Intel pregătește Rocket Lake, o posibilă alternativă la gama de procesoare Ryzen 4000

16.04.2020
Intel pregătește Rocket Lake, o posibilă alternativă la gama de procesoare Ryzen 4000

Într-o remarcabilă inversare de roluri, Intel este de ceva timp în dezavantaj pe piața de procesoare, rivalul AMD oferind procesoare deopotrivă mai ieftine, mai eficiente și mai performante decât soluțiile Intel.

Pentru cine mai ține evidența, Rocket Lake ar urma să fie cea de-a unsprezecea generație de procesoare Intel Core. Apărută în arhiva online a unui benchmark chiar înainte ca generația imediat următoare,  Comet Lake-S, să vadă lumina zilei, seria Rocket Lake pare că va folosi același proces de fabricație pe 14nm. Astfel, putem doar să speculăm asupra optimizărilor aduse de Intel pentru a stoarce mai multă performanță dintr-o tehnologie de fabricație folosită prima dată în anul 2014.

Judecând după mențiunea UDIMM în descrierea atașată, putem specula că avem de-a face cu procesoare pentru laptop. În cazul de față, este vorba de un model octa-core prototip, cu tehnologie hyper-threading. Probabil că frecvența de 1.8GHz raportată nu este cea finală, însă simpla apariție a noii familii Intel arată că presiunea de a livra un concurent credibil pentru gama de procesoare AMD Ryzen 4 este foarte mare.

Potrivi altor zvonuri, Intel ar putea prezenta formal oferta de procesoare Rocket Lake până la finalul acestui an, urmând ca debutul în magazine să aibă loc anul viitor, la aproximativ șase luni după generația Comet Lake.

Adevărata întrebare este cât de mult mai poate folosi Intel procesul de fabricație pe 14nm, aplicând doar optimizări minore și îmbunătățind arhitectura de procesor. Metoda prin forță brută, crescând doar frecvențele de funcționare, și-a arătat deja limitele în preajma zonei de 5.2GHz, puținele modele de procesoare care o pot atinge „plătind” cu un consum de energie foarte ridicat și temperaturi aproape de necontrolat.

Potrivit zvonurilor circulate până acum, AMD va livra noua gamă de procesoare Ryzen 4000 în preajma lunii octombrie, folosind un proces de fabricație 7nm+ mai eficient și arhitectură îmbunătățită, ambele permițând atingerea unor frecvențe de funcționare mai mari. Deși este prea devreme să vorbim despre performanțe, este de așteptat ca decalajul actual să se adâncească, dacă nu cumva Intel reușește să facă progrese rapide în puținul timp rămas la dispoziție.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult