Qualcomm: semnal 4G/3G puternic cu cipuri ieftine integrate în router-ele broadband

12.06.2014
Qualcomm: semnal 4G/3G puternic cu cipuri ieftine integrate în router-ele broadband

Qualcomm Atheros, subsidiara gigantului Qualcomm specializată în dezvoltarea echipamentelor de reţea, a anunţat lansarea unei noi generaţii de cipuri radio ceva promite să îmbunătăţească semnificativ calitatea serviciilor 4G oferite de operatori. Funcţionând similar cu deja cunoscutele echipamente femtocell, cipurile Qualcomm sunt însă ieftine, mici şi apte să fie implementate în router-ele broadband casnice.

În mod obişnuit, operatorii folosesc arhicunoscutele celule radio cu antene de mari dimensiuni (macrocell), acesta având o putere ridicată de emisie şi acoperind zone întinse. După cum toţi am remarcat cel puţin o dată, aceste reţele nu reuşesc să ofere întotdeauna o acoperire optimă în orice zonă, iar aglomerările urbane se confrunta cu performanţele scăzute din cauza supra-aglomerării.

Soluţia la aceste probleme sunt micro-celulele radio, echipamente cu dimensiuni, putere şi costuri de întreţinere mai mici care folosesc tot acelaşi spectru radio, dar care sunt mai numeroase şi acoperă zone cu o întindere mai mică. Unii operatori experimentează de multă vreme cu astfel de echipamente, însă noile soluţii Qualcomm promit să facă şi mai atractivă implementarea unei reţele de celule radio mici (smallcell).

Conform companiei, cipurile radio din familia FSM90xx vor fi atât de mici şi de ieftine încât acestea vor putea fi implementate direct în cadrul router-elor broadband obişnuite. Faţă de actualele echipamente smallcell, care au dimensiunea unei tablete şi au o acoperire de 100 – 200 de metri, soluţiile Qualcomm  sunt mult mai compacte şi vor oferi o acoperire mai mică, însă suficientă pentru o clădire de birouri, o reşedinţă sau o zonă rezidenţială de mici dimensiuni. 

Compatibile cu reţelele LTE şi HSDPA, aceste cipuri includ şi interfeţe Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Ethernet, Bluetooth şi GPS, ceea ce le face capabilă să motorizeze routere brandband sau echivalentele lor mobile Mi-Fi. Qualcomm afirmă că aceste noi tipuri de echipamente femtocell vor permite degrevarea reţelelor mari macrocell de încărcările din ce în ce mai mari, vor oferi o acoperire perfectă în cadrul reşedinţelor sau clădirilor şi vor fi suficient de ieftine pentru a fi implementate pe scară largă. În plus, operatorii interesaţi vor putea oferi şi acces Internet pentru celelalte echipamente din reţea pe această cale, obţinând două beneficii într-un singur pachet ieftin şi compact. 

Pentru eficientizarea utilizării spectrului radio şi eliminarea interferenţelor, cipurile Qualcomm Atheros folosesc metode de ajustare dinamică a puterii. Aceste viitoare reţele de echipamente femtocell nu-şi propun să înlocuiască actuala infrastructură tradiţională, ci doar să o completeze eficient acolo unde acoperirea sau puterea sunt insuficiente. Compania nu a dezvăluit în acest moment când vom vedea primele integrări pentru noile cipuri.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News