Android Q ar putea renunţa şi la butonul Back, lăsând utilizatorii cu un singur buton pentru controlarea aplicaţiilor

19.02.2019
Android Q ar putea renunţa şi la butonul Back, lăsând utilizatorii cu un singur buton pentru controlarea aplicaţiilor

Funcţia de navigare prin gesturi introdusă odată cu versiunea Android 9 Pie a eliminat nevoia pentru butonul Recent Apps, afişat permanent la partea de jos a ecranului. În prezent, controlarea aplicaţiilor de Android se face cu ajutorul butonului Home îmbunătăţit cu suport pentru comenzi swipe stânga-dreapta şi butonul Back. Aparent, cel din urmă nu este absolut necesar şi chiar va fi eliminat în următoarea versiune Android Q.

Potrivit analizei făcute de membrii forumului XDA Developers asupra codului sursă inclus deja cu ultimele versiuni Android, rolul butonului Back şi cel pentru funcţia Recent Apps va fi preluat de tasta Home. Concret, utilizatorii vor putea face alunecări stânga peste tasta Home atunci când doresc să declanşeze comanda Back într-o aplicaţie de Android, respectiv o alunecare spre dreapta atunci când vor să comute rapid între aplicaţia activă şi cea folosită anterior. Dacă gestul swipe-dreapta este aplicat în ecranul principal, comanda va activa lista de aplicaţii recente.

În oricare situaţie, comanda va fi confirmată cu o animaţie imitând alunecarea butonului în direcţia indicată.

Aflat deocamdată la fază de testare, noul mod de navigare Android ar putea simplifica modul în care interacţionăm cu aplicaţiile de Android, eliberând totodată spaţiul ocupat la partea de jos a ecranului. Noua interpretare a tastei Home ar putea fi suprapusă direct peste interfaţa aplicaţiilor, simbolul de forma unui bob de orez trecând mai uşor neobservat decât cele trei butoane afişate în versiunile mai vechi de Android.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult