Farfuria Arecibo Observatory, al doilea cel mai mare radiotelescop din lume, va fi demontată definitiv

21.11.2020
Farfuria Arecibo Observatory, al doilea cel mai mare radiotelescop din lume, va fi demontată definitiv
Foto: Shutterstock

Farfuria Arecibo Observatory din Puerto Rico, al doilea cel mai mare radiotelescop din lume, va fi demontată definitiv și scoasă din uz după ce mai multe cabluri s-au rupt, iar întreaga structură este în pericol de a se prăbuși.

Citește și: Un om amărât a căutat în gunoiul lui Zuckerberg. Bărbatul, veteran de război, a dat peste ceva care i-a schimbat viața

Repararea ansamblului, considerat cândva o „minune” a inginieriei moderne, ar fi prea periculoasă pentru muncitorii care ar participa la lucrare, potrivit reprezentanților National Science Foundation (NSF), organizația care operează radiotelescopul.

Celebra farfurie, cu diametru de 300 de metri, va dispărea, astfel, după 57 de ani. Observatorul, însă, va continua să existe. „Nu închidem Arecibo Observatory”, a declarat Ralph Gaume, director în cadrul NSF.

Citește și: China a finalizat cel mai mare radiotelescop din lume. Cu un diametru de 500 de metri, acesta va căuta extratereştri

Observatorul include tehnologie LIDAR, folosită pentru studiul atmosferei planetei.

Arecibo Observatory a avut multe probleme în ultimii ani

Radiotelescopul, operat de University of Central Florida (UCF) pentru NSF, era folosit în ultima perioadă pentru studierea unui asteroid din apropierea Pământului, ca parte a unui grant de 19 milioane de dolari primit de la NASA. Apoi două cabluri principale care susțin farfuria s-au rupt, iar întreaga structură este în pericol de a se prăbuși.

Radiotelescopul a mai avut probleme mari după ce Uraganul Maria a lovit Puerto Rico în 2017. Înainte, operațiunile au fost afectate de probleme financiare. În ultima vreme lucrurile mergeau bine.

În 2018, UFC a preluat controlul Arecibo Observatory de la National Science Foundation, iar apoi a venit grantul de la NASA.

Sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult