Windows 8/8.1, părăsit de utilizatori. În schimb, creşte cota de piaţă pentru Windows 7, XP şi Vista

01.07.2014
Windows 8/8.1, părăsit de utilizatori. În schimb, creşte cota de piaţă pentru Windows 7, XP şi Vista

Cu doar 6.61% cotă de piaţă strânsă până acum şi tendinţă de plafonare a creşterii, Windows 8.1 pare cel mult un succesor mediocru pentru Windows 7. De fapt, lucrurile stau mult mai rău decât atât. O parte dintre utilizatorii versiunii iniţiale de Windows 8 par să abandoneze acest OS pentru ediţiile mai vechi de Windows, consolidând poziţia acestora în defavoarea noului produs Microsoft. La final, versiunile Windows 8 şi Windows 8.1 luate împreună rămân cu o cotă de piaţă mai mică cu 0.1% faţă de luna precedentă, respectiv 12.54%.

Între timp Windows 7 a reuşit în luna mai să depăşească 50% cotă de piaţă, consolidându-şi poziţia de înlocuitor pentru Windows XP. Tot în creştere este şi cota de piaţă pentru Windows Vista şi Windows XP, cel din urmă fiind un sistem de operare declarat mort de către Microsoft.

Împărţirea cotei de piaţă între principalele versiuni de Windows

Cu aşa parcurs, Windows 8 va fi probabil amintit ca unul dintre cele mai mari eşecuri din istoria companiei americane, perceput ca un sistem de operare atât de slab încât puţinii utilizatori care l-au folosit au ajuns să-l abandoneze pentru versiuni mai vechi de Windows. Din păcate nici pentru Windows 8.1 situaţia nu este cu mult mai bună, singura şansă de revenire părând trecerea la o nouă versiune de Windows  Aşa ajungem în situaţia aparent incredibilă ca Windows Vista, o versiune de Windows lansată în anul 2006 şi considerată la rândul ei un eşec, să câştige cotă de piaţă în lunile mai-iunie 2014 după ce în ultimul an s-a aflat în scădere continuă.

Windows Vista pare să recâştige o parte din utilizatorii pierduţi în ultimele luni

Chiar dacă într-o măsură mai mică, tendinţa se păstrează şi pentru Windows XP, cota sa de piaţă (25.31%) reîncepând să crească după multe luni de declin.

Sporirea numărului de utilizatori care revin la versiuni Windows mai vechi nu poate fi decât un dezastru pentru Microsoft, consolidarea cotei de piaţă pentru acestea determinând scăderea profitului şi prăbuşirea accelerată a vânzărilor de PC-uri. Din păcate creşterea modestă observată încă la versiunea Windows 8.1 este întreţinută mai mult prin vânzarea de echipamente noi, majoritatea având acest OS instalat direct din fabrică. Astfel, este de aşteptat ca pe măsură ce Windows 9 se apropie de lansare vânzările de PC-uri şi portabile cu Windows 8.1 să se diminueze, stopând definitiv ascensiunea acestei versiuni de Windows.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult