Poliția Română atrage atenția: Iată cum te poate lăsa Luis Calificatu fără bunurile din casă

04.06.2020
Poliția Română atrage atenția: Iată cum te poate lăsa Luis Calificatu fără bunurile din casă

Poliția Română a lansat „Catalogul de furturi”, o campanie prin care le arată oamenilor cât de periculos este să partajeze pe rețelele de socializare prea multe imagini cu detalii din locuințe.

Poliția a inventat un personaj fictiv, numit Luis Calificatu. Acesta a urmărit zeci de utilizatori de social media, printre care şi opt persoane mai cunoscute. Produsele pe care le-a văzut pe conturile acestora le-a transformat într-un catalog cu obiecte de vânzare, disponibil pe Instagram.

 

View this post on Instagram

 

Vand ceas elvetian 1600 lei , disponibil curand

A post shared by Luis Calificatu (@luis.calificatu) on

În contextul pandemiei, oamenii folosesc mai mult rețelele de socializare online, din plictiseală. Astfel, oamenii publică mai multe imagini din locuințe decât de obicei, iar hoții sunt atenți. „Proiectul are ca obiectiv prevenirea spargerilor de locuințe, prin informarea utilizatorilor activi în rețelele de socializare cu privire la consecințele publicării de informații și imagini care pot oferi ponturi infractorilor”, potrivit unui comunicat al Poliției Române.

Poliția Română are mai multe sfaturi pentru utilizatorii de rețele de socializare:

  • Evitaţi să faceţi publice pe reţelele de socializare imagini cu obiecte de valoare din locuinţă, configuraţia acesteia şi posibilele căi de acces.
  • Faceţi-vă conturile de pe reţelele de socializare inaccesibile persoanelor necunoscute şi nu dezvăluiţi date personale celor pe care îi cunoaşteţi doar în mediul online.
  • Nu faceţi publică pe Internet plecarea de acasă şi rugaţi vecinii să vă anunţe imediat dacă văd străini în preajma locuinţei dumneavoastră. Procedaţi la fel atunci când ei sunt plecaţi.
  • Asiguraţi uşa cu vizor, încuietori sigure, lanţ de siguranţă şi nu lăsaţi cheia sub preş sau în cutia cu scrisori.
  • Nu lăsaţi bilete în uşă atunci când plecaţi de acasă; rugaţi un vecin să ia eventualele facturi, înştiinţări sau materiale promoţionale prinse în uşă.
  • În cazul în care la uşă se prezintă persoane care vând sau cumpără diferite produse, evitaţi-le şi nu le permiteţi accesul în locuinţă.
  • Când părăsiţi locuinţa, verificaţi dacă aţi încuiat uşa apartamentului, ferestrele, uşa de la balcon. Închideţi bine ferestrele apartamentelor situate la parter, la primul şi ultimul etaj; dotarea cu gratii dă un plus de siguranţă.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News