iPhone 12 Mini, micul gigant

11.12.2020
iPhone 12 Mini, micul gigant

Așteptat de foarte mult timp, micul iPhone 12 Mini a apărut în sfârșit pe piață și este modelul cel mai compact din generația a 14-a de la Apple. Anunțat pe 13 octombrie 2020, este echipat cu un ecran de 5,4 inci OLED HDR la 60 Hz, două camere foto (dintre care una wide) și un procesor A14 Bionic compatibil 5G (sub 6 GHz).

iPhone 12 Mini marchează cea mai mare schimbare în gamă de la iPhoneX din 2017. Apple răspunde astfel cererii persistente de smartphone de buzunar, pentru consumatorii sătui de „cărămizi” de 6,5 inci care nu intră în blugi.

Cu ecranul său mic și cei 13,1 cm înălțime, iPhone 12 Mini se diferențiază clar de toți concurenții săi. Chiar și Pixel 5, celălalt „smartphone mic” are 14,5 cm înălțime. Perfect pentru nostalgicii anilor 2010.

Deși este foarte mic, păstrează caracteristicile fraților mai mari: 5G, ecran OLED, procesor A14 de ultimă generație… dar nu și autonomie, din păcate. Ca să poată oferi atâta tehnologie într-un corp așa de mic, Apple a trebuit să sacrifice capacitatea bateriei.

Mezinul gamei 12 (care include acum 4 telefoane), iPhone 14 Mini nu este pentru cei care au nevoie de ochelari. Învățați cu conceptul de „mai mare înseamnă mai bun” pe piața smartphone, când îl veți lua în mână pentru prima oară veți fi surprinși de cât de mic și de ușor este. Are același aspect, colțuri rotunjite și bandă metalică pe margini, dar tehnologia din interior este de nivel 2020.

Un ecran mai mic înseamnă un control mai facil cu o singură mână – ai acces ușor cu degetul mare chiar și la iconița din stânga sus – pentru dreptaci. E important să încercați iPhone 12 Mini în magazin, senzația nu poate fi descrisă bine în scris.

Ecranul OLED al iPhone 12 Mini are o rezoluție de 2340×1080, deci este un ecran Super Retina XDR, foarte asemănător celui de la iPhone 12, doar o idee mai puțin luminos. Culorile vii, contrastul perfect, știm deja la ce să ne așteptăm de la un OLED. Singurul punct unde smartphone-urile Android stau mai bine este în zona peste 60Hz, acolo unde Apple propune 120Hz doar pentru iPad Pro.

Memoria iPhone 12 Mini este de 4GB în loc de 6 pentru variantele Pro, dar, cum procesorul este același, probabil că nu veți simți o diferență. Performanțele sunt excelente, dar nu mult mai ridicate față de generația anterioară. Impactul e mai important față de telefoanele mai vechi.

Varianta cea mai ieftină vine cu 64 GB de stocare internă, care la prețul ăsta sunt foarte puțini. Există telefoane Android cu 128 GB la 200 euro. Dar vorbim de calitate (și prețuri) Apple, desigur.

La capitolul fotografie, iPhone 12 Mini are aceleași camere ca fratele mai mare iPhone 12, mai precis o cameră principală cu stabilizare optică de 12 megapixeli f/1.6 și una wide tot de 12 megapixeli f/2.4. Nu există un teleobiectiv ca la versiunea Pro, însă. Imaginea este excelentă, iar, comparativ cu generația anterioară, fotografiile de noapte sunt mai curate și mai bine expuse.

Singurul punct mai slab al iPhone 12 Mini se dovedește a fi autonomia – din păcate, legile fizicii se aplică și Apple nu au avut unde să înghesuie și un acumulator mare într-un corp atât de mic. În plus, încărcarea este mai lentă decât la frații mai mari – de vârfurile de gamă Android nici nu mai vorbim.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult