Motorola One primeşte actualizare la Android 9.0 Pie

30.11.2018
Motorola One primeşte actualizare la Android 9.0 Pie

Motorola One, primul smartphone global al companiei americane realizat pentru programul Android One, a început să primească actualizarea la Android 9.0 Pie, cea mai recentă versiune a sistemului de operare de la Google. Telefonul a fost lansat de curând şi în România şi pare să fie o combinaţie interesantă de specificaţii de medie, design atrăgător şi un preţ accesibil.

În această perioadă avem în redacţia go4it un Motorola One la test, însă actualizarea nu a ajuns încă pe dispozitivul nostru de test. Din fericire, site-ul oficial Motorola include descrierea actualizării şi în limba română, sugerând că este vorba doar despre o lansare treptată pentru utilizatori şi că vom primi şi în România actualizarea în viitorul foarte apropiat.

Iată ce noutăţi va aduce Android 9.0 Pie pe Motorola One:

Capacitate de utilizare

  • Gesturi de navigare noi: Navigarea cu un buton permite utilizatorilor să navigheze uşor, folosind doar un buton. Această versiune actualizată este uşor de utilizat, dar cu gesturi noi şi utile, precum glisarea rapidă în sus pentru a accesa caruselul aplicaţiilor recente.
  • Baterie adaptivă: Obţineţi o perioadă de utilizare mai îndelungată, cu o singură încărcare. Aceasta prioritizează consumul bateriei la aplicaţiile pe care le utilizaţi cel mai des şi aplică restricţii pentru cele pe care le utilizaţi cel mai rar. Economisirea bateriei poate fi activată acum de la 70% sau valori mai mici.
  • Luminozitate adaptivă: Mai puţin ajustări manuale pentru o performanţă mai bună. Învăţarea automatizată vă observă obiceiurile şi se ajustează automat în funcţie de activităţile dvs.
  • Îmbunătăţiri ale setărilor rapide: Nu mai există comenzi rapide (Comutatoarele nu mai sunt extensibile, dar dacă apăsaţi şi menţineţi apăsat un comutator, se deschid detaliile setării). Pictogramele au fost reconcepute cu un design rotunjit şi fundal circular.
  • Tastă rotativă: Android Pie prezintă o rotire temporară, chiar şi atunci când rotirea automată este dezactivată. Un buton rotativ se afişează oricând detectează faptul că telefonul dvs. şi-a schimbat orientarea.
  • Setări SIM dual: Dacă apăsaţi comutatorul Cartelă SIM din setările rapide, se afişează o activitate pe ecran complet, pentru selectarea cartelei SIM preferate şi gestionarea utilizării datelor.
  • Aplicaţie pentru setări reconcepută: Pictograme colorate pentru fiecare selecţie, cu un fundal circular. De asemenea, se emit avertizări dacă sunetul telefonului este dezactivat sau dacă este activat modul „Nu deranjaţi”. Ordinea, numele şi amplasarea opţiunilor din setări nu s-au schimbat.
  • Capturi de ecran mai bune: O altă caracteristică utilă Android 9.0 este adăugarea butonului/comenzii rapide pentru captură de ecran virtuală în meniul de pornire (vechea metodă cu butonul de pornire şi de volum funcţionează în continuare). De asemenea, vă puteţi edita capturile de ecran imediat după ce le realizaţi şi puteţi utiliza şi o opţiune de ştergere.
  • Controale audio îmbunătăţite: Glisorul de volum este acum vertical şi poziţionat aproape de butoanele de volum. Utilizatorii pot comuta între modurile Sonerie, Sunet dezactivat şi Doar vibraţii. În plus, funcţia Controale media este comandată acum de la tastele implicite de reducere sau creştere a volumului, iar modul „Nu deranjaţi” nu mai poate fi activat/dezactivat de la tastele de volum. Volumul dispozitivelor Bluetooth poate fi accesat oricând acestea sunt conectate. Ca de obicei, „Volum ridicat + Pornire” schimbă modul Sonerie la modul Vibraţii.
  • Mărire text: În sfârşit puteţi gestiona greşelile frustrante legate de selectarea textului incorect. Acum, dacă apăsaţi îndelung pe o frază sau text, acesta se va mări automat în poziţia indicatorului. De asemenea, vă ajută să citiţi text mic şi să selectaţi cuvinte cu precizie.
  • Emoji noi şi actualizate: 157 de emoji noi, precum şi un concept cu gen neutru. Pictograma setărilor în timpul modului PIP: Dacă atingeţi pictograma nouă a setărilor, se deschid setările PIP ale aplicaţiei, de unde puteţi activa sau dezactiva funcţia. 
  • Alte modificări UI: Ora este acum afişată pe partea stângă, iar bara de căutare este rotunjită. Acum există un nou manager de activităţi/listă de activităţi recente care prezintă o listă orizontală, în locul celei verticale şi include funcţiile de ecran divizat, prin apăsarea pictogramei aplicaţiei aflate deasupra miniaturii. Dacă trageţi de marginea ecranului divizat, veţi selecta aplicaţia pe care o doriţi în modul de ecran complet

Notificări

  • Modificări UI pentru notificări: Notificările au acum colţurile rotunjite. În plus, s-au adăugat imagini/autocolante în linie şi se face distincţie între conversaţiile unice/în grup.
  • Eliminarea notificărilor: Android Pie va sugera acum câteva acţiuni pentru tipul de notificări pe care le eliminaţi de obicei. Acesta vă va oferi opţiunea de a dezactiva notificările pe care le eliminaţi frecvent, întrebându-vă dacă doriţi să nu mai vedeţi aceste notificări sau dacă doriţi să le vedeţi în continuare.
  • Bara de notificări: Maxim 4 notificări vizibile în bara de stare înainte de trunchierea listei, iar un punct indică faptul că există mai multe pictograme care nu se văd.
  • Gestionarea notificărilor: O comandă rapidă în partea de jos a cartonaşelor din zona de notificări care vă permite să vedeţi o listă cu activitatea notificărilor recente, orientată spre utilizator. Dacă ceva nu vă place, puteţi acţiona comutatorul de aici pentru a dezactiva notificările nedorite pe viitor.

Performanţă

  • Îmbunătăţiri de performanţă: Aplicaţiile se vor lansa mai rapid şi vor utiliza mai puţină memorie, obţinându-se îmbunătăţiri de performanţă şi de eficienţă.
  • Randament energetic: Ajustările fine pentru Doze, Aplicaţii în aşteptare şi Limite date în fundal îmbunătăţesc durata de utilizare a bateriei.
  • Confidenţialitatea aplicaţiilor din fundal: Sistemul restricţionează accesul la microfonul, camera şi alţi senzori ai telefonului (cu excepţia GPS). Se afişează o notificare permanentă dacă o aplicaţie are nevoie de acces în timp ce este în fundal
  • Îmbunătăţiri Bluetooth: Conexiune simultană la maxim 5 dispozitive audio Bluetooth. Totuşi, nu există opţiunea de redare simultană: Utilizatorii trebuie să aleagă dispozitivul care va fi utilizat. În plus, Android 9.0 reţine ultimul nivel de volum pentru dispozitivele asociate.
  • Optimizare Wi-Fi: Hotspot-ul Wi-Fi se dezactivează dacă nu există nicio conexiune. Se dezactivează automat, prevenind conectarea altor persoane din jur la reţeaua dvs.
  • Îmbunătăţiri ale stabilităţii: includ modificări care remediază erori şi îmbunătăţesc
  • stabilitatea telefonului.

Securitate

  • Îmbunătăţiri ale securităţii: Se va emite un ton de alertă pentru toţi participanţii atunci când se înregistrează un apel. De asemenea, la deblocarea cu model se ascunde urma glisării, aceasta nemaifiind vizibilă până la deblocarea completă a telefonului. Aceasta oferă o securitate mai bună.
  • Criptarea datelor: Acum, Android Pie va realiza criptarea datelor din partea clientului şi/sau decriptarea pe telefonul utilizatorului: este necesară autentificarea (parolă, PIN, model), în plus, Google realizează copii de siguranţă pentru toate informaţiile în cloud, iar atacurile de la hackeri vor fi mai dificil de realizat.
  • Compatibilitate DNS pe TLS: Se creează o conexiune securizată la serverul DNS înainte ca solicitările DNS şi răspunsurile să aibă loc. De exemplu, pentru persoana care vă monitorizează conexiunea va fi mai dificil să vadă ce faceţi.
  • HTTPs în mod implicit: Toate aplicaţiile concepute pentru Android Pie şi pentru versiunile ulterioare vor trimite şi primi date în mod implicit prin HTTPS, asigurând o protecţie mai bună a datelor dvs., în timp ce comunicaţi cu serverele aplicaţiei, în special pe reţelele Wi-Fi publice.
Dacă primim actualizarea la Android 9.0 Pie pe Motorola One-ul pe care îl avem în teste în timp util, vom detalia toate aceste noutăţi în review-ul care urmează să apară în viitorul apropiat. Acesta ar fi şi primul telefon cu Android Pie „curat” pe care îl testăm, singurul alt model din 2018 echipat cu acest sistem de operare din fabrică pe care am pus mâna fiind Mate 20 Pro de la Huawei, care avea interfaţa EMUI 9.0 aplicată peste.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult