Aplicaţia săptămânii: Palabre

30.05.2015
Aplicaţia săptămânii: Palabre

Atunci când a anunţat că va închide serviciul Reader, Google a afirmat că unul dintre principalele motive care a stat la baza acestei decizii a fost popularitatea din ce în ce mai mică a acestuia. Este adevărat, RSS nu a fost niciodată o tehnologie cu priză la public, iar Facebook sau Twitter i-au subminat suplimentar utilitatea, însă utilizatorii Android care încă o mai folosesc pentru agregarea şi lectura ştirilor ar putea arunca o privire către Palabre.

După dispariţia Google Reader, câteva companii au încercat să ofere servicii de agregare RSS care să ofere aceleaşi opţiuni şi moduri de lucru cu care utilizatorii erau deja obişnuiţi. Chiar dacă nu este considerat cel mai bun de către toţi utilizatorii, Feedly este în mod cert cel mai popular înlocuitor pentru Google Reader, însă aplicaţia sa nativă nu este tocmai strălucită. Palabre încearcă să suplinească o parte dintre deficienţele acesteia şi foloseşte aceeaşi infrastructură Feedly pentru sincronizare, fiind astfel o alternativă utilă, însă cei care preferă totuşi un mod de lucru independent putând opta pentru simpla adăugare locală a adreselor RSS dorite.

Pentru simpatizanţii Material Design, Palabre este o opţiune atractivă deoarece se integrează perfect cu mediul grafic Android 5.0. Aplicaţia foloseşte liniile de design recomandate de Google pentru cartonaşele cu conţinut, animaţii, meniuri, taburi şi butoane, interfaţa fiind astfel la nivelul cerinţelor actuale pentru un produs Android făcut aşa cum trebuie. Este adevărat, paleta de culori poate că nu este prea grozavă iar meniul din partea superioară pare cam aglomerat, însă Palabre rămâne probabil cel mai arătos client RSS din Google Play.

Respectând designul Material, Palabre nu uită nici măcar de butonul Action, acesta oferind acces rapid la funcţiile de partajare, la integrarea Readability şi la comutarea între marcarea citit/necitit atunci când este afişat în cadrul ştirilor şi la funcţia de adăugare a unei adrese noi atunci când este afişat în cadrul listei cu subscripţii.

Clienţii RSS sunt în general simpli prin însăşi natura lor, iar Palabre nu face excepţie. Lista de articole poate fi afişată în trei moduri, adică sub forma unei liste clasice, a unei liste de cartonaşe şi a unei pagini virtuale de revistă, iar categoriile din contul Feedly pot fi schimbate foarte uşor prin intermediul liste de taburi din partea superioară. Navigaţia este ajutată de butoanele de volum, care oferă funcţia de salt rapid înainte şi înapoi în cadrul ştirilor.

Ca un client RSS obişnuit, Palabre oferă funcţii banale precum marcarea ştirilor favorite, marcarea manuală sau automată a celor citite, afişarea tuturor ştirilor sau doar a celor necitite, sortare, partajarea prin intermediul funcţiei Share din Android, deschiderea opţională a conţinutului în browser, paginarea opţională prin intermediul Readability.

În plus, aplicaţia se remarcă prin serviciul de căutare locală (indisponibil în Feedly fără abonament), încărcarea automată în Readability, o temă întunecată de interfaţă, un mod de lucru offline şi notificări care pot fi activate pentru fiecare canal sau grup de canale în parte. Alte opţiuni utile sunt modificarea fonturilor, dimensiunii acestora sau spaţierii dintre rânduri, ceea ce permite particularizarea paginării în funcţie de necesităţi. În cazul în care folosiţi un ceas Android Wear, Palabre oferă şi compatibilitate cu această platformă software.

Dezvoltată de către LevelUp Studio, compania din spatele faimoaselor Beatiful Widgets şi Plume, Palabre este un client Feedly foarte atractiv pentru cei care nu sunt mulţumiţi de paleta de opţiuni oferită de aplicaţia standard a serviciului. În plus, cunoscând antecedentele companiei, putem presupune că şi Palabre va fi îmbunătăţit constant cu aceeaşi grijă ca cele două produse software menţionate mai sus.

Palabre este un produs gratuit care poate fi descărcat din Google Play, înlăturarea spaţiilor publicitare necesitând o achiziţie suplimentară de aproximativ 9 lei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News