Poți testa noua versiune Firefox ”Fenix” cu interfaţă minimalistă

31.07.2020
Poți testa noua versiune Firefox ”Fenix” cu interfaţă minimalistă

Testată și perfecționată timp de peste un an, următoarea versiune majoră de Firefox, nume de cod Fenix, este aproape gata pentru debutul oficial, lipsind doar suportul pentru extensii și câteva dintre funcțiile mai puțin importante.

În ciuda popularităţii de care se bucură pe platforma PC, browserul Firefox nu are nici pe departe acelaşi succes şi în versiunea sa pentru Android, strategia Google de a lega acordarea certificării Android de condiţia preinstalării unui set de aplicaţii ce include browserul Chrome asigurând acestuia un monopol poate nemeritat.

Ce-i drept, omniprezenţa rivalului Chrome pe dispozitivele cu Android nu este singurul motiv pentru eşecul avut de Moziila, versiunea Firefox pentru Android fiind percepută ca o soluţie mai lentă şi oarecum învechită din punct de vedere al interfeţei şi a facilităţilor oferite.

Firefox Fenix, un nou început?

Toate acestea se vor schimba însă odată cu Fenix, o versiune hibridă de Firefox care preia elemente din actuala versiune Firefox şi Firefox Focus, browserul fără istoric de navigare creat pentru accesarea anonimă a site-urilor preferate.

La suprafaţă, noua versiune de Firefox apare cu o interfaţă minimalistă şi uşor de folosit, având bara de navigaţie mutată la partea de jos. Alături de lista cu tab-urile active, noua intefaţă Firefox include şi colecţii formate din site-urile vizitate frecvent, pe care le putem grupa pe categorii.

Bazat pe motorul de randare GeckoView introdus de Firefox Focus, apreciat deja pentru viteza şi tehnologiile de securitate oferite, noul Fenix debutează ca web browser complet funcţional. Noua etapă spre introducerea Firefox ”Fenix” survine după ce Mozilla a anunţat punerea ediţiilor Firefox for Android şi Firefox Focus în “maintenance mode”, oprind aplicarea oricăror îmbunătăţiri în afara remediilor de securitate, concentrând resursele disponibile pentru finalizarea proiectului Fenix.

Singurul lucru care lipsește cu adevărat din noua versiune de Firefox este suportul universal pentru extensii Firefox, rămas de implementat pentru una din reviziile viitoare. Totuși, poți instala încă de acum câteva extensii, nouă la număr, selectate manual de către dezvoltatori pentru teste de compatibilitate.

Noua versiune Firefox 79 va putea fi găsită în magazinul Play Store. Între timp, poți descărca și instala direct APK-ul Firefox Fenix.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult