Aplicaţia săptămânii: Nine – Exchange ActiveSync

Aplicaţia săptămânii: Nine - Exchange ActiveSync

Platformă software: Android

Probabil că cei mai mulţi dintre utilizatorii Android sunt mulţumiţi de aplicaţiile native pentru email sau de noul Gmail care oferă acum suport şi pentru alte servicii de mesagerie electronică, însă utilizatorii serverelor Microsoft Exchange nu au mereu la dispoziţie opţiunile pe care şi le-ar dori. Atunci unde oferta Google sau cea a producătorilor de telefoane dau greş, Nine vine  în ajutor cu o integrare Exchange excelentă şi este probabil cel mai bun produs de acest fel disponibil în cadrul Google Play.

Fiind vorba de un client Exchange complet, Nine permite sincronizarea căsuţei de email, a liste de contacte, a calendarului, a activităţilor şi, în cazul în care vă conectaţi la un server Exchange 2010 sau mai nou, şi pe cea a notiţelor si a mesajelor SMS. Împachetând toate aceste opţiuni într-o singură aplicaţie, producătorul 9Folders Inc a fost însă suficient de înţelept pentru a nu îngrădi utilizatorul în cadrul unei singure aplicaţii. În consecinţa, calendarul şi lista de contacte nu au nici măcar o interfaţă dedicată, acestea sincronizându-se cu modulele Android native Calendar şi Contacts.

Fiind în primul rând un client de email, Nine nu uită nici una dintre opţiunile importante. Acesta oferă sincronizarea mesajelor si a directoarelor, suport pentru conturi multiple, conversaţii, directoare favorite sau pentru mesajele marcate, ştergere prin simpla mişcare completată de o opţiune Undo, tipărire şi un interesant mod de vizualizare Full Screen. Aplicaţia permite şi sincronizarea locală a unuia sau mai multor directoare, opţiunea fiind utilă pentru cei care sunt nevoiţi să folosească aplicaţia şi în modul offline

Aplicaţia oferă un editor Rich Text pentru care permite formatarea primară a textului, ataşarea de fişiere prin intermediul unui browser intern cu suport Drive, OneDrive şi Dropbox, stabilirea priorităţii, stabilirea Delivery Receipt şi Read Receipt, inserarea semnăturii şi semnarea digitală a mesajului, criptarea şi stabilirea drepturilor de acces. Mesajele pot fi sortate după dată, expeditor, subiect, prioritate sau marcaj special, însă meniul pentru schimbarea acestor moduri de vizualizare nu este unul tocmai ergonomic.

Interfaţa este simplă şi plăcută, selectarea, ştergerea sau crearea mesajelor fiind intuitivă şi rapidă. Nine oferă şi câteva widget-uri, acestea putând afişa mesajele necitite dintr-un cont sau din toate conturile sau mesajele importante.

La această paletă bogată de opţiuni se adaugă anumite facilităţii specifice Exchange, cum ar fi setarea rapidă a unui mesaj „Out of Office”, indexarea şi căutarea Full Text atât local cât şi online, arhivarea şi golirea directorului Trash. Aplicaţia permite chiar securizarea datelor, modul de lucru Device permiţând aplicarea politicilor setate de administratorul serverului şi ştergerea de la distanţă a terminalului.

Este de la sine înţeles că Nine oferă suport Push complet, utilizatorul putând însă alege şi sincronizarea manuală sau la intervale regulate de timp. În plus, Nine oferă şi opţiuni pentru stabilirea unui program de lucru pentru sincronizare şi a comportamentului în afara acestui sau dezactivarea sincronizării Push în roaming.

Deoarece calendarul şi lista de contacte nu au interfeţe dedicate, nu putem spune prea multe despre acestea deoarece informaţiile oferite sunt cele standard pentru Calendar şi Contacts. Se remarcă posibilitatea setării perioadei  de sincronizare a înregistrărilor din calendar, posibilitatea sincronizării imaginilor stocate în Exchange Global Address List şi chiar preluarea imaginilor Gravatar.

Atât timp cât producătorul telefonului mobil nu şi-a bătut capul cu implementarea acestei funcţii, platforma Android nu oferă o aplicaţie pentru sincronizarea şi afişarea activităţilor şi notiţelor Exchange, Nine astupă această deficienţă, aplicaţia devenind astfel un client complet care asigură interacţiunea cu toate facilităţile puse la dispoziţie de contul de mesagerie. Pentru sincronizarea notiţelor şi a mesajelor SMS primite printr-un Exchange Gateway, utilizatorul va fi nevoit să folosească însă serviciile unui Exchange 2010 sau mai nou, însă opţiunea pentru sincronizarea activităţilor funcţionează chiar şi cu serviciul Outlook.com şi afişează în plus şi mesajele de email marcate cu To Do.

Aplicaţia Nine este oferită gratuit în cadrul magazinului digital Google Play şi permite utilizarea nerestricţionată timp de două săptămâni. După expirarea acestei perioade va trebui să plătiţi circa 70 de lei, însă preţul nu pare prea mare dacă aveţi nevoie de un client de mesagerie Exchange cu adevărat competent.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News