza într-o versiune funcţională de software, Mozilla va putea implementa şi virtualizarea de tip sandbox, un alt vechi deziderat. În acest moment însă, deşi a dezvăluit că această semnificativă îmbunătăţire a browser-ului a devenit o prioritate, echipa tehnică nu s-a hazardat să estimeze o dată de lansare. Chiar şi aşa, utilizatorii Firefox se pot bucura momentan că cineva măcar grăbeşte puţin lucrurile.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News