America acuză Huawei de fraudă şi furt de tehnologie. Cere extrădarea CFO-ului companiei, Meng Wanzhou, din Canada

29.01.2019
America acuză Huawei de fraudă şi furt de tehnologie. Cere extrădarea CFO-ului companiei, Meng Wanzhou, din Canada

Meng Wanzhou, CFO al Huawei şi fiica fondatorului companiei Ren Zhengfei, a fost arestată în Canada în urmă cu câteva luni, iar de atunci acuzaţiile la adresa sa au devenit din ce în ce mai grave. Aceasta nu a fost însă arestată pentru spionaj, ci pentru fraudă, compania chineză sub conducerea sa împrumutând bani de la bănci americane în timp ce avea operaţiuni active în Iran, în ciuda embargoului impus asupra ţării. Departamentul de Justiţie american o pune oficial sub acuzaţie pe Meng Wanzhou Huawei şi alte două companii afiliate cu 13 capete de acuzaţie şi începe urmărirea penală în cazul furtului de tehnologie din urmă cu câţiva ani.

Documentele oficiale menţionează că Huawei, Huawei Device USA şi Skycom Tech, alături de Meng Wanzhou, în rol de CFO (director executiv al finanţelor), au comis mai multe infracţiuni printre care fraudă bancară, conspiraţie pentru comiterea fraudei bancare, fraudă în transfer de bani şi obstrucţia justiţiei.

În ciuda faptului că Huawei şi Wanzhou neagă aceste acuzaţii, întrucât Skycom, o subsidiară Huawei, nu ar fi fost afiliată cu Huawei în acel moment,  Departamentul de Justiţie american susţine că „separarea” era doar de faţadă, compania fiind vândută către ea însăşi, angajaţii în posturi de conducere de la Skycom fiind simultan şi angajaţi Huawei.

De asemenea, urmărirea penală împotriva Huawei în cazul furtului de tehnologie de la T-Mobile continuă. În ciuda faptului că acest caz a fost soluţionat într-un tribunal civil, compania americană primind despăgubiri de 4,8 milioane de dolari.

Departamentul de Justiţie a anunţat că urmăreşte extrădarea lui Meng Zanzhou din Canada către America pentru a putea începe procesul. Canada are termen până pe 30 ianuarie să o predea către America.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult