Cum arată interiorul VSS Unity, prima navetă Virgin Galactic dedicată turiștilor spațiali

30.07.2020
Cum arată interiorul VSS Unity, prima navetă Virgin Galactic dedicată turiștilor spațiali
Virgin Galactic Spaceship Cabin Interior

Virgin Galactic, compania lui Richard Branson care dorește să aducă turismul spațial în mainstream, a dezvăluit planurile pentru naveta VSS Unity, cea care va permite călătorii în afara atmosferei Pământului. Aceasta va fi echipată cu toate cele necesare unei călătorii confortabile, cu multe ferestre și cu un design elegant, dezvoltat în parteneriat cu Under Armor. Imaginile pot părea parcă desprinse dintr-un film SF, iar adevărul este că momentan acestea sunt doar planuri, întrucât nava nu a fost construită încă la aceste specificații.

VSS Unity pare să fie un avion privat de lux pentru călătorii în spațiu

Conform Virgin Galactic, naveta VSS Unity va putea găzdui opt persoane. Șase dintre acestea sunt „turiștii”, sau „astronauții de ocazie”, în timp ce două dintre locuri sunt dedicate echipajului. Cei doi piloți sunt în fața vehiculului, însă nu sunt separați într-o cabină a lor, asemeni avioanelor de linie. Astfel, pasagerii pot conversa cu aceștia direct.

Înainte de fiecare călătorie, Virgin Galactic va confecționa costume de astronauți personalizate pentru turiști. Acestea sunt confecționate de Under Armour și ar trebui să asigure o experiență cât mai confortabilă în spațiu. Tot Under Armour a lucrat și la design-ul scaunelor, care sunt echipate cu centuri de siguranță în cinci puncte. Centurile sunt retractabile, pentru a nu incomoda atunci când pasagerul dorește să părăsească locul.

De altfel, vor fi destule motive pentru care pasagerii să nu stea pe scaune atunci când sunt în spațiu. Fiecare loc în parte dispune de două geamuri. Unul lateral și unul în partea de sus, prin care poate să vadă în afara navetei. De altfel, fiecare geam este echipat și cu câte o cameră foto/video. Aceste camere sunt special configurate pentru a putea capta fotografii și clipuri video din spațiu, iar la coborârea din aeronavă la aterizare, pasagerii primesc materialele pentru a le putea păstra ca amintire. De altfel, Virgin a gândit acest sistem pentru a-i lăsa pe clienți să se bucure de experiență pentru a nu sta tot timpul cu o cameră sau telefon mobil în mână pentru a realiza fotografii și filmări. În spatele cabinei, peretele este acoperit cu o suprafață reflectivă, care servește drept oglindă.

Virgin Galactic Spaceship Seats In Space

Pe lângă turism, Virgin Galactic dorește să ofere și călătorii în scopuri științifice

Virgin Galactic pregătește și o configurație cu trei scaune și spațiu pentru echipament științific,  pentru experimente în spațiu. De altfel, serviciul va fi un business care va trebui să devină profitabil, iar la câteva sute de mii de dolari per bilet, probabil că nu se vor înghesui mulți „pasageri” privați. Astfel, anumite agenții și institute științifice ar putea apela la Virgin Galactic pentru cercetare în gravitație zero.

Naveta VSS Unity va fi atașată de un alt vehicul până când ajunge la o altitudine de lansare optimă, unde aerul este mai rarefiat și nu necesită atât de mult combustibil pentru a putea părăsi atmosfera. Apoi, odată lansată, naveta va porni reactoarele și va ieși din atmosferă. Naveta se va întoarce cu geamurile spre planetă pe perioada în care va ieși din atmosferă și va rămâne așa până la momentul intrării. La coborâre, pasagerii vor simți forțe de până la 3,5G. Display-urile din cabină vor oferi informații despre fiecare pas al călătoriei.

Virgin Galactic Spaceship Cabin In Payload Configuration

Desigur, acesta va fi un serviciu de lux, la care vor avea acces doar cei mai bogați oameni din lume. Totuși, fără o astfel de ofertă de lux nu ar putea apărea în viitor soluții mai ieftine, accesibile publicului larg.

sursa: TechCrunch,

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult