Android 5.0 Lollipop: ce este nou, interesant şi bun

Android 5.0 Lollipop: ce este nou, interesant şi bun
Un nou mediu grafic

Pentru o bună perioadă de timp, Google nu a dezvăluit nici un detaliu despre viitoarea versiune majoră a sistemului de operare Android, şi doar ocazionalele informaţii neoficiale ne-au dat de înţeles că ni se pregăteşte ceva deosebit. Într-un final, compania a anunţat Android 5.0 în vara acestui an şi, după o aşteptare cam lungă, a publicat codul final în AOSP şi ne-a oferit actualizările pentru terminalele Nexus.

Un nou mediu grafic

Prima versiune a sistemului de operare Android a fost de la bun început o răţuşcă urâtă, interfaţa grafică mohorâtă şi neinspirată fiind net inferioară celei strălucitoare oferite de noua vedetă iOS. Odată cu saltul la versiunea 2.x, mediul grafic al platformei Android a fost îmbunătăţit treptat, însă progresul până la Gingerbread inclusiv a fost neconvingător şi interfeţele proprietare precum HTC Sense au fost la mare preţ în perioada 2010 – 2011.

Marea schimbare a survenit odată cu sosirea actualului designer-şef Matias Duarte, elementele noi testate pe tabletele Android 3.0 fiind îmbunătăţite, ajustate, finisate şi implementate în Android 4.0. La trei ani de la lansarea Ice Cream Sandwich, Android avea însă nevoie de o cosmetizare consistentă, iar noul Android 5.0 Lollipop oferă cea mai drastică schimbare de design survenită de la Honeycomb încoace.

Originile noului limbaj de design Material îşi trag seva din interfaţa Google Now, care a fost lansat acum aproape doi ani şi jumătate. Acesta a fost primul produs software Google care a folosit blocurile de conţinut bine definite, aşa-numitele Cards, culorile puternice şi fonturile lizibile şi contrastante. Pornind de la aceste idei de bază, Google a adăugat diverse alte elemente şi le-a împachetat în noua interfaţă pe care Android o va folosi în anii care vor urma.

Construcţia noii interfeţe din Android 5.0 (conform Google)

La fel ca iOS 7, Android 5.0 s-a încadrat în linia tendinţelor de design actuale şi oferă acum o interfaţă complet plată. Matias Duarte afirmă că noul mediu grafic încearcă să imite hârtia, fiind astfel doar o extensie a conceptului original al cartonaşelor din Google Now. Din această idee de bază au apărut apoi suprafeţele plate ample cu fundal alb uniform, culorile puternice care folosite pentru anumite componente ale interfeţei, barele de încărcare subţiri şi discrete, butoanele circulare simple şi fonturile lizibile cu spaţiere generoasă.

Elementele de design pe scurt: butoane, comutatoare, fonturi, demarcaţii şi culori

Animaţiile au fost şi ele radical îmbunătăţite, schimbările fiind vizibile indiferent dacă vorbim de deschiderea şi închiderea App Drawer, de activarea unor butoane sau de deschiderea şi închiderea aplicaţiilor. La fel de simple şi plate ca restul componentelor grafice, acestea folosesc diverse artificii de design interesante, cum ar fi derularea aplicaţiilor din spatele Navigation Bar, extinderea App Drawer din cadrul butonului dedicat sau afişarea unor elemente circulare sau semicirculare la activarea unor butoane sau atingerea capetelor unor liste derulabile.

După cum se observă din imaginile ataşate acestui articol, noul mediu grafic este mai aerisit, mai ordonat şi, în ciuda suprafeţele ample viu colorate, nu este ţipător sau deranjant. Probabil că excesul de alb va deranja utilizatorii terminalelor cu ecrane AMOLED, însă acesta este decizia Google şi nu prea aveţi ce face.

Implementarea Material Design nu este lipsită de probleme. După cum se observă mai jos, unele ecrane sunt plictisitor de golaşe şi exagerat de strălucitoare, iar altele au trecut printr-un control al calităţii insuficient de riguros şi sunt destul de neclare din cauza slabei delimitări între titluri, denumirile grupurilor de elemente şi elementele efective.

Mai puţin plăcut: prea mult alb, delimitarea prea slabă între elemente, prea multe variaţii de fonturi
 

Micile inconsistenţe nu au dispărut, ideea de a pune semnul exclamării peste indicatorul de semnal atunci când nu există nici o conexiune de Internet activă fiind teribil de proastă deoarece arată mai degrabă a eroare de cartelă SIM. În final, Google a eliminat cele două panouri separate pentru notificări şi scurtături din interfaţa pentru tabletă din Android 4.4 şi le-a comasat într-unul singur centralizat, iar acest lucru arată urât pe tabletele mari ţinute în modul de lucru orizontal.

Eroare de SIM? Nu, doar o pictogramă anapoda care arată lipsa conexiunilor de date

Lansat acum un an împreună cu Nexus 5, noua interfaţă Google Now Launcher ar trebui să fie bine-cunoscută utilizatorilor deoarece este disponibilă de o bună perioadă de timp în Google Play. Android 5.0 Lollipop oferă şi vechiul Home Launcher, însă acesta nu aduce prea multe schimbări şi nu este nici măcar setat în mod implicit pe terminalele Nexus sau Google Play Edition mai noi, aşa că vom rămâne şi noi la noul Google Now Launcher deoarece acesta are un aspect grafic superior, se integrează mai bine cu Material Design, oferă acces rapid la excelentul asistent digital Google Now şi este un produs software important care va fi dezvoltat constant. 

Google Now Launcher (stânga) şi vechiul Home Launcher (dreapta)

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News