De ce a fost anulat AirPower, accesoriul Apple care promitea să încarce wireless mai multe dispozitive simultan

24.08.2020
De ce a fost anulat AirPower, accesoriul Apple care promitea să încarce wireless mai multe dispozitive simultan

Nu se întâmplă prea des ca Apple să anunțe un produs cu mult potențial de succes cum este AirPower , doar pentru ca apoi să îl retragă, chiar cu riscul unei lovituri de imagine pentru companie.

S-a întâmplat în luna martie 2019, când Apple confirma ceea ce fanii suspectau deja – lansarea unui „covoraș” pe care orice dispozitiv compatibil putea fi încărcat din orice poziție, fără constrângerea unei alinieri perfecte. Mai mult decât atât, noul accesoriu AirPower promitea să încarce mai multe dispozitive simultan, atât timp cât găsești puțin spațiu liber pe care să le așezi.

Numai că între anunțul oficial și data de lansare prognozată ceva s-a întâmplat, Apple retrăgând dispozitvul ce părea un loc ferm garantat în calendarul oficial de lansări.

Au trecut multe luni de speculații, fără niciun progres concret cu ce urma să fie primul încărcător wireless livrat ca și accesoriu oficial Apple, mai performant și mai versatil decât ce putea oferi competiția până la momentul respectiv.

Fără un comentariu oficial, cu atât mai puțin și o explicație de ordin tehnic, mul așteptatul încărcător wireless multifuncțional pregătit de Apple a dispărut, aparent, fără urmă. Însă ceea ce Apple nu a anticipat, este că atunci când lucrezi cu parteneri din China, anularea unui proiect nu se traduce automat în incinerarea tuturor dovezilor. Deși cu întârziere, un astfel de exemplar prototip Apple AirPower a ieșit la lumină, un site chinezesc oferind o binevenită „disecție” a componentelor interne.

Apple AirPower, un produs prea bun ca să fie adevărat?

Fără loc de interpretări, greșeala de proiectare comisă de Apple este ușor detectabilă. În timp ce alți producători de accesorii pentru alimentatoare wireless folosesc o singură bobină pentru alimentare, dispozitivul Apple poate fi observat cu nu mai puțin de 14 astfel de inductori. Problema este că tehnologia de încărcare wireless nu este 100% fără pierderi de energie, fiecare astfel de inductor având un consum propriu, care poate crește dacă și dispozitivul alimentat are propriile ineficiențe pe partea de încărcare wireless.

În mod total nefericit pentru Apple, compania avea în portofoliu fix un astfel de produs. Conceput să fie cât mai compact, Apple Watch nu dispune de un inductor prea eficient pentru încărcare wireless, dar compensează pentru asta solicitând un curent de alimentare mai mare din partea adaptorului folosit. Așa se face că, la încărcarea dispozitivelor Apple Watch, adaptorul AirPower se transformă într-o mini-plită electrică, cele 14 inductoare consumând mult mai multă energie decât ceea ce ajungea efectiv în acumulatorul Apple Watch.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă. Când vine vorba de ecosistemul Apple, numărul dispozitivelor aflate în circulație se măsoară de fiecare dată în cifre de ordinul milioanelor, orice compromis pe partea eficienței consumului de energie având consecințe nebănuite, mai târziu. Deși sursa citată nu precizează exact câtă energie irosea accesoriul AirPower pentru conveniența unui sistem de încărcare wireless care funcționează în orice situație, putem presupune că prețul era suficient de mare încât să pună la îndoială ambițiile Apple ca și companie „verde”.

Trebuie totuși să apreciem faptul că cineva aflat pe lanțul de decizie a făcut alegerea corectă, Apple oprind lansarea unui produs de calitate sub-standard, care odată lansat s-ar fi vândut în milioane de exemplare până când cineva să încerce măcar să tragă un semnal de alarmă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult